• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.5°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.2°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Καταγγελία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες γιατρών»

 • A-
 • A+
Απλήρωτες παραμένουν, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου, από το Μάρτιο οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν).

Σύμφωνα με το Σωματείο, καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην αποζημίωση των τακτικών εφημεριών των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ, αφού οι εφημερίες του Ιουνίου πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης» (με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται τον Αύγουστο), ενώ «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής των εφημεριών ισχύει ξανά από το Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γνωστό πότε και αν θα δοθεί το υπόλοιπο). 

Όπως τονίζει το Σωματείο, το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, υποστηρίζοντας ότι, «ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ο κρατικός προϋπολογισμός (του 2021) περιλάμβανε μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών για το Υπουργείο Υγείας (κατά 572 εκ. €), μείωση κατά 97 εκ. των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό προς την ΠΦΥ, ακόμη και μείωση του ανώτατου κονδυλίου για «παρεμβάσεις COVID-19» (κατά 392 εκ.)».

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ διεκδικεί την άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών, να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποζημίωση των εφημεριών, καθώς και την κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:


«Απλήρωτες παραμένουν από το Μάρτη οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν). Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην αποζημίωση των τακτικών εφημεριών των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ, αφού οι εφημερίες του Ιουνίου πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης» (με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται τον Αύγουστο), ενώ «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής των εφημεριών ισχύει ξανά από το Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γνωστό πότε και αν θα δοθεί το υπόλοιπο). 

Αυτή είναι η ανταμοιβή των «ηρώων», που δίνουν μάχη εδώ και 20 μήνες σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης. Με εξουθενωτικά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) προσωπικού «μπαλώνονται» οι μεγεθυμένες ανάγκες της πανδημίας, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί επαρκώς η κρατική χρηματοδότηση της υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αποζημίωση για το σύνολο των υπερωριών του. 

Λόγω του ανεπαρκούς αριθμού παθολόγων και πνευμονολόγων, γιατροί όλου του παθολογικού τομέα (γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, καρδιολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, κλπ.) αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφημερίες στις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ). Μάλιστα, οι ανάγκες για εφημερίες στη ΜΑΚ ενδέχεται να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού το 4ο κύμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των νοσηλευόμενων περιστατικών COVID και στην περιοχή μας. 

Εξαιτίας της αδυναμίας της χρόνια υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό, γιατροί όλων των ειδικοτήτων υποχρεώνονται να καλύπτουν και τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, χωρίς μάλιστα να δοθεί επιπλέον κρατικό κονδύλι για την αποζημίωση των πρόσθετων αυτών εφημεριών (τις εργάσιμες μέρες). 

Τα προβλήματα υποστελέχωσης επιδεινώθηκαν μετά τις πρόσφατες αναστολές εργασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα μετακινήσεις παθολόγων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για εφημερίες, κάλυψη τόσο της Καρδιολογικής Κλινικής όσο και της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) με έναν μόνο ειδικευόμενο καρδιολόγο στις εσωτερικές εφημερίες κοκ. 

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι -ενώ χρωστούνται δεδουλευμένες εφημερίες μηνών- πρόσφατη τροπολογία προβλέπει αμοιβή 250€ ανά εφημερία γιατρών που μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία και ιδιωτών γιατρών που κάνουν σύμβαση με δημόσιες δομές υγείας καθώς και 250€ ανά πρόσθετη ενεργό εφημερία 4 ειδικοτήτων γιατρών ΕΣΥ (αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων και εντατικολόγων)! Δίνονται δηλαδή οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς ΕΣΥ και ιδιώτες, ώστε να αποδέχονται να «μπαλώνουν» κενά με μετακινήσεις και υπερεφημέρευση, διαχωρίζοντας μάλιστα τους γιατρούς με βάση την υποτιθέμενη "χρησιμότητα" τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Πώς άραγε θα εξασφαλισθεί η πληρωμή των δεδουλευμένων, όταν τυχόν πρόσθετα κρατικά κονδύλια διατεθούν για υψηλή αποζημίωση εφημεριών ιδιωτών και ορισμένων ειδικοτήτων νοσοκομειακών γιατρών; 

Επιπλέον, δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ (του 2018), που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του ιατρικού μισθολογίου του 2012, με αποτέλεσμα οι μνημονιακές περικοπές να ισχύουν ακόμη.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Με γνώμονα την εξοικονόμηση δαπανών γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, αντί να δίνεται προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των αναγκών και στην προστασία της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ο κρατικός προϋπολογισμός (του 2021) περιλάμβανε μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών για το Υπουργείο Υγείας (κατά 572 εκ. €), μείωση κατά 97 εκ. των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό προς την ΠΦΥ, ακόμη και μείωση του ανώτατου κονδυλίου για «παρεμβάσεις COVID-19» (κατά 392 εκ.). 

Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, αν εφαρμοστούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ακόμη λιγότερη κρατική χρηματοδότηση, με το ελάχιστο δυνατό φτηνό ευέλικτο προσωπικό, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Διεκδικούμε:

 • Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών. Καμία καθυστέρηση στην αποζημίωση των εφημεριών. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών.
 • Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
 • Καμία υπέρβαση στο πλαφόν του αριθμού των εφημεριών. Να δίνονται όλα τα ρεπό μετά από ενεργείς εφημερίες.
 • Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, ώστε να σταματήσουν η υπερεφημέρευση και οι μετακινήσεις εργαζομένων.
 • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
 • Ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με προσλήψεις προσωπικού στα πλαίσια της ΠΦΥ. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Να μην υποχρεώνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί σε πρόσθετες εφημερίες στα εμβολιαστικά κέντρα.
 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν τη δίωξη της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών
Ενώσεις του Ηρακλείου καταγγέλλουν την κλήτευση της Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ, σε δίκη ως κατηγορούμενη με βάση τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Ηράκλειο: Καταγγέλλουν τη δίωξη της προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άνοιξαν πανιά οι «Γιατροί του Αιγαίου – ΠΑΓΝΗ» - Αποστολή στη Γαύδο
Ύστερα από την περίοδο της πανδημίας που «πάγωσε» τις αποστολές τους, οι «Γιατροί του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ» επέστρεψαν δυναμικά στην εθελοντική τους δράση και την περασμένη Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαΐου,...
Άνοιξαν πανιά οι «Γιατροί του Αιγαίου – ΠΑΓΝΗ» - Αποστολή στη Γαύδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στις μετακινήσεις προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, από νοσοκομεία του νησιού προς αυτό του Ρεθύμνου, αντιτίθονται οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΔΕ σε νοσοκομείο του Ηρακλείου - Έδιωξαν παιδί με οξεία σκωληκοειδίτιδα
Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει διαταχθεί σε νοσοκομείο του Ηρακλείου, μετά από περιστατικό κατά το οποίο οι γιατροί του ΤΕΠ άφησαν ένα παιδί 7 ετών να φύγει, έχοντας, όπως αποδείχθηκε τελικά, οξεία...
ΕΔΕ σε νοσοκομείο του Ηρακλείου - Έδιωξαν παιδί με οξεία σκωληκοειδίτιδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί Ηρακλείου: Υποβαθμίζονται τα non-covid τμήματα των νοσοκομείων
Σε υποβάθμιση οδηγούνται διάφορα τμήματα των νοσοκομείων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξέτασης και νοσηλείας ασθενών με COVID-19, τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου.
Γιατροί Ηρακλείου: Υποβαθμίζονται τα non-covid τμήματα των νοσοκομείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία
Με τη συμμετοχή εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και συλλογικοτήτων του νησιού που έδειξαν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, και μάλιστα υπό βροχή, στα...
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας