• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

Σημαντικό έργο προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία στο Μουσείο Καζαντζάκη

 • A-
 • A+
Πρόκειται για ένα έργο που θα καθιστά την έκθεση των τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία.

Έχοντας ως όραμα να συστηματικοποιήσει τις πρακτικές και τις δράσεις του στην κατεύθυνση της άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και την τέχνη, το Μουσείο «Ν.Καζαντζάκη» στη Μυρτιά του Ηρακλείου με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται στην υλοποίηση ενός έργου που θα καθιστά την έκθεση των τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία.

Το έργο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ του Μουσείου Μιχάλη Ταρουδάκη, προτάθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μετά από τη διαπίστωση ότι παρά τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, ένα πολύ μικρό ποσοστό μουσειακών τεκμηρίων είναι διαθέσιμο σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

«Μέσα από το έργο που υλοποιείται αυτή την περίοδο, το Μουσείο επιδιώκει την παροχή της δυνατότητας στα άτομα με οπτική αναπηρία να επισκεφτούν το Μουσείο και να περιηγηθούν στα εκθέματά του έχοντας τη δυνατότητα προσέγγισης τους με τρόπο που να επιτρέπει την αναγνώρισή τους και την αποτύπωση των μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν. Έτσι θα γίνουν κοινωνοί του Καζαντζακικού έργου, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο και θα αντιληφθούν ότι γίνονται και αυτοί ισότιμοι αποδέκτες των πολιτιστικών αγαθών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταρουδάκης.

Σε ό,τι αφορά την περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ, σχεδιάζεται μία απτική διαδρομή που σχεδιάζεται εντός της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου, η οποία προβλέπει ανάγλυφους χάρτες για την πλοήγηση, δημιουργία αντιγράφων σε πραγματικό μέγεθος για την αύξηση της εμπειρίας μέσω αφής, ομιλούντα βιβλία και ακουστικές περιγραφές, και τέλος, επιλεγμένα πληροφοριακά κείμενα, ανθολόγηση κειμένων του συγγραφέα και ειδική σήμανση σε μεγαλογράμματη γραφή και κώδικα Braille, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. «Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στο συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη που είναι άλλωστε βασική αποστολή του Μουσείου και η απόκτηση ουσιαστικής μουσειακής και εκπαιδευτικής εμπειρίας στα άτομα με προβλήματα όρασης. Ωστόσο ο σχεδιασμός θα γίνει με στόχο να ωφεληθούν ευρύτερες ομάδες που έχουν και άλλες δυσκολίες στην ανάγνωση» συμπλήρωσε ο κ. Ταρουδάκης.

Προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους ενεργά και ουσιαστικά, το προσωπικό του Μουσείου παρακολούθησε εξατομικευμένο σεμινάριο από μέλη του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, για την εξοικείωσή του με τη συγκεκριμένη αναπηρία, αλλά και την εκπαίδευσή του σε θέματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, καθώς και τεχνικών συνοδείας ή/και ξενάγησης ατόμων με απώλεια όρασης.

Μια πρώτη «γεύση» του πώς θα παρέχονται αυτές οι δυνατότητες στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη έλαβαν όσοι παρακολούθησαν την παράσταση που δόθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και την τέχνη, ενώ εντασσόταν στη γενικότερη στρατηγική του Μουσείου.

«Με τον όρο “καθολικά προσβάσιμη” σήμερα εννοούμε μία παράσταση, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με οπτική αναπηρία αλλά και άτομα με ολική ή μερική απώλεια ακοής. Έτσι στη διάρκεια της παράστασης προβάλλονταν υπέρτιτλοι με τα κείμενα των διαλόγων αλλά και περιγραφή των μουσικών ή άλλου τύπου ακουσμάτων, υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα όλων των διαλόγων του έργου και περιγραφή μέσω ακουστικών των διαδραματιζομένων στη σκηνή. Έτσι το έργο μπορούσαν να παρακολουθήσουν άτομα με αδυναμία όρασης και ακοής ταυτόχρονα με το υπόλοιπο κοινό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταρουδάκης.

Στην υλοποίηση της καθολικά προσβάσιμης παράστασης, τις υπηρεσίες της παρείχε η Ομάδα Liminal ενώ το συντονισμό από την πλευρά του Μουσείου η μουσειοπαιδαγωγός Βίκυ Χρηστάκη.

«Με την παράσταση “Όφις και Κρίνο” το Μουσείο Καζαντζάκη επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει θέληση για να μπουν όλα τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου κάτω από την ίδια αγκαλιά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Μουσείου «Ν.Καζαντζάκης».

Το έργο που υλοποιείται, συντονίζει από την πλευρά του Μουσείου ο Βαγγέλης Χαριτόπουλος υπό την καθοδήγηση της άοκνης διευθύντριας του Μουσείου, Βαρβάρας Τσάκα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Τα μουσεία ανήκουν στο λαό»
Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κρατικών μουσείων, τάχθηκαν οι Ηρακλειώτες οι οποίοι συμμετείχαν στην συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπούν...
Ηράκλειο: «Τα μουσεία ανήκουν στο λαό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναυλία στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Συναυλία για την υπεράσπιση των πέντε μεγάλων κρατικών μουσείων, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, διοργανώνεται στην πόλη του Ηρακλείου.
Συναυλία στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται οι αρχαιοφύλακες της Κρήτης για τη μείωση θέσεων εργασίας
Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας πρόσληψης αρχαιοφυλάκων και τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας.
Διαμαρτύρονται οι αρχαιοφύλακες της Κρήτης για τη μείωση θέσεων εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είπαν όχι στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες, Τετάρτη, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο πλαίσιο πανελλαδικής διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ που προβλέπει τη μετατροπή...
Οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είπαν όχι στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σαρανταβότανο»: Παρουσιάζεται το παιδικό βιβλίο για τον αυτισμό
Το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Σαρανταβότανο». Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι που προσεγγίζει το φάσμα του αυτισμού μέσα από τις αφιλτράριστες σκέψεις της...
«Σαρανταβότανο»: Παρουσιάζεται το παιδικό βιβλίο για τον αυτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού λόγω κρουσμάτων σε εργαζόμενους
Κλειστός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εργαζόμενοι.
Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού λόγω κρουσμάτων σε εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας