• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 5.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / 0.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.4°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.7°C / -1.6°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 6.2°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.7°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.1°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 5.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.4°C
  3 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.3°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  45%

Ζημιές σε σχολείο στο Αρκαλοχώρι (2ο δημοτικό)

Κρήτη: Παρέμβαση γονέων για την σχολική στέγη στις σεισμόπληκτες περιοχές

 • A-
 • A+
Για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στα σχολεία και τη ζωή των μαθητών και των γονέων μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης μαζί με εκπροσώπους γονέων σχολείων του Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελλίου, πραγματοποίησε παρέμβαση στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μ. Φραγκάκη.

Οι γονείς ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, σχετικά με την κατεπείγουσα διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών για τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε οικίσκους, την επισκευή των ζημιών, αλλά και την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι  ζητήθηκαν 100 οικίσκοι για τα σχολεία και το Υπουργείο έδωσε 50. Από αυτούς τους 50 οικίσκους βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή μόνο οι 15 που στεγάζουν τα 2 Δημοτικά Σχολεία του Αρκαλοχωρίου σε πρωινή και απογευματινή βάρδια και επιπλέον 7 οικίσκοι που στεγάζουν το δημοτικό σχολείο Θραψανού.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, μολονότι έχουν τοποθετηθεί, δεν βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα 14 οικίσκοι για το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και 7 για το Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για να ξεκινήσει πλήρως η εκπαιδευτική δια ζώσης διαδικασία.  Οι 12 οικίσκοι που τοποθετήθηκαν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καστελλίου, θα μεταφερθούν στο Αρκαλοχώρι για τη στέγαση του ΕΠΑΛ, όταν πιστοποιηθεί η καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Η ίδια η κατάσταση, αλλά  και η μέχρι τώρα πείρα από τις συνεχείς καθυστερήσεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Δυστυχώς δε μας καθησυχάζουν οι υποσχέσεις του δημάρχου ότι όλοι οι μαθητές θα είναι στους οικίσκους από την ερχόμενη Δευτέρα. Ιδιαίτερα για το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου η ανησυχία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού διαφαίνεται ότι δεν θα είναι έτοιμοι οι οικίσκοι πριν το τέλος του Νοέμβρη, ενώ παράλληλα δεν έχει βρεθεί λύση για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων για το σχολείο εργαστηρίων.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω για τα σχολεία που έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές, όπως το 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού. Με βάση την ενημέρωση από τον Δήμαρχο, δεν έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση για την αποκατάστασή τους, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Επιπλέον, σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη στέγαση του ειδικού δημοτικού Αρκαλοχωρίου μέσα στο Νηπιαγωγείο, χωρίς τους κατάλληλους βοηθητικούς  χώρους για τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών. Ακόμα,  σοβαρό ζήτημα είναι ότι στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού  οι οικίσκοι δεν επαρκούν για τη στέγαση του Τμήματος Ένταξης και του Εργαστηρίου Υπολογιστών.

Έχουν ήδη περάσει σχεδόν 40 ημέρες από τον καταστροφικό σεισμό και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας είναι χωρίς σχολεία, με το άγχος τους να μεγαλώνει και τα μαθησιακά κενά να γιγαντώνονται. Ιδιαίτερη έγνοια έχουμε για τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις με άνισους όρους και βιώνουν έντονη ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Παράλληλα με τις προσωρινές κατεπείγουσες λύσεις τοποθέτησης των οικίσκων για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, βασική μας έγνοια είναι και η πλήρης αποκατάσταση όλων των ζημιών των σχολείων με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς  κανονισμούς, καθώς και η ανέγερση -όπου κριθεί αναγκαίο- νέων σύγχρονων ασφαλών  σχολείων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Δεν θέλουμε να ζήσουμε την ιστορία των σχολείων από παλιότερους σεισμούς που μετρούν κοντά μια δεκαετία (από το σεισμό του 2013) μέσα στα κοντέινερς, όπως το Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς στο δήμο Φαιστού.

Και αυτός ο σεισμός αναδεικνύει για πολλοστή φορά την ανάγκη για ασφαλή σχολική στέγη που μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από κυβερνήσεις- περιφέρεια- δήμους. Ενώ κάποια έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η σχολική στέγη όπως και μια σειρά έργα απαραίτητα για το λαό θεωρούνται «μη επιλέξιμα», καθώς με κριτήριο το «κόστος - όφελος» θεωρούνται κοστοβόρα.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης καλεί τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να μην κάνουν καμία έκπτωση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών τους για μόρφωση. Κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς σχολείο. Κανένα παιδί άλλο πια στην τηλεκπαίδευση. Από Δευτέρα όλα τα παιδιά να έχουν τάξη και να κάνουν πραγματικό μάθημα με τους εκπαιδευτικούς τους!

Συνεχίζουμε να παλεύουμε ακούραστα για ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα παιδιά! Ζητάμε να ξεκινήσουν αμέσως οι μελέτες αποκατάστασης όλων των σχολείων, και ανέγερσης νέων όπου χρειάζεται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αγωνιούν οι γονείς για τα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό
Παρεμβάσεις στον Δήμο Ηρακλείου καθώς και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες ενώσεων γονέων της Κρήτης και του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες του...
Ηράκλειο: Αγωνιούν οι γονείς για τα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντιδράσεις για τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία - Κινητοποιήσεις από γονείς
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι σύλλογοι γονέων στην Κρήτη, αντιδρώντας στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα με ελλιπή μέτρα.
Κρήτη: Αντιδράσεις για τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία - Κινητοποιήσεις από γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την αποκατάσταση ζημιών σε σχολεία από τον σεισμό
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς των μαθητών στα αρχικά σχολικά κτίρια ή...
Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την αποκατάσταση ζημιών σε σχολεία από τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνέχεια των ελέγχων στα σχολικά κτίρια της Κρήτης μετά το σεισμό
Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» σε σχολικά κτίρια δήμων της Κρήτης, μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Συνέχεια των ελέγχων στα σχολικά κτίρια της Κρήτης μετά το σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντός της βδομάδας η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Μινώα
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μίνώα-Πεδιάδας, Μ. Φραγκάκη, μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχουν λειτουργήσει όλα τα γυμνάσια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ μέχρι την Παρασκευή τα λύκεια.
Εντός της βδομάδας η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Μινώα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή η επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου
Στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης την ανοιχτή επιστολή των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου το...
Στη Βουλή η επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας