• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
ΦΩΤ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Μηχανικοί Κρήτης: Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα κόστη των ζημιών από το σεισμό

 • A-
 • A+
Να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες, καθώς τα χρήματα που δίνονται (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος της κατασκευής, ζητούν οι μηχανικοί ανατολικής Κρήτης.

Στην ανακοίνωσή τους «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» αναφέρονται στην αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που διαθέτει η πολιτεία για τους σεισμόπληκτους δεν αρκούν. 

Όπως τονίζει η ΑΜΑΚ, τα χρήματα που δίνονται (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος της κατασκευής, καθώς, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής που επικαλούνται που μηχανικοί, δεν καλύπτουν πάνω από το 50-60%  του κόστους. 

Η ΑΜΑΚ ζητά να εγκριθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν με προτεραιότητα τα έργα προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η κοινωνική και η οικονομική ζωή στην περιοχή, να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκούς πόρους, να θεσπιστούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη τόσο των έργων επισκευής όσο και ανακατασκευής των πληγέντων κτιρίων, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής τους αναβάθμισης, καθώς και να προκηρυχτεί άμεσα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) για την περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ:

Μετά τις αυτοψίες των αρμόδιων επιτροπών έχουν μέχρι στιγμής χαρακτηριστεί:

 • Κατοικίες: 756 ως επικίνδυνες για χρήση (με σήμανση κόκκινου χρώματος) , 2727 ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (με σήμανση κίτρινου χρώματος) και 1243 ως κατάλληλες για χρήση (με σήμανση πράσινου χρώματος).
 • Επαγγελματικοί χώροι: 15  (κόκκινοι),136 (κίτρινοι)  ,117 (πράσινοι).
 • Δημόσια κτήρια – ιεροί ναοί: 25 (κόκκινοι),200 (κίτρινοι), 82(πράσινοι).
 • Λοιπά κτήρια, αποθήκες , στάβλοι, κ.λ.π.: 287 κόκκινα, 470 κίτρινα ,168 πράσινα.

Μέσα σε μια στιγμή άλλαξε δραματικά η πραγματικότητα για τους κατοίκους μια πολύ μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, προκλήθηκε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και  ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τι θα πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι που, από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς στέγη; 

Καταρχάς δεν θα πρέπει να προβούν σε καμιά εργασία αποκατάστασης, κατεδάφισης ή ανέγερσης, αφού, κατά το νόμο:

 1. Καμία εργασία δεν πρέπει να διενεργείται χωρίς επιβλέποντα μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας και χωρίς Σχέδιο και Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας, όπως ορίζει ο νόμος.
 2. Οι όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν μετά από την απαραίτητη αδειοδότηση γιατί διαφορετικά καθιστούν την οικοδομή αυθαίρετη, και 
 3. Θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να λάβουν την Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) (80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή και 20% Άτοκο Δάνειο).  

Η Σ.Σ. μπορεί να αφορά επισκευή ή ανακατασκευή κτηρίων. 

ΟΡΙΑ ΤΙΜΩΝ για επισκευή:

 • ΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ →   300 €/τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου
 • ΜΗ ΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ →   180 €/τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου

κατοικίες, αποθήκες, αγροικίες, στάβλους για εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ.

Τιμές για ανακατασκευή, αναφέρουμε ενδεικτικά:

 • Κατοικίες: 1000 ευρώ/ τ.μ. για εμβαδόν κλειστών χώρων έως 150 τ.μ. 

Τα παραπάνω όρια τιμών και οι τιμές προσαυξάνονται κατά 20%  στα διατηρητέα κτήρια. 

Για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό, προκειμένου να συσταθεί φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χρήματα που δίνονται (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος της κατασκευής. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής, δεν καλύπτουν πάνω από το 50-60%  του κόστους. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει:

 1. Να εγκριθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν με προτεραιότητα τα έργα προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η κοινωνική και η οικονομική ζωή στην περιοχή (απαραίτητες κατεδαφίσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους, αποκατάσταση άμεσα των σχολικών μονάδων με μικρές βλάβες, αλλά και κατασκευή νέων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή,ενίσχυση της απασχόλησης και των οικογενειακών εισοδημάτων.)
 2. Να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες, αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκούς πόρους.
 3. Να θεσπιστούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη τόσο των έργων επισκευής όσο και ανακατασκευής των πληγέντων κτιρίων, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Να υπάρξει μέριμνα να επανενταχτούν στα προγράμματα του ΄΄εξοικονομώ΄΄ οικοδομές που είχαν ενταχτεί , είχαν πραγματοποιήσει τις εργασίες και επλήγησαν από το σεισμό.
 4. Να προκηρυχτεί άμεσα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) για την περιοχή. Θυμίζουμε ότι τα  Ε.Π.Σ. αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με ταοποία καθορίζονται τοπρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και ταβασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικώνενοτήτων και οικισμών,οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικέςπολεοδομικέςπαρεμβάσεις, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, τοοδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικάκαι περιβαλλοντικά δίκτυακαι υποδομές, τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτραυποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισηςσυνεπειών φυσικών καιτεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών. 

Με κυρίαρχο ζητούμενο την εκπόνηση του Ε.Π.Σ., λόγω της αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να διασφαλιστεί μια πολύ διευρυμένη και ουσιαστική διαβούλευση, διάρκειας μεγαλύτερης από  αυτήν του ενός μήνα, που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια επιτροπή παρακολούθησης με τη συμμετοχή  πολιτικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων καθώς και των Επιμελητηρίων , που να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού.  

Θα μπορούσε να εξεταστεί και η διαδικασία της προέγκρισης.

 1. Να εξεταστεί ο αρχιτεκτονικός και παραδοσιακός πλούτος των πληγέντων οικισμών και να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση των στοιχείων εκείνων που αξίζει να διασωθούν, με αναγνώριση και σεβασμό στην ταυτότητα του τόπου. Θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας είτε μέσω του ΤΕΕ/ΤΑΚ είτε μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και βέβαια και με τη συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
 2. Να υπάρξει ειδική μνεία και πρόνοια για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων, για τις μελέτες στατικής επάρκειας, εργαστηριακών ελέγχων, καθώς επίσης και ελάχιστη απαιτούμενη αμοιβή μηχανικού, η οποία θα αποτελεί επιλέξιμη και επιδοτούμενη δαπάνη, πλέον του κόστους των απαιτούμενων εργασιών κατασκευής.
 3. Παράλληλα με την εκπόνηση του Ε.Π.Σ. θα πρέπει να ανασυρθούν και οι Πολεοδομικές μελέτες που εκπονούνται στην περιοχή, να τεθούν σε προτεραιότητα, να λυθούν ζητήματα , προκειμένου να ωριμάσουν για έγκριση.
 4. Η Σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην ΠΕ Ηρακλείου να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να στελεχωθεί άμεσα προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι αυτοψίες αλλά και οι διαδικασίες έγκρισης μελετών, παρακολούθησης των εργασιών και εκταμίευσης των εγκεκριμένων κονδυλίων».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία σεισμόπληκτων για δικαιούχους που δεν πήραν αποζημίωση
Επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό απέστειλε το ΔΣ του συλλόγου σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα, «Ελπίδα», επισημαίνοντας ότι αρκετοί σεισμόπληκτοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις καθώς η ΑΑΔΕ απέρριψε αρκετές αιτήσεις.
Κρήτη: Διαμαρτυρία σεισμόπληκτων για δικαιούχους που δεν πήραν αποζημίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα καταβολή αποζημιώσεων για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης
Στην ένατη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Νέα καταβολή αποζημιώσεων για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σεισμόπληκτων της Κρήτης
Ολοκληρώθηκε χθες (15/11) η διαδικασία υποβολής στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα «arogi.gov.gr» των αιτήσεων των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, για τη χορήγηση προκαταβολής...
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σεισμόπληκτων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλες περιοχές στα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης
Επεκτείνεται η περίμετρος των δικαιούχων πρώτης αρωγής που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, ενώ παράλληλα παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.
Κι άλλες περιοχές στα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα καταβολή αποζημιώσεων σε σεισμόπληκτους της Κρήτης
Ποσό συνολικού ύψους 2.988.874,34 ευρώ πιστώνεται σήμερα από το Yπουργείο Οικονομικών σε 645 δικαιούχους (μοναδιαίοι ΑΦΜ) της Κρατικής Αρωγής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, στο πλαίσιο της δεύτερης...
Νέα καταβολή αποζημιώσεων σε σεισμόπληκτους της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακοινώνεται στεγαστική συνδρομή και για κτίρια μέχρι 150 τμ στην Κρήτη
Λύση στο πρόβλημα της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής που αντιμετωπίζουν πολλοί σεισμόπληκτοι στην Κρήτη που είναι ιδιοκτήτες άνω του ενός ακινήτου, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ανακοινώνεται στεγαστική συνδρομή και για κτίρια μέχρι 150 τμ στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας