• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.7°C / 11.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.5°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.6°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.5°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  3 BF
  54%

Πορεία μαθητών λυκείου στο κέντρο των Χανίων

φωτο: zarpanews.gr

Χανιά: Μαθητές λυκείων ζητούν λύσεις στα προβλήματα της β'/θμιας εκπαίδευσης

 • A-
 • A+
Ανοιχτή επιστολή με τη οποία ενημερώνουν τους πολίτες για την πρόσφατη κινητοποίησή τους, ζητώντας παράλληλα να ακουστούν τα αιτήματά τους, απέστειλαν οι μαθητές λυκείων των Χανίων.

Το πρωί της Δευτέρας, μαθητές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη έκαναν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα λύκεια των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για τις συνθήκες διδασκαλίας εν μέσω πανδημίας.

Οι μαθητές αντιδρούν στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), καθώς όπως τονίζουν στην επιστολή, «αποτελεί τροχοπέδη στον αγώνα μας για τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση», όπως και στην Τράπεζα Θεμάτων, για την οποία υποστηρίζουν ότι «προωθεί τη βαθμοθηρία και μονόπλευρη μόρφωση καθώς απαιτεί από τους μαθητές την αποστήθιση μιας υπέρογκης ύλης, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για σωστή και κατανοητή διεξαγωγή του μαθήματος».

Επίσης, στην επιστολή τονίζουν ότι ο χαρακτήρας των αιτημάτων ξεπερνάει το εκπαιδευτικό πλαίσιο, λόγω της πανδημίας. «Θεωρούμε ακατάλληλη την κίνηση του υπουργείου να περάσει νομοσχέδιο το οποίο ορίζει πως η αναστολή ενός τμήματος μπορεί να επέλθει εφόσον νοσήσει το 50+1% του συνόλου του. Είναι προφανές, πως κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει γρηγορότερη αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια την ολική καταστολή πολλών σχολείων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα 15μελή συμβούλια των λυκείων.

Το κείμενο συνυπογράφουν:

 • 15μελες συμβούλιο 4ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
 • 15μελες συμβούλιο 2ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
 • 15μελες συμβούλιο 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ
 • 15μελες συμβούλιο 3ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
 • 15μελες συμβούλιο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΒΑΜΟΥ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
 • 15μελες συμβούλιο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
 • 15μελες συμβούλιο ΓΕΛ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο κείμενο:


«Τα λύκεια του νόμου Χανίων ζητούν να ακουστούν τα αιτήματα για τα οποία αγωνίζονται από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

Να σημειωθεί πως ο χαρακτήρας των αιτημάτων ξεπερνάει το εκπαιδευτικό πλαίσιο, καθώς διανύουμε μια πανδημία, η οποία επηρεάζει περισσότερο από αισθητά τις εκπαιδευτικές μονάδες και τη λειτουργία τους.

Δεδομένης, λοιπόν, της επιδημιολογικής κατάστασης η οποία επικρατεί στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020 και της συνεχούς προσπάθειας για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων ανοικτών, θεωρούμε ακατάλληλη την κίνηση του υπουργείου να περάσει νομοσχέδιο το οποίο ορίζει πως η αναστολή ενός τμήματος μπορεί να επέλθει εφόσον νοσήσει το 50+1% του συνόλου του.

Είναι προφανές, πως κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει γρηγορότερη αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια την ολική καταστολή πολλών σχολείων. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ζητούμε την άμεση κατάργηση του προαναφερθέντος και αναθεώρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία κάθε μαθητή και καθηγητή.

Πέραν αυτού, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα αιτήματα των μαθητών εκείνα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 όπου και λειτούργησε για πρώτη φορά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία διαμορφώνεται βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, κρίνουμε άδικο να μένει εκτός σχολής ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υποψηφίων εισαχθέντων.

Ζητούμε την κατάργηση της Ε.Β.Ε καθώς αποτελεί τροχοπέδη στον αγώνα μας για τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Τέλος, από φέτος θα τεθεί σε λειτουργία η τράπεζα θεμάτων σε Α’ και Β’ λυκείου. Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης, προωθεί τη βαθμοθηρία και μονόπλευρη μόρφωση καθώς απαιτεί από τους μαθητές την αποστήθιση μιας υπέρογκης ύλης, η οποία δεν αφήνει περιθώρια για σωστή και κατανοητή διεξαγωγή του μαθήματος. Ακόμη, θεωρούμε την επιβολή της τράπεζας θεμάτων, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο υπόβαθρο για την σωστή λειτουργία της, απερίσκεπτη ενέργεια του υπουργείου Παιδείας. Ζητούμε την αναθεώρηση και αναδιαμόρφωση της, μέσα σε πλαίσια τα οποία εξυπηρετούν και κατανοούν τις ανάγκες κάθε μαθητή.

Είναι απαραίτητο, τα αιτήματα αυτά να γνωστοποιηθούν τόσο σε όσους έχουν άμεση σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στους υπόλοιπους πολίτες. Η προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω αιτημάτων είναι συλλογική και η διάθεση για υπεράσπιση εκείνων αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυηθούμε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρία γονέων για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης γονείς από επτά συλλόγους γονέων σχολείων των Χανίων, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου του Υπουργείου...
Χανιά: Διαμαρτυρία γονέων για την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στα Χανιά για το κλείσιμο ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Βρυσών
Κατάληψη στα γραφεία του προϊσταμένου της Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, πραγματοποίησαν το πρωί Τετάρτης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βρυσών, διαμαρτυρόμενοι για την παύση λειτουργίας μαθημάτων ειδικοτήτων από το...
Κινητοποιήσεις στα Χανιά για το κλείσιμο ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ Βρυσών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Νέα κινητοποίηση γονέων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων των Χανίων την Τετάρτη διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για τος ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Χανιά: Νέα κινητοποίηση γονέων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση γονέων στα Χανιά - Ζητούν μέτρα και εμβολιασμό των εκπαιδευτικών
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σύλλογοι γονέων σχολείων των Χανίων, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την λειτουργία των σχολείων, αλλά και τον μαζικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Κινητοποίηση γονέων στα Χανιά - Ζητούν μέτρα και εμβολιασμό των εκπαιδευτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μετατροπή σχολικών μονάδων σε πρότυπα ή πειραματικά και τις πιέσεις που ασκούνται σε διευθυντές για να προβούν στη σχετική αίτηση, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικοί στα Χανιά...
Χανιά: Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και η «Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου» -...
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας