• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%

Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στον επισιτισμό, στο Δημαρχείο Χανίων

Χανιά: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και οι διανομείς

 • A-
 • A+
Στην απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου στα Χανιά συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό αλλά και οι διανομείς των Χανίων.

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζομένους του κλάδου στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοεμβρίου στις 10:30π.μ. έξω από τον τοπικό ΟΑΕΔ.

«Οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλη την χώρα ζουν στον πετσί τους τί θα πει “ανάπτυξη” . Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες την βδομάδα, χωρίς ξεκούραση», αναφέρει το Σωματείο.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ θα συμμετέχει και το Σωματείο Διανομέων του Ν.Χανίων. «Η πρόσφατη πείρα από τους αγώνες των διανομέων της e-food δείχνει πως ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Καλούμε όλους τους διανομείς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ποιότητα ζωής», αναφέρει το Σωματείο Διανομέων.

Η ανακοίνωση από το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων:


«Συντονίζουμε την δράση μας με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων όπως και σε όλη την χώρα ζουν στον πετσί τους τί θα πει “ανάπτυξη” . Χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό χωρίς ωράρια, πολλές φορές επτά μέρες την βδομάδα, χωρίς ξεκούραση.

Ο νόμος 4808/2021(Νόμο Χατζηδάκη) που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, όπως το ωράριο, τα ρεπό και ο συνδικαλισμός!
Δεν πάει άλλο! Αρκετά πληρώσαμε για την ανάπτυξή τους!

Επιπλέον επιδιώκουν να δώσουν ουσιαστικό χτύπημα στην οργάνωση των εργαζομένων, στις μαζικές διαδικασίες, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Θέλουν να επιβάλουν την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία μέσα στα Συνδικάτα με το φακέλωμα εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των Σωματείων και τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους. Θέλουν να μετατρέψουν τα Συνδικάτα σε οργανώσεις εργοδοτών, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες και να ποινικοποιούν τους αγώνες.

Η απόλυση της συναδέλφου από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα επειδή διεκδίκησε να δουλεύει με βάση την ΚΣΣΕ δείχνει το πως αξιοποιώντας τον νόμο η εργοδοσία εμμένει στην απόφασή της, προτιμώντας να πληρώσει μεγαλύτερη αποζημίωση από το να επαναπροσλάβει την συνάδελφο στην δουλειά. Η αποθράσυνση της εργοδοσίας φαίνεται και στην περίπτωση της απόλυσης διανομέων μεγάλης πιτσαρίας στα Χανιά , επειδή ζήτησαν αύξηση μισθού καθώς και στα και ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στα σωματεία και ΜΜΕ που στάθηκαν στο πλευρό της ξενοδοχοϋπαλλήλου από την μεριά της εργοδοσίας.

Παίρνουμε δύναμη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν. Από τους διανομείς της efood, που με τον αγώνα τους και την αμέριστη αλληλεγγύη που αυτός ο αγώνας γνώρισε, κατάφεραν να γίνουν αορίστου χρόνου και να διώξουν τον εργολάβο! Από τους εργάτες στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco, που μετά το θλιβερό θάνατο συναδέλφου τους έκαναν τη θλίψη και την οργή τους οργανωμένη δύναμη για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη «θαφτεί» το γεγονός και να δουλεύουν με ασφάλεια για να γυρνάνε στο σπίτι τους κάθε βράδυ. Αυτό το δρόμο σας καλούμε να ακολουθήσουμε. Να δυναμώσει η οργάνωσή μας στο χώρο, να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς.

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μπαίνουν στον γύψο.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας:

 • Για ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Για να δυναμώσει η κοινή δράση και ο αγώνας των εργαζομένων των Συνδικάτων.
 • Για να εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020.
 • Για “να μείνει στα χαρτιά” ο νόμος Χατζηδάκη.
 • Για υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ.
 • Για ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)
 • Για μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
 • Για σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Διανομέων Χανίων:


«Το Σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία του κλάδου μας Επισιτισμού- Τουρισμού και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά την Τρίτη 9/11 και ώρα 10:30 έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Τζανακάκη. Στεκόμαστε δίπλα στου εποχικούς συναδέλφους που μεγάλη πλειονότητα κινδυνεύει να  μείνει χωρίς εισόδημα λόγο των ενσήμων που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ιδίως των θανατηφόρων  επιβεβαιώνουν με το πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων. Η αιτία δεν είναι η κακιά η ώρα, ούτε η κουλτούρα της ασφαλής οδήγησης. Αιτία είναι ότι η προστασία των διανομέων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία εμπόδιο μπροστά στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους. Η μεταφορά κόστους για τη συντήρηση των μηχανακιών , τα ατελείωτα ωράρια και η διανομή σε κάθε είδους ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η αιτία. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους έχει την πλειονότητα των συναδέλφων μας υποασφαλιζόμενους , με τον γνωστό εκβιασμό που υπάρχει έντονα στην πόλη μας ο εργαζόμενος να πληρώνει τον εργοδότη για πλήρη ασφάλιση ή να μένει ασφαλισμένος για λίγες ώρες την εβδομάδα.

Η πρόσφατη πείρα από τους αγώνες των διανομέων της e-food δείχνει πως ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα! 

Καλούμε όλους τους διανομείς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ποιότητα ζωής. Ο νόμος Χατζηδάκη έχει έναν στόχο: απομονωμένο εργαζόμενο και χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το άρθρο 69 που δίνει πλέον την ελευθερία στην εργοδοσία  να χρησιμοποιούμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για εμάς  τους διανομείς πρέπει να μείνει στα χαρτιά. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

➢ Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.

➢ Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

➢ Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

➢ Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

➢ Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες.

➢ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων'».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήρια και στην Κρήτη - Μαζικό ΟΧΙ στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Με μεγάλη συμμετοχή και με βασικό αίτημα την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη τα συλλαλητήρια στην Κρήτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της 10ης...
Συλλαλητήρια και στην Κρήτη - Μαζικό ΟΧΙ στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 10 Ιουνίου θα συμμετέχουν σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της Κρήτης, με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.
Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κινητοποιήσεις από τους σωφρονιστικούς για τα προβλήματα του κλάδου
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις προχωρούν οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης του Ηρακλείου, διεκδικώντας την οριστική επίλυση θεσμικών και οικονομικών θεμάτων που...
Κρήτη: Κινητοποιήσεις από τους σωφρονιστικούς για τα προβλήματα του κλάδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και στην Κρήτη
Στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, συμμετέχουν δεκάδες σωματεία εργαζομένων τα οποία καλούν σε συγκεντρώσεις στις πόλεις της Κρήτης.
Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία οι ΔΟΥ Χανίων και Ρεθύμνου
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΔΟΥ η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν οι εφοριακοί υπάλληλοι των ΔΟΥ Χανίων και Ρεθύμνου.
Συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία οι ΔΟΥ Χανίων και Ρεθύμνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας