• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  0 BF
  84%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.4°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%

Σε κινητοποιήσεις οι πράκτορες του ΟΠΑΠ στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου συμμετέχουν την Τετάρτη οι πράκτορες του ΟΠΑΠ στην Κρήτη.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας για τα καταστήματα που θα επιτρέπουν την είσοδο και εξυπηρέτηση γρήγορων συναλλαγών με όλους τους πολίτες, καθώς και να επιτραπεί στα καταστήματα η παραμονή όσων διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, ο κλάδος τους χτυπήθηκε σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας με τα πλέον πολύμηνα lockdown, ενώ όπως τονίζουν, ο κλάδος δεν ενισχύθηκε οικονομικά από τα μέτρα στήριξης, όπως άλλοι κλάδοι.

Παράλληλα, διεκδικούν μέτρα οικονομικής στήριξης, όπως άρση της υποχρέωσης περί επιστροφής οποιοδήποτε ποσού από τις ενισχύσεις, επιδότηση ενοικίου, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.α..

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε Ηράκλειο και Χανιά θα παραμείνουν κλειστά, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωΐ μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ στο Ηράκλειο θα υπάρξει παρέμβαση στα γραφεία του υπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στον οποίον θα επιδώσουν ψήφισμα.

Σε σχετική ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου επισημαίνονται τα εξής:

«Παρόλο που εδώ και δύο χρόνια η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην αγορά, αλλά και ειδικότερα στο δίκτυο μας, όλοι εμείς οι σχεδόν 4.000 πράκτορες του ΟΠΑΠ ανά την Ελλάδα, αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι χρέος και ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία είναι να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες πρόληψης και περιορισμού της νόσου COVID-19.

Από την πλευρά μας ακολουθήσαμε πιστά, με υποδειγματική συμμόρφωση και πειθαρχία τα πλέον αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ακόμα κι αν πιστεύαμε ότι κάποια εξ αυτών θα είχαν άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των καταστημάτων μας και στα έσοδα των οικογενειών μας.

Κανείς σήμερα  δεν μπορεί να παραμερίσει ότι ο κλάδος μας είναι ίσως ο περισσότερο συγκριτικά πληττόμενος από την πανδημία και πιθανότατα αυτός που έλαβε την λιγότερη στήριξη από την Πολιτεία όλη αυτή την περίοδο.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια απλή παράθεση (ενδεικτικά) κάποιων δεδομένων:

 1. Είμαστε ενδεχομένως ο κλάδος στον οποίο επιβλήθηκαν τα πλέον πολύμηνα lockdown. Για εμάς ειδικότερα το lockdown ήταν απόλυτο και διαρκές, χωρίς οποιαδήποτε πρόβλεψη για κάποιου είδους εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας, όπως click away, click in shop, take away κλπ. Είμαστε επαγγελματίες που για πολλούς μήνες το εισόδημα μας ήταν στο απόλυτο μηδέν και επιπλέον με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ευνοήθηκε εις βάρος μας ο online ανταγωνισμός, με τις όποιες επιπλέον συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος μας.
 2. Επί μήνες, ο κλάδος μας αγνοείτο από μέτρα στήριξης - όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή - και όταν πλέον λάβαμε κάποιας μορφής οικονομική αρωγή, αυτή ήταν ελάχιστη για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μας.
 3. Γίναμε μάρτυρες καταστάσεων στις οποίες μέτρα που ίσχυαν σε αντίστοιχους ή ομοειδείς κλάδους να μην επιτρέπονται στα καταστήματα μας. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, κανείς μας δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί υπήρχε πρόσφατα ο περιορισμός του ενός καθήμενου πελάτη ανά τραπέζι στα καταστήματα μας, όταν αυτό δεν ίσχυε πουθενά αλλού.

Σήμερα γίναμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες άνισης μεταχείρισης προς το κλάδο μας, που έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα άμεσο πλήγμα στα έσοδα των πρακτορείων μας, γεγονός που εντείνει περαιτέρω την αγωνία για το μέλλον και την επιβίωση μας, τόσο για εμάς των σχεδόν 4.000 πρακτόρων ΟΠΑΠ, όσο και για των περίπου 20.000 εργαζομένων μας σε όλη την χώρα.

Το περασμένο Σάββατο διαπιστώσαμε με έκπληξη, ότι στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα εναντίον του κορωνοΐου, απαγορεύτηκε η είσοδος όσων διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ στα καταστήματα μας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα αιφνιδιαστική, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική αναφορά, διαβούλευση ή προειδοποίηση σε όσες επαφές είχαμε ως κλάδος με κρατικούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Ακόμα μεγαλύτερη όμως ήταν η έκπληξη μας όταν διαπιστώσαμε ότι όσοι διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ μπορούν να εισέρχονται  κανονικά (έστω και με έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών) σε όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο, είτε μιλάμε για μαγαζιά της γειτονιάς, είτε για οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων.

Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να ισχύει αυτό για όλα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά όχι για το δίκτυο των καταστημάτων μας, που με μηδενική φοροδιαφυγή συνιστούμε το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο εμπορικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση, ως ΠΟΕΠΠΠ οφείλουμε να σημάνουμε συναγερμό, καθώς ο κλάδος μας έχει φτάσει στα όρια του.

Ήδη αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, κάθε φορά που επιβάλλονται μέτρα που στερούνται λογικής, καθώς  ισχύουν σχεδόν αποκλειστικά για εμάς και τα οποία εν τέλει "χτυπούν" ακόμη και την ίδια την Πολιτεία.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιπτώσεις στα έσοδα του Κράτους, καθώς η απαγόρευση εισόδου σε όσους έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο στρέφει αυτούς τους πελάτες στον παράνομο τζόγο, δηλαδή σε "μαγαζιά" από το οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ και όπου η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι μια άγνωστη έννοια.

Επιπλέον, το μέτρο αυτό συνιστά μια ακόμη έμμεση μορφή ενίσχυσης του online ανταγωνισμού έναντι των καταστημάτων μας, όπως συμβαίνει σε όλη την πορεία της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Για όλους αυτούς του λόγους, η ΠΟΕΠΠΠ και οι κατά τόπους Ενώσεις Πρακτόρων ΟΠΑΠ ανά τη χώρα αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον της συνεχιζόμενης και πολυδιάστατης κατάφωρης αδικίας εναντίον μας.

Μεταξύ άλλων, στις 24 Νοεμβρίου, προχωράμε σε προειδοποιητική στάση εργασίας, από το πρωί έως και τις 3 μ.μ., και διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κτίρια κυβερνητικών φορέων και αξιωματούχων σε όλη την Ελλάδα.

Εδώ και δεκαετίες, ο κλάδος μας έχει δείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το δίκιο του και τις χιλιάδες οικογένειες που εκπροσωπεί.

Ως ΠΟΕΠΠ, δηλώνουμε ότι ο καιρός που "μια καλή κουβέντα" ή ένα "φιλικό χτύπημα στην πλάτη" αρκούσε, έχει περάσει.

Δεν θα καταστήσουμε εφικτό και αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, τα καταστήματα μας και τις ζωές μας, χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις μας.

Στο πλαίσιο αυτό και ως ελάχιστο μέτρο για την αποφυγή της οικονομικής καταστροφής μας, αιτούμαστε άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία:

 1. Πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας για τα καταστήματα μας (π.χ. play away) που θα επιτρέπουν την είσοδο και εξυπηρέτηση γρήγορων συναλλαγών με όλους τους πολίτες.
 2. Να επιτραπεί στα καταστήματα του δικτύου του ΟΠΑΠ η παραμονή όσων διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους.
 3. Να μετακυλιστεί το βάρος της ευθύνης τήρησης των μέτρων (π.χ. κατοχή και επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού) στους πελάτες-καταναλωτές.

Να υιοθετηθούν επίσης μέτρα στήριξης που μπορούν να δώσουν άμεσα μια "ανάσα"

στα καταστήματα μας και να προλάβουν την οικονομική καταστροφή του κλάδου μας, όπως συγκεκριμένα:

 1. Άρση της υποχρέωσης περί επιστροφής οποιοδήποτε ποσού από τις ενισχύσεις που έχουμε εισπράξει με τη μορφή των προκαταβολών.
 2. Επιδότηση ενοικίου.
 3.  Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (εισόδημα και ρυθμίσεις).
 4.  Ένταξη του κλάδου μας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
 5. Κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων, λαμβανομένων υπόψη των επιπρόσθετων μισθολογικών αναγκών που δημιουργούνται λόγω των επιβληθέντων μέτρων.

Την Τετάρτη το πρωί κλείνουμε όλοι τα καταστήματα μας και μπαίνουμε δυναμικά στον αγώνα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο για τα κενά στα σχολεία
Κινητοποίηση με αίτημα να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς που υπάρχουν στα σχολεία, καθώς και ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων, πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο.
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο για τα κενά στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατά της επαναφοράς των ιδιωτών σε καθαριότητα και σίτιση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικές δράσεις για την κλιματική κρίση στην Κρήτη
Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, σε Ηράκλειο και Χανιά, εκατοντάδες πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με εκατοντάδες χιλιάδες σε όλον τον πλανήτη, με αφορμή την απογοητευτική 26η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που...
Δυναμικές δράσεις για την κλιματική κρίση στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Δυναμικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων
Με απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποιήθηκε η απεργία των οικοδόμων στο Ηράκλειο.
Κρήτη: Δυναμικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις
Κινητοποίηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τα κενά στα σχολεία θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο.
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας εργατοτεχνιτών στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι
Τρίωρη στάση εργασίας για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων πραγματοποίησαν εργατοτεχνίτες που ασχολούνται στο έργο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
Στάση εργασίας εργατοτεχνιτών στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας