• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 32.3°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.1°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 31.1°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.8°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 32.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  40%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: «Πλέον για τα αρχαία αποφασίζει το Υπ. Υποδομών»

 • A-
 • A+
Αντιδρά ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στην απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ο αριθμός των αρχαιολόγων (και του λοιπού προσωπικού) δεν κρίνεται με βάση τις ανάγκες της ανασκαφής και των σημαντικών ευρημάτων, καθώς όπως τονίζει, «δεν αποφασίζεται καν από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια ΕΦΑ Ηρακλείου. Το ΥΠΟΜΕ είναι εκείνο που αποφασίζει πόσοι θα προσληφθούν, μειώνοντας προκλητικά τον αριθμό των συμβασιούχων αρχαιολόγων προς πρόσληψη από 24 (που προβλέπονταν τον Μάιο του 2021, και μάλιστα για εργασία σε σκάμματα με 90 εργατοτεχνίτες) σε μόλις 14 (για εργασία σε σκάμματα με 100 εργατοτεχνίτες)», αναφέρει ο Σύλλογος.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η απόφαση του Υ. Υποδομών «προδικάζει την αδυναμία της ΕΦΑ Ηρακλείου να πραγματοποιήσει προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί», καθώς σύμφωνα με τον Σύλλογο, «πρόθεση του σκεπτικού του Υπ. Υποδομών είναι να «φουσκώσει» την αδυναμία του Υπ. Πολιτισμού να προσλάβει προσωπικό με αυτεπιστασία, και τελικά να υποδείξει ως αναγκαία την πρόσληψη προσωπικού από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Α.Ε.».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «τα δύο υπουργεία μεθοδεύουν την άρση της αυτεπιστασίας ανασταίνοντας τον 24μηνο περιορισμό, και ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές για τις ευθύνες που θα συνοδεύσουν τυχόν καθυστερήσεις (οι οποίες θα οδηγήσουν σε οικονομικές ποινές του δημoσίου υπέρ του αναδόχου), στη γραφειοκρατία και το (υποτιθέμενα) ανειδίκευτο προσωπικό. Με τους σχεδιασμούς τους, περίπου οι μισοί από τους νυν, πλέον ειδικευμένους αρχαιολόγους, θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες των αρχαιολογικών εργασιών είναι περίπου οι μισές από αυτές που διαπιστώνονταν πριν 5 μήνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ) της 27ης Οκτωβρίου (συνημμένο) που αφορά στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση των αναγκών κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, επαληθεύει όσα έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ως Σύλλογος:

 1. Ο αριθμός των αρχαιολόγων (και του λοιπού προσωπικού) δεν κρίνεται με βάση τις ανάγκες της ανασκαφής και των σημαντικών ευρημάτων. Δεν αποφασίζεται καν από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια ΕΦΑ Ηρακλείου. Το ΥΠΟΜΕ είναι εκείνο που αποφασίζει πόσοι θα προσληφθούν, μειώνοντας προκλητικά τον αριθμό των συμβασιούχων αρχαιολόγων προς πρόσληψη από 24 (που προβλέπονταν τον Μάιο του 2021, και μάλιστα για εργασία σε σκάμματα με 90 εργατοτεχνίτες) σε μόλις 14 (για εργασία σε σκάμματα με 100 εργατοτεχνίτες).
 2. Με πρόχειρο τρόπο σε επίπεδο αιτιολόγησης της απόφασης, μεταξύ άλλων αναφέρεται ως τμήμα του «ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προσλήψεων για έργα που χρηματοδοτούνται από το Π.Δ.Ε.» τόσο ο περιορισμός «υπέρβασης 8μηνης απασχόλησης εντός διαστήματος 12 μηνών» όσο και ο περιορισμός «συνολικής απασχόλησης 24 μηνών». Είναι περιττό να αναφερθεί ότι ο 24μηνος περιορισμός έχει καταργηθεί από το 2012, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όταν θέλησε η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, κατέστη δυνατή η παράκαμψη και του 8μηνου περιορισμού. Γιατί έχει ανάγκη το ΥΠΟΜΕ να παρουσιάσει τόσα προσκόμματα;
 3. Επιπλέον, η απόφαση του ΥΠΟΜΕ προδικάζει την αδυναμία της ΕΦΑ Ηρακλείου να πραγματοποιήσει προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί («Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την επαναπροκήρυξη νέων θέσεων εργασίας εκ μέρους της Εφορείας, είναι χρονοβόρες» ... «Παρά τη δέσμευση της ΕΦΑ Ηρακλείου να προχωρήσει τις ως άνω διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί το αρχαιολογικό έργο με ελάχιστο και ανειδίκευτο προσωπικό μέχρι και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων»). Δίκιο έχει το ΥΠΟΜΕ, απλώς ξεχνάει να σημειώσει ότι όταν στην προσφερόμενη εργασία η (συχνά δίμηνη) καθυστέρηση πληρωμών έχει γίνει μόνιμο καθεστώς, είναι εύλογο, τόσο οι εργατοτεχνίτες όσο και οι αρχαιολόγοι να προτιμήσουν να «πάνε για ελιές» παρά να είναι έρμαια της κακοπληρωσιάς και της αντεργατικής σύμπραξης των δύο υπουργείων.
 4. Πρόθεση του σκεπτικού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να «φουσκώσει» την αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να προσλάβει προσωπικό με αυτεπιστασία, και τελικά να υποδείξει ως αναγκαία την πρόσληψη προσωπικού από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (η οποία βέβαια δεν θα βγει ζημιωμένη, καθώς όλες «οι σχετικές δαπάνες θα καταβληθούν απολογιστικά από την ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ προς την Εταιρεία “Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Α.Ε.” για τον Κατασκευαστή ΤΕΡΝΑ Α.Ε. κατόπιν έγκρισης των μηνιαίων καταστάσεων απασχόλησης του προσωπικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου»). Ας τοποθετηθεί τώρα μπροστά στο πρόβλημα το Γραφείο Μεγάλων Έργων, το οποίο, στο ερώτημα (πριν την έναρξη των εργασιών περίπου πριν 2-3 χρόνια) για το καθεστώς με το οποίο θα γίνουν οι εργασίες στο Καστέλλι, απαντούσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Το συζητάτε; Μα φυσικά με αυτεπιστασία! Είναι μεγάλο δημόσιο έργο!».

Όχι, δεν είναι το ίδιο να εργάζονται οι αρχαιολόγοι και όλο το λοιπό προσωπικό με εργοδότη τους την ΕΦΑΗ ή την ΤΕΡΝΑ (ας σημειωθεί πως το ίδιο το ΥΠΠΟΑ δεν αναγνωρίζει στις προκηρύξεις του την προϋπηρεσία των υποψηφίων του στα ιδιωτικά έργα). Η καταστρατήγηση της αυτεπιστασίας από την πλευρά των ΥΠΟΜΕ και ΥΠΠΟΑ έχει βασικούς ζημιωμένους τους εργαζόμενους και τις αρχαιότητες. Αν το ΥΠΟΜΕ αδιαφορεί ειδικά για τις τελευταίες, το ΥΠΠΟΑ είναι διπλά υπόλογο για την παραίτησή του και εγκατάλειψη της αποστολής του.

Έτσι λοιπόν, τα δύο υπουργεία μεθοδεύουν την άρση της αυτεπιστασίας ανασταίνοντας τον 24μηνο περιορισμό, και ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές για τις ευθύνες που θα συνοδεύσουν τυχόν καθυστερήσεις (οι οποίες θα οδηγήσουν σε οικονομικές ποινές του δημoσίου υπέρ του αναδόχου), στη γραφειοκρατία και το (υποτιθέμενα) ανειδίκευτο προσωπικό. Με τους σχεδιασμούς τους, περίπου οι μισοί από τους νυν, πλέον ειδικευμένους αρχαιολόγους, θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ανάγκες των αρχαιολογικών εργασιών είναι περίπου οι μισές από αυτές που διαπιστώνονταν πριν 5 μήνες…

Ο Σύλλογος Εκτάκτων αρχαιολόγων βρέθηκε την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο «συμφιλιωτικής διαδικασίας του ΟΜΕΔ», απέναντι στο ΥΠΠΟΑ (το οποίο κάλεσε σε στήριξή του το ΥΠΟΜΕ!) και την ΕΦΑΗ, για τις αντεργατικές πρακτικές που ήδη έχουν επιδείξει στο έργο κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Δυστυχώς, από την πλευρά τους δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ένα τέρμα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Ως Σύλλογος, ζητώντας την ενεργοποίηση των μελών μας, θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια κόντρα στις πρακτικές και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την αντεργατική συνεργασία ΥΠΠΟΑ-ΥΠΟΜΕ.

Ζητάμε

 • να σταματήσει η αντεργατική συνεργασία και πρακτικές των ΥΠΠΟΑ-ΥΠΟΜΕ!
 • όχι στην καταστρατήγηση και την πρακτική κατάργηση της αυτεπιστασίας!
 • να αρθούν οι αντεργατικοί χρονικοί περιορισμοί στην εργασία μας!
 • όχι άλλες απολύσεις εργαζομένων».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή ομιλία με τη Μαρία Βλαζάκη για τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά
Δημόσια διαδικτυακή ομιλία με τίτλο: «Λόφος Καστέλλι Χανίων. Το ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ.», διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διαδικτυακή ομιλία με τη Μαρία Βλαζάκη για τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας
Συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.
Χανιά: Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Συνεχίζεται το ανασκαφικό έργο στη Ζώμινθο
Συνεχίζεται και φέτος το ανασκαφικό έργο στο μεγαλειώδες μινωικό κτήριο στη Ζώμινθο, και όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου του Δήμου Ανωγείων.
Ρέθυμνο: Συνεχίζεται το ανασκαφικό έργο στη Ζώμινθο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Η αρχαιολογική αξία της ανασκαφής στον Κάστελο της κοινότητας Ορνές
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ανασκαφή στον Κάστελο της κοινότητας Ορνές του Δήμου Αγίου Βασιλείου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, μέχρι τώρα έχουν ανασκαφθεί και ερευνηθεί κτίρια, με εντυπωσιακή...
Ρέθυμνο: Η αρχαιολογική αξία της ανασκαφής στον Κάστελο της κοινότητας Ορνές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα για τη βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος
Συνεχίστηκε και φέτος η υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Ελούντας στην Κρήτη, αναζητώντας, διερευνώντας και αποτυπώνοντας τεκμήρια της βυθισμένης πόλης του αρχαίου Ολούντος...
Υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα για τη βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι Κρήτης: «Μέρα ντροπής για τον πολιτισμό της χώρας»
Ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με αφορμή τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εξέδωσε το τοπικό παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τα μέλη του...
Αρχαιολόγοι Κρήτης: «Μέρα ντροπής για τον πολιτισμό της χώρας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας