• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 33.5°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 32.6°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 33.8°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου.

Παρέμβαση της Δικηγορικής Συσπείρωσης για τις κάμερες στα Δικαστήρια Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση καμερών επιτήρησης των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αλλά και του τρόπου που πάρθηκε αυτή η απόφαση, εξέφρασε η Δικηγορική Συσπείρωση.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφοι που απέστειλε η Δικηγορική Συσπείρωση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ουδέποτε τέθηκε υπ’ όψει του Συμβουλίου, ούτε και ζητήθηκε γνωμοδότηση για το θέμα από την D.P.O. του συλλόγου.

Επίσης, θέτει ερωτήματα για την επεξεργασία και την πρόσβαση στο καταγεγραμμένο υλικό, αλλά και της προσβολής προσωπικών δεδομένων, ενώ καλεί το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να πάρει θέση.

Αναλυτικά το έγγραφο προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου:


«Όπως γνωρίζετε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου ανακοίνωση του τότε Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Ελευθέριου Συσκάκη, Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής : «Στα πλαίσια της προστασίας των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου σας ενημερώνουμε για τα εξής:

«Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου χρησιμοποιούμε σύστημα βιντεοεπιτήρησης του εξωτερικού χώρου, των εισόδων/εξόδων και των διαδρόμων του κτιρίου, με σκοπό την προστασία προσώπων και αγαθών. Η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε τον χώρο μας και τα αγαθά που ευρίσκονται σε αυτόν από παράνομες πράξεις, όπως ενδεικτικά από κλοπές, καταστροφή δημόσιας περιουσίας κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας καθώς και της περιουσίας του προσωπικού μας και τρίτων που νομίμως ευρίσκονται στον επιτηρούμενο χώρο.

Συλλέγουμε μόνο δεδομένα εικόνας και περιορίζουμε τη λήψη σε χώρους που αξιολογήσαμε ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τέλεσης παράνομων πράξεων, χωρίς να εστιάζουμε σε χώρους όπου ενδέχεται να περιορίζεται υπέρμετρα η ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων λαμβάνεται η εικόνα, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους στον σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το τηρούμενο υλικό είναι προσβάσιμο μόνο από τον υπεύθυνο επεξεργασίας. Το υλικό αυτό δεν διαβιβάζεται σε τρίτους, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) προς τις αρμόδιες δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όταν περιλαμβάνει στοιχεία απαραίτητα για τη διερεύνηση μιας αξιόποινης πράξης, η οποία αφορά πρόσωπα ή αγαθά στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, β) προς τις αρμόδιες δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όταν ζητούν δεδομένα, νομίμως, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ερωτάται το Συμβούλιο και ο πρόεδρος:

 1. Για ποιο λόγο η ανωτέρω ανακοίνωση ουδέποτε τέθηκε υπ’ όψει του Συμβουλίου;
 2. Για ποιο λόγο δεν ερωτήθηκε σχετικά, ούτε ζητήθηκε γνωμοδότηση για το θέμα από την D.P.O. του συλλόγου συνάδελφο κ. Μαρία Φουλεδάκη;
 3. Έχει τεθεί υπόψη του Δικηγορικού Συλλόγου η απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου για το ανωτέρω θέμα, για να δούμε το σκεπτικό της (ελπίζουμε να υπάρχει για να πληροφορηθούμε το σκεπτικό της).
 4. Γνωστοποιήθηκε η απόφαση αυτή στην ΑΠΔΠΧ;
 5. Ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας στον οποίο είναι προσβάσιμο το τηρούμενο υλικό; Για ποιο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα συλλεγόμενα προσωπικά δεδομένα;
 6. Θεωρεί ο Σύλλογος ότι υπάρχει θέμα προσβολής προσωπικών δεδομένων των μελών του ή/και πολιτών ή όχι;
 7. Εάν τυχόν ο Δ.Σ.Η. δεν θεωρεί ότι απλά φιλοξενούμαστε στο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και ότι πρέπει να έχουμε λόγο για τέτοιες σοβαρές πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας και εγκυμονούν κινδύνους για τα ατομικά μας δικαιώματα και τις προσωπικές μας ελευθερίες, σκοπεύει να αντιδράσει, έστω και εκ των υστέρων και πως;
 8. Πως τοποθετούνται οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Δ.Σ.Η. κ.κ. Νίκος Λογοθέτης και Κατερίνα Κοσμαδάκη, ως και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι που τους στηρίζουν στο θέμα αυτό; Αναμένουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Επειδή δεν θέλουμε να ζούμε σε μία κοινωνία επιτήρησης, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

 • Να εισαχθεί άμεσα το θέμα στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Η για συζήτηση και λήψη απόφασης, με στόχο την απομάκρυνση των καμερών επιτήρησης των χώρων του Δικαστικού Μεγάρου.
 • Να τοποθετηθούν δημόσια οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Δ.Σ.Η. κ.κ. Νίκος Λογοθέτης και Κατερίνα Κοσμαδάκη, ως και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι που τους στηρίζουν στο θέμα αυτό».

Οι αιτούντες

 1. Μιχαήλ Σφακιανάκης του Αντωνίου
 2. Θεόδωρος Τερζάκης του Μιχαήλ
 3. Μιχαήλ Σαρχιανάκης του Γεωργίου
 4. Μίνωας Αποστολάκης του Γεωργίου
 5. Ιωάννης Θέμελης του Θεμιστοκλή
 6. Οδυσσέας Καλομοίρης του Θεμιστοκλή
 7. Χαρίλαος Λαγουδάκης – Χρονάκης
 8. Ταξιάρχης Μουντράκης του Ιωάννη
 9. Μαρία Πλαγιωτάκη του Ιωάννη
 10. Ειρήνη Σπετσωτάκη του Νικολάου
 11. Ολυμπία (Όλια) Φορτσάκη του Ιωάννη
 12. Ελένη Χαφνάβη του Χάντερ
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι για την αντιφατική και κακή, όπως λένε, νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά
Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή νέων και η ανακατασκευή-αναβάθμιση υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά σε...
Εγκρίθηκε η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: Η πολιτεία οφείλει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα
Ανακοίνωση για τα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με την επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες και τον ξυλοδαρμό ατόμων, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: Η πολιτεία οφείλει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Δικηγόροι καταγγέλλουν αναίτιες προσαγωγές και πρόστιμα την 17η Νοέμβρη
Τις δεκάδες αναίτιες προσαγωγές πολιτών από την αστυνομία την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο, καταγγέλλει η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου. Προαναγγέλλει ενστάσεις στα παράλογα πρόστιμα ενώ...
Ηράκλειο: Δικηγόροι καταγγέλλουν αναίτιες προσαγωγές και πρόστιμα την 17η Νοέμβρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"
Ανακοίνωση για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Τυμπάκι αλλά και τον ακραίο λόγο που έχει αναπτυχθεί ενάντια στους μετανάστες, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: "Η Κρήτη πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας