• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.2°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 13.5°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κρήτη: «Απαράδεκτη η απόφαση για τηλεκπαίδευση στους σεισμόπληκτους μαθητές»

 • A-
 • A+
Υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλες τις οικογένειες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, απέστειλαν η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του Αρκαλοχωρίου.

Στο υπόμνημα οι γονείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την απόφαση λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «τα παιδιά στη δεδομένη στιγμή δεν έχουν στέγη, διαβάζουν στις σκηνές και στα αυτοκίνητα, καθιστά το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης τραγελαφικό».

Οι γονείς τονίζουν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά της Γ΄ λυκείου που στο τέλος της φετινής χρονιάς θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, ενώ, όπως αναφέρουν, παραμένουν ακόμα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο. 

Οι γονείς ζητούν την άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών που θα πληρούν με ασφάλεια τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αξιοποιηθούν άλλα κτίρια της περιοχής, την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών σε όσους χώρους μεταστεγαστούν προσωρινά τα σχολεία, την κατεπείγουσα μελέτη για την ανέγερση νέων σχολείων, καθώς και την παύση της τηλεκπαίδευσης.

Αναλυτικά το υπόμνημα:


«Όλοι εμείς οι σεισμόπληκτοι γονείς ζούμε μαζί με τα παιδιά μας μια πρωτοφανή κατάσταση αφού στην πλειοψηφία μας έχουμε μείνει άστεγοι και αρκετοί από εμάς χωρίς δουλειά. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προστίθενται και οι πολλές δυσκολίες της εκπαίδευσης των παιδιών μας που έμειναν χωρίς σχολεία, αφού όλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα για να στεγάσουν τους μαθητές.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας. Έχουμε ήδη την εμπειρία 2 χρόνων τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε τεράστια μαθησιακά κενά, ενώ το γεγονός ότι τα παιδιά μας στη δεδομένη στιγμή δεν έχουν στέγη, διαβάζουν στις σκηνές και στα αυτοκίνητα, καθιστά το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης τραγελαφικό!

Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να λειτουργούν τα δια ζώσης μαθήματα των δυο δημοτικών σχολείων του Αρκαλοχωρίου σε 15 οικίσκους που τοποθετήθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά της Γ΄ που στο τέλος της φετινής χρονιάς θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η αγωνία όλων μας αυτή τη στιγμή είναι πώς άμεσα χωρίς τα παιδιά να χάνουν άλλο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία θα μπουν μέσα σε ασφαλή κτίρια χωρίς να απομακρυνθούν από την περιοχή, είτε με την τοποθέτηση όσων οικίσκων είναι απαραίτητοι για να στεγάσουν όλους τους μαθητές, είτε με την αξιοποίηση χώρων και άλλων κοντινών σχολείων που έχουν κριθεί κατάλληλα.

Η απαραίτητα αυτή προσωρινή λύση θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με ένα κατεπείγον ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης νέων σχολείων όπου χρειάζεται και με πλήρη αποκατάσταση των ζημιών των υπαρχόντων σχολείων όπου αυτό είναι εφικτό με βάση τις μελέτες των αρμόδιων μηχανικών.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

 • Την άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών που θα πληρούν με ασφάλεια τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προτεραιότητά μας είναι να δρομολογηθεί άμεσα η τοποθέτηση όσων οικίσκων είναι απαραίτητοι σε ασφαλή μέρη (όχι στις αυλές των σχολείων) ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται για όλα τα παιδιά σε πρωινή βάρδια. Επιπλέον να αξιοποιηθεί άμεσα το Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου για να στεγάσει εδώ και τώρα τους μαθητές του Λυκείου, Γενικού και ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, που βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο της μαθητικής τους ζωής. Ακόμα να εξεταστεί αν μπορούν να αξιοποιηθούν ως προσωρινή και άμεση λύση με τις κατάλληλες επισκευές τα σχολεία που υπάρχουν στα χωριά Παναγιά, Πατσίδερο, Νιπηδητό.
 • Την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών σε όσους χώρους μεταστεγαστούν προσωρινά τα σχολεία, με την ευθύνη της Περιφέρειας.
 • Την εξασφάλιση δωρεάν γευμάτων στα σχολεία με κρατική χρηματοδότηση και με ευθύνη του Δήμου.
 • Την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών των σχολείων με βάση τις μελέτες των μηχανικών και των σύγχρονων κανονισμών.
 • Την κατεπείγουσα μελέτη για την ανέγερση νέων σχολείων με 100% κρατική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι τα κτίρια του 1ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου και του Γυμνασίου που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα δεν μπορούν να στεγάσουν πλέον μαθητές και πρέπει να ανεγερθούν νέα με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.
 • Την παύση της τηλεκπαίδευσης. Η διαδικασία αυτή εντείνει την ανισοτιμία στους μαθητές, δημιουργεί μαθητές δυο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι προχωρούν στη διδακτέα ύλη και κάποιοι παίρνουν απουσίες και συσσωρεύουν τεράστια μαθησιακά κενά.
 • Ειδικότερα για τη Γ΄ Λυκείου να υποστηριχθεί με ενισχυτική διδασκαλία, επιπλέον οικίσκους για αναγνωστήρια, ποσόστωση στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία να παραταθεί μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Α΄ Λυκείου και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. 

Επιπλέον, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για την κάλυψη βασικών αναγκών των οικογενειών μας:

 • Να αποζημιωθούμε στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί η περιουσίες μας, ώστε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας χωρίς δάνεια και άλλους όρους.
 • Μέχρι τότε να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, να εγκατασταθούμε όλοι σε οικίσκους στα χωριά μας , χωρίς αποκλεισμούς, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας.
 • Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση σε όσους από εμάς χάσαμε τη δουλειά μας και σε όσους είμαστε άνεργοι, ή χάνουμε εισόδημα επειδή δεν λειτουργεί το μαγαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς και να στηρίξουμε τα παιδιά μας να επανέλθουν σιγά σιγά σε μια φυσιολογική καθημερινότητα.
 • Απαλλαγή πληρωμών σε ΔΕΗ, τηλεφωνία, ύδρευση,  ΕΝΦΙΑ,  καθώς και διαγραφή χρεών για το 2021 σε τράπεζες και εφορία για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Αρκαλοχωρίου:

 • 1ου Δημοτικού Σχολείου
 • 2ου Δημοτικού Σχολείου
 • Γυμνασίου
 • Γενικού Λυκείου
 • ΕΠΑΛ
 • Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παρέμβαση γονέων για την σχολική στέγη στις σεισμόπληκτες περιοχές
Για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει στα σχολεία και τη ζωή των μαθητών και των γονέων μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης μαζί με εκπροσώπους γονέων σχολείων του Αρκαλοχωρίου,...
Κρήτη: Παρέμβαση γονέων για την σχολική στέγη στις σεισμόπληκτες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αγωνιούν οι γονείς για τα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό
Παρεμβάσεις στον Δήμο Ηρακλείου καθώς και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες ενώσεων γονέων της Κρήτης και του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες του...
Ηράκλειο: Αγωνιούν οι γονείς για τα σχολικά κτίρια μετά τον σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεισμόπληκτοι Δήμου Μινώα: Καταγγέλλουν την υπολειτουργία του Τ.Α.Ε.Φ.Κ
Την υπολειτουργία του γραφείου Τ.Α.Ε.Φ.Κ. (Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) που συστήθηκε και λειτουργεί στο Αρκαλοχώρι για την σύσταση φακέλων των σεισμοπλήκτων, καταγγέλλει ο Σύλλογος...
Σεισμόπληκτοι Δήμου Μινώα: Καταγγέλλουν την υπολειτουργία του Τ.Α.Ε.Φ.Κ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι επισκέφτηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης
Το Αρκαλοχώρι που επλήγη από τους σεισμούς τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο της Κρήτης, επισκέφτηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματός του.
Το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι επισκέφτηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηχανικοί Κρήτης: Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα κόστη των ζημιών από το σεισμό
Να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες, καθώς τα χρήματα που δίνονται (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος...
Μηχανικοί Κρήτης: Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα κόστη των ζημιών από το σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρκαλοχώρι: Λίστα με καίρια αιτήματα από τους σεισμόπληκτους προς την κυβέρνηση
Εκτενή λίστα με αιτήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων προς την κυβέρνηση παρέδωσαν την Πέμπτη τα μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας στον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και στο κυβερνητικό...
Αρκαλοχώρι: Λίστα με καίρια αιτήματα από τους σεισμόπληκτους προς την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας