• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%

Άγιος Τίτος

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ηράκλειο: Ξεκινούν εργασίες για την συντήρηση του Αγίου Τίτου

 • A-
 • A+
Ξεκινούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου, που εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων του μνημείου, που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές φθορές, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν και από τους τελευταίους σεισμούς. Σύμφωνα με το πλαίσιο των εργασιών θα αφαιρεθούν τα φθαρμένα κονιάματα, όπως και οι βιολογικές επικαθήσεις στους λίθους, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, αντιδιαβρωτική προστασία και επικάλυψη με κονίαμα σφράγισης των μεταλλικών στοιχείων, συγκόλληση των λίθινων τμημάτων με συνδέσμους τιτανίου, στερεώσεις με χρήση ενεμάτων και σφραγίσεις ρωγμών με χρήση κονιάματος.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και έχει προϋπολογισμό 87.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ως κατεξοχήν αρμόδια για τέτοιας φύσεως εξειδικευμένες εργασίες. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί στους 18 μήνες και σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, «η εν λόγω παρέμβαση στο μνημείο του Αγίου Τίτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, χρηματοδοτώντας τα έργα και συντονίζοντας τις χρονοβόρες και σύνθετες, συνήθως, διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φασουλάκης «με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη προσωπικά, την φροντίδα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το άγρυπνο ενδιαφέρον του προέδρου του ενοριακού συμβουλίου του Αγίου Τίτου, εφημερίου π. Εμμανουήλ Ασκιανάκη, δρομολογήθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο εν λόγω μνημείο. Οι εργασίες αναμένονται το επόμενο διάστημα και έχουν ως στόχο την συντήρηση του εμβληματικού μνημείου της πόλης μας και την αντιμετώπιση των φθορών του, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν με τους πρόσφατους σεισμούς».

Ο ναός του Αγίου Τίτου είναι ένα εκ των εμβληματικών μνημείων του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Η αρχική ανέγερση του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο ανάγεται στα πρώτα χρόνια της ανάκτησης της αραβοκρατούμενης Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961 μΧ), για να στεγάσει την έδρα της νέας Μητρόπολης, όταν σημειώθηκε και η μεταφορά της χριστιανικής πλέον πρωτεύουσας της Κρήτης, από την Γόρτυνα στο Ηράκλειο.

Έκτοτε, ως έδρα της Επισκοπικής Αρχής της Μεγαλονήσου, ο ναός του Αγίου Τίτου ακολουθεί την πλούσια και ταραχώδη ιστορία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και ειδικό σύμβουλο του περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργο Τζωράκη ο ναός στα χρόνια της βενετικής κυριαρχίας (1211-1669) μετατράπηκε σε Επισκοπή των Λατίνων. Στα μέσα του 15ου αιώνα ανακαινίστηκε αλλά και επεκτάθηκε, ενώ ένα αιώνα περίπου αργότερα, υπέστη σημαντικές καταστροφές από σεισμό και πυρκαγιές, οι οποίες επέβαλαν την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του (1577), στον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, εσωτερικές τοξοστοιχίες και επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Κατά την οθωμανική κατάκτηση (1669) ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (Βεζίρ τζαμί) και το κωδωνοστάσιό του σε μιναρέ.

Ο συγκλονιστικός για το Ηράκλειο σεισμός του 1856 κατέστρεψε πλήρως το βενετικό οικοδόμημα, το οποίο ξανακτίστηκε εκ νέου -αυτή τη φορά ως τζαμί-, για να λειτουργήσει μέχρι την αποχώρηση των μουσουλμάνων από την Κρήτη. Το 1925 το μνημείο επανήλθε, με τις ανάλογες μετατροπές- στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία, αφιερωμένο και πάλι στον Άγιο Τίτο, ο οποίος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου και ο πρώτος Επίσκοπος της Κρήτης. Το 2013 πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του ιστορικού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου σε Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου
Ένας άνδρας 75 ετών ήταν ο πρώτος ο οποίος εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού, στον ιερό ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου, ύστερα από απόφαση της Ενορίας και της δημοτικής Αρχής να μετατραπεί σε...
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλία ιερού ναού στις Αρχάνες Ηρακλείου για εμβολιασμό στην εκκλησία
Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της πανδημίας, αναλαμβάνουν από κοινού η τοπική εκκλησία, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και ο...
Πρωτοβουλία ιερού ναού στις Αρχάνες Ηρακλείου για εμβολιασμό στην εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ναού της Παναγιάς Κεραλιμανιώτισσας ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα, νότια του νομού Ηρακλείου, κρούει ο Παγκρήτιος Όμιλος...
Ηράκλειο: Ναός 1.100 ετών κινδυνεύει με κατάρρευση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Εφετείο ξανά η υπόθεση θανάτου του Κώστα Κατσούλη
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης θανάτου του Κώστα Κατσούλη, ύστερα από αναίρεση της τελευταίας απόφασης του Εφετείου από τον Άρειο Πάγο.
Στο Εφετείο ξανά η υπόθεση θανάτου του Κώστα Κατσούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: ΕΔΕ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για οπιούχα σκευάσματα που χάθηκαν
Ένα περιστατικό αφαίρεσης ή κλοπής φαρμακευτικών σκευασμάτων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο ερευνούν οι αρχές.
Ηράκλειο: ΕΔΕ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για οπιούχα σκευάσματα που χάθηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΗ: «Άδικα κορονοπρόστιμα σε εργαζομένους» - Ζητά παράταση για τις ενστάσεις
Για άδικα πρόστιμα σε εργαζομένους που αφορούν την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του covid-19, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ζητώντας παράλληλα την παράταση υποβολής...
ΕΚΗ: «Άδικα κορονοπρόστιμα σε εργαζομένους» - Ζητά παράταση για τις ενστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας