• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.0°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.4°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  7 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.6°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  90%

Δήμος Χανίων: Σειρά δράσεων για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

 • A-
 • A+
«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση», επισημαίνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ο Δήμος Χανίων ο οποίος πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που έχει οριστεί στις 25 Οκτωβρίου, κινητοποιεί εκ νέου τη δημοτική αρχή στα Χανιά η οποία σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων, τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» και την καλλιτέχνιδα, Μάγδα Βογιατζή, στοχεύει στην ενημέρωση και αφύπνιση των γυναικών, που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη: «Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οπότε το μήνυμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γρήγορη πρόληψη, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Η έγκαιρη διάγνωση έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής, γιατί το ποσοστό των γυναικών, που ζουν μετά από πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου, είναι πάρα πολύ υψηλό και ανέρχεται περίπου στο 95%, σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες».

Από την πλευρά τους, η Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου «Ορίζοντας», Ρούλα Δρακάκη, και η γιατρός του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος του 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Αποστολία Λιανού, τονίζουν τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης με την φωτογράφο, Μαγδαληνή Βογιατζή που συνεργάζεται με γυναίκες, που νόσησαν και νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, η οποία και παραχώρησε φωτογραφικό υλικό στον Δήμο Χανίων, να αναφέρει ότι: «Νιώθω πως με όχημα τις εικόνες μου μπορούμε μαζί να μεταδώσουμε σημαντικά μηνύματα, που αφορούν σε όλους, όπως η πρόληψη, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει θαύματα. Το 1972 το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του στήθους ήταν μόλις 50%, το 2010 με τη βοήθεια της πρόληψης έφτασε στο 85%», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βογιατζή, προσθέτοντας ότι παράλληλα μεταδίδεται το μήνυμα της ανθρώπινης θέλησης, της δύναμης της αποδοχής της εικόνας, όταν αυτή λαβώνεται, της χαράς και φυσικά της ζωής, που συνεχίζεται πλέον από διαφορετική σκοπιά, καλύτερα και από πριν πολλές φορές.

Όπως ανέφερε μάλιστα η κ. Βογιατζή: «Το τελευταίο μήνυμα, που στέλνουμε, είναι ότι, όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού, πρέπει να αντικρίζουμε την αλήθεια κατάματα, δεν έχουν θέση για μας τα ταμπού, που αφορούν στο γυναικείο στήθος, ούτε τα ροζ κορδελάκια διότι ο αγώνας επιβίωσης, που δίνουν οι γυναίκες αυτές δεν είναι ροζ. Γι' αυτό, λοιπόν, ψηλάφηση και μαστογραφία, διότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Βογιατζή.

Στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθούν: «Φωταγώγηση Φάρου Χανίων, με ροζ χρώμα, βραδινές προβολές οπτικών μηνυμάτων εξωτερικά του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης, φύτευση παρτεριού με φυτά ροζ χρώματος "Ο ροζ κήπος της ελπίδας", διενέργεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου με οδηγίες ψηλάφησης, καθώς και εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, διανομή Φυλλαδίων στο Δημοτικό Κήπο και ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού καθώς επίσης προληπτικός γυναικολογικός έλεγχο σε ωφελούμενες γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 2821341693 και 2821341695 και στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά: 28213-41688.

Το πρόγραμμα των δράσεων προληπτικής ιατρικής:


23 – 26 Οκτωβρίου
• Φωταγώγηση Φάρου Χανίων, με ροζ χρώμα
• Βραδινές προβολές οπτικών μηνυμάτων εξωτερικά του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»

25 Οκτωβρίου
• 09.00, Εθελοντές του «Ορίζοντα» πραγματοποιούν δράση ευαισθητοποίησης στο Δημαρχείο Χανίων
• 10.00, “Ο ροζ κήπος της ελπίδας” για τον καρκίνο του μαστού – Στο Δημοτικό Κήπο όλοι μαζί, φυτεύουμε ένα παρτέρι με φυτά ροζ χρώματος (σε συνεργασία με «Ορίζοντα»).

26 Οκτωβρίου
• 08.30 – 14.30, 1ο Κ.Υ. Χανίων, Δράση Πρόληψης σε γυναίκες – διενέργεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου: οδηγίες ψηλάφησης, καθώς και εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά.

27 Οκτωβρίου
• 09.00, 2ο Κ.Υ. Χανίων – Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα, Διανομή Φυλλαδίων στο Δημοτικό Κήπο και ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού.

1- 5 Νοεμβρίου
• 08.30 – 14.30, 2ο Κ.Υ. ΧΑΝΙΩΝ, Δράση Πρόληψης σε ωφελούμενες γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος: οδηγίες ψηλάφησης, διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εκπαίδευση σε γυναίκες για αυτοεξέταση μαστού. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Οι παραπάνω δράσεις απευθύνονται, κυρίως, σε γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξυπηρετούνται από δομές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής (Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Χανίων Κοινωνικό Παντοπωλείο – Παροχή Συσσιτίου, Κέντρο Κοινότητας, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, Καταφύγιο Αστέγων).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στην Κρήτη για την επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ
Αντιδράσεις προκαλούν και σε σωματεία εργαζομένων της ΟΤΕ – Cosmote στην Κρήτη, οι εξελίξεις που αφορούν την επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ και προβλέπει μείωση των αποδοχών και ελαστικό ωράριο.
Αντιδράσεις στην Κρήτη για την επιχειρησιακή σύμβαση των τεχνικών του ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Καταγγελία για την διαχείριση της διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό
Σε καταγγελία για τον τρόπο που αντιμετώπισε το περιστατικό διάσωσης των 69 μεταναστών που εντοπίστηκαν κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων το Λιμενικό αλλά και την ευθύνη που φέρει για τον θάνατο ενός από τους...
Χανιά: Καταγγελία για την διαχείριση της διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί στα Χανιά για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων
Με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας στα Χανιά, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα ελληνοποιήσεων μέσω της παράνομης...
Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί στα Χανιά για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάτησε Κρήτη η «Ομικρον»
Μόνιμος κάτοικος Νοτίου Αφρικής που ήρθε για Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Με ήπια συμπτώματα, καθώς είναι διπλά εμβολιασμένος
Πάτησε Κρήτη η «Ομικρον»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά Χανίων
Απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Δήμου Χανίων με την ανάδοχο εταιρία για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Επίθεση από τους «ΠοδηΛάτρεις» για την πολιτική του Δήμου για τα ΑμΕΑ
Η συλλογικότητα των Χανίων, «ΠοδηΛάτρεις», καλεί τον δήμαρχο να σταματήσει τις φιέστες και τις εξαγγελίες και να γίνουν έργα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για τα ΑμΕΑ.
Χανιά: Επίθεση από τους «ΠοδηΛάτρεις» για την πολιτική του Δήμου για τα ΑμΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας