• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.6°C
  3 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  6 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 8.1°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%

Με μετακινήσεις προσωπικού καλύπτονται οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

 • A-
 • A+
Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ μετακινούνται αυτή την εβδομάδα 4 αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ και 3 αναισθησιολόγοι του ΓΝ Χανίων, στο ΓΝ Ρεθύμνου για πραγματοποίηση εφημεριών.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «ενώ η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γνώριζε εδώ και καιρό το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Ρεθύμνου, το οποίο οξύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν φρόντισε εγκαίρως να το στελεχώσει πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνοντας και κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με το Σωματείο, «η συστηματική υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού, των εμβολιαστικών κέντρων κοκ. και οι συνεχείς μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία ή μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, σε συνδυασμό με την περικοπή ρεπό και την αναστολή αδειών, εξουθενώνουν το ανεπαρκές (αριθμητικά) ιατρικό προσωπικό».

Όπως αναφέρει το Σωματείο, οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ στο ΓΝ Ρεθύμνου, σε συνδυασμό με τη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού του εν λόγω τμήματος (μετά από 8 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις/μετακινήσεις), «θα εμποδίσει την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών».

«Η υποστελέχωση και το «μπάλωμα» των κενών με περιπλανώμενους υγειονομικούς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους υγειονομικούς όσο και στην ποιότητα περίθαλψης των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Με μετακινήσεις και περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του ελλιπούς υγειονομικού προσωπικού «μπαλώνονται» ακόμη μια φορά χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας. Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ μετακινούνται αυτή την εβδομάδα 4 αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ και 3 αναισθησιολόγοι του ΓΝ Χανίων στο ΓΝ Ρεθύμνου για πραγματοποίηση εφημεριών. Σε μετακινήσεις υποχρεώνονται και παθολόγοι εδώ και ένα μήνα για την κάλυψη εφημεριών στο ΤΕΠ του ΓΝ Αγίου Νικολάου (μετά τις αναστολές δύο γενικών γιατρών).

Ενώ η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γνώριζε εδώ και καιρό το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Ρεθύμνου, το οποίο οξύνθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν φρόντισε εγκαίρως να το στελεχώσει πλήρως με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνοντας και κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. 

Η συστηματική υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών για την κάλυψη των μονάδων κορονοϊού, των εμβολιαστικών κέντρων κοκ. και οι συνεχείς μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προς τα νοσοκομεία ή μεταξύ νοσοκομείων διαφορετικών νομών, σε συνδυασμό με την περικοπή ρεπό και την αναστολή αδειών, εξουθενώνουν το ανεπαρκές (αριθμητικά) ιατρικό προσωπικό. 

Από την άλλη, οι μετακινήσεις προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων. Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων του ΠΑΓΝΗ στο ΓΝ Ρεθύμνου -σε συνδυασμό με τη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού του εν λόγω τμήματος (μετά από 8 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις/μετακινήσεις)- θα εμποδίσει την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Ενώ στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ συμπεριλαμβάνονται πάνω από 5400 ασθενείς, ακόμη λειτουργούν μόνο 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες γενικής αναισθησίας, τα 5 από τα 21 (μη τραυματικά) χειρουργικά τραπέζια στην Ορθοπεδική, 9 από τα 17 στη Χειρουργική Ογκολογική. Ανάλογη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο ΓΝ Ρεθύμνου πέρυσι δημιούργησε πρόβλημα στα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Η υποστελέχωση και το «μπάλωμα» των κενών με περιπλανώμενους υγειονομικούς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους υγειονομικούς όσο και στην ποιότητα περίθαλψης των ασθενών. 

Διεκδικούμε:

 • Πλήρη στελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων, και -γενικά- όλων των τμημάτων των δημόσιων δομών υγείας με το απαραίτητο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό
 • Άμεση επαναπροκήρυξη με κίνητρα αγόνων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε θέσεις για τις οποίες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον
 • να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών
 • καμία υπέρβαση στο πλαφόν των εφημεριών
 • άμεση επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, που να παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζορίζεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη
Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις ● Πέντε νεκροί σε ένα Σαββατοκύριακο ● Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ 36χρονη έγκυος στο Ηράκλειο.
Ζορίζεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγχρονος βιοϊατρικός εξοπλισμός σε νοσοκομεία και δομές υγείας της Κρήτης
Με την υπογραφή του έργου προμήθειας βιοϊατρικού εξοπλισμού στο ΠΑΓΝΗ, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις των έργων σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας της Κρήτης.
Σύγχρονος βιοϊατρικός εξοπλισμός σε νοσοκομεία και δομές υγείας της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Στάσης εργασίας και συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία του νησιού πραγματοποιούν σήμερα υγειονομικοί της Κρήτης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για το Νοσ. Ρεθύμνου - Την Πέμπτη η απόφαση για το πειθαρχικό
Στο πλευρό της γιατρού Ελένης Ιωαννίδου που απειλείται με πειθαρχική δίωξη τάσσονται οι παραιτηθέντες γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι το θέμα οδήγησε σε...
Συνεχίζεται η κόντρα για το Νοσ. Ρεθύμνου - Την Πέμπτη η απόφαση για το πειθαρχικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο
Τουλάχιστον 15 γιατροί υπέβαλαν εγγράφως παραίτηση μετά την εκδικητική δίωξη διευθύντριας που αντιστάθηκε στην επισφαλή λειτουργία της κλινικής της ● Αναμένονται και άλλες... ηρωικές έξοδοι αν δεν υπάρξει...
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας