• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.9°C
  0 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Καταχνιά
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 6.8°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.6°C / 10.1°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.6°C
  6 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  8 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 7.5°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  79%

Ρέθυμνο: Επιστολή αντιπεριφερειάρχη και δημάρχων για τους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+
Επιστολή για το θέμα των δασικών χαρτών και την ΚΥΑ αναφορικά με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων απέστειλαν από κοινού η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι και μετά από αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερωτική συνάντηση με θέματα το κρίσιμο και υπό εξέλιξη ζήτημα των δασικών χαρτών, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΚΥΑ που εκδόθηκε προσφάτως για τις επιδοτήσεις των Κτηνοτρόφων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η άμεση και επείγουσα ανάγκη αποσαφήνισης του μείζονος ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επί εκτάσεων υπαγόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη, η άμεση ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας δήλωσης των ανωτέρω ιδιοκτησιών εκ μέρους των δήμων και των ιδιωτών, στις περιπτώσεις που ελλείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που προσομοιάζει σε αυτόν της κτηματογράφησης (ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων, δήλωση Ε9, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ), χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον διαδικασία.

Αναλυτικά:


«Μετά από αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων του Νομού πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερωτική συνάντηση με θέματα: Το κρίσιμο και υπό εξέλιξη ζήτημα των δασικών χαρτών, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΚΥΑ που εκδόθηκε προσφάτως για τις επιδοτήσεις των Κτηνοτρόφων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η άμεση και επείγουσα ανάγκη αποσαφήνισης του μείζονος ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επί εκτάσεων υπαγόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επί του θέματος αυτού, ομόφωνα, οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην αποσύνδεση του χαρακτήρα μίας έκτασης ως δάσος ή δασική έκταση, οποιασδήποτε μορφής, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη της μη δικαστικής διεκδίκησης του Ελληνικού Δημοσίου σε εκτάσεις που δεν κατέχει τίτλους κυριότητας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, η άμεση ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας δήλωσης των ανωτέρω ιδιοκτησιών εκ μέρους των δήμων και των ιδιωτών, στις περιπτώσεις που ελλείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που προσομοιάζει σε αυτόν της κτηματογράφησης (ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων, δήλωση Ε9, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ), χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ΚΥΑ, υπήρχε ομοφωνία των παριστάμενων στο γεγονός ότι οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι) έτυχαν άνισης και άδικης μεταχείρισης λόγω αυτής της ΚΥΑ, που τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων – επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο από αυτό που ίσχυε, όταν κατέθεταν τους φακέλους τους.

Ως εκ τούτου ζητάμε να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά, που αντιστοιχούν στους φακέλους με τα δικαιολογητικά, που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο και εγκαίρως την επόμενη φορά να γνωρίζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί το σύνολο των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών – κτηνοτρόφων. Επιπροσθέτως, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν εκ νέου το αίτημα κάλυψης του κόστους παραγωγής, που απειλεί τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Τρίτη οι αγρότες του Ρεθύμνου για τους δασικούς χάρτες - Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από αγρότες και συλλόγους σε όλη...
Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ: «Αρπάζουν τη γη μας με τους δασικούς χάρτες»
Στο πλευρό των αγροτών οι οποίοι αντιδρούν με τους νέους δασικούς χάρτες, ειδικά στον νομό Ρεθύμνου όπου εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό κάθε νομού ως έκταση δασική, τάσσεται το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά...
Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ: «Αρπάζουν τη γη μας με τους δασικούς χάρτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Επί τάπητος οι δασικοί χάρτες - Έρχεται συνεδρίαση της ΠΕΔ
Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και των δημάρχων του νησιού για το ζήτημα των δασικών χαρτών που έχει προβληματίσει το σύνολο των δήμων της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί την...
Κρήτη: Επί τάπητος οι δασικοί χάρτες - Έρχεται συνεδρίαση της ΠΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν παράταση για τη διόρθωση των δασικών χαρτών
Παράταση για την ενσωμάτωση των σφαλμάτων και υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, ζητούν με κοινό τους έγγραφο προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης των Χανίων.
Χανιά: Ζητούν παράταση για τη διόρθωση των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου καταστρέφουν το περιβάλλον του Ψηλορείτη
Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης με μηχανοκίνητα οχήματα (μηχανές, γουρούνες, τζιπ ή 4×4 φορτηγά) στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη εκφράζει ο...
Μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου καταστρέφουν το περιβάλλον του Ψηλορείτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας