• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  7 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  5 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  6 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  3 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  7 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  7 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  7 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  6 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  5 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  71%

Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Αριστείας» του ΝΑΤΟ στα Χανιά

 • A-
 • A+
Εγκαινιάστηκε το πρωί της Τρίτης στα Χανιά, το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίου είναι η χώρα μας.

Στην τελετή μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υφυπουργός Έθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει στην συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα είναι σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ. Υπήρξαμε πάντα δεσμευμένοι στις θεμελιώδεις κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας, και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προάγονται η συνοχή και η ενότητα».

«Η Ελλάδα», είπε ο υπουργός, «είναι το κράτος παροχής εθνικού πλαισίου αυτού του νέου, διαπιστευμένου από το ΝΑΤΟ, Κέντρου Αριστείας, καθώς και κράτος-χορηγός δώδεκα επιπλέον κέντρων. Αυτό το γεγονός αποτελεί απτή απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την εξεύρεση λύσεων σε σύνθετα ζητήματα, μέσω της κοινής προσπάθειας».

Επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη ένα όλο και περισσότερο πολυσχιδές φάσμα προκλήσεων των πιθανών εναέριων και πυραυλικών απειλών, με εύρος που εκτείνεται από τα απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως τους βαλλιστικούς ή προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας, ενώ πρόσθεσε: «Κύριος στόχος του είναι η βελτίωση των ικανοτήτων διαλειτουργικότητας της συμμαχίας, καθώς και η ανάπτυξη ιδεών, δογμάτων και βέλτιστων πρακτικών, στον τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας, μέσω της συνολικής έρευνας, και της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης».

«Η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το πεδίο βολής Κρήτης, η Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης, και το Κέντρο FORACS, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό Συμμαχικό κόμβο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο «υπογραμμίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι «το Κέντρο συνιστά την πιο πρόσφατη και πιο ενδεικτική προσθήκη στην προσφορά της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της προς τη Συμμαχία και την οικογένεια των διαπιστευμένων Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ».

Διευκρίνισε ότι η απόφαση για ίδρυση του Κέντρου ελήφθη «εξαιτίας της ύπαρξης πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλων συμμαχικών οντοτήτων, όπως και λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού που αναγνωρίζεται ευρέως από συμμάχους και εταίρους μας».

Διαβεβαίωσε, δε, «ότι η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, πράττοντας ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσουμε το έργο και την προστιθέμενη αξία του Κέντρου στον συγκεκριμένο τομέα εμπειρογνωμοσύνης».

«Δήθεν άμυνα»

Με αφορμή τα εγκαίνια του κέντρου αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στα Χανιά, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Οι σημερινές δηλώσεις του ΥΠ.ΕΘ.Α και του Α΄ Γ.Ε.ΕΘ.Α στα εγκαίνια του νέου, ΝΑΤΟϊκής κοπής, «Κέντρου Αριστείας» για την δήθεν «αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα», στο οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Τουρκία, είναι αποκαλυπτικές για την επιχειρησιακή και επιτελική «προστιθέμενη αξία» που θα προσδώσει στην  Αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση της Σούδας  αλλά και για το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με τις επιθετικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια διαχρονικά όλων των προηγούμενων και με τη συμφωνία των αστικών κομμάτων:

«Πήραμε», είπαν «την απόφαση να ιδρύσουμε το Κέντρο στην Κρήτη εξαιτίας της ύπαρξης πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων … όπως και λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού … καθώς (βρίσκεται) και εν μέσω σημαντικών θαλασσίων οδών επικοινωνίας, γεγονός που καθιστά την στρατηγική σημασία της αδιαμφισβήτητη… αφού εξετάσαμε τις εξελίξεις σε αυτό το τεράστιο επιχειρησιακό πεδίο και καταλήξαμε ότι … το νέο Κέντρο Αριστείας θα μπορούσε να έχει πραγματική προστιθέμενη αξία» 

Έτσι αποκάλυψαν ότι η «αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα» δεν αφορά την ασφάλεια της χώρας, δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική  μας ακεραιότητα, δεν μετατρέπει την Κρήτη, την επήρεια της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία, σε «αστακό» απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της, αλλά (αφορά) τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «Συμμαχίας», στους οποίους η εγχώρια αστική τάξη αναζητά, δια των κυβερνήσεων της, όλο και πιο ενεργό ρόλο, επιδιώκοντας την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» για να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, ακόμα και αν κάνει στόχο το λαό μας και τους λαούς της περιοχής: 

Το δεύτερο που αποκάλυψαν είναι ότι το «Κέντρο Αριστείας» δεν είναι απλά ένα κολέγιο, όπου, κατά καιρούς, «επιμορφώνονται» στρατιωτικά στελέχη», όπως μας έλεγαν μέχρι τώρα, ούτε μόνο ότι «παράγουν πολιτική» για να επεκτείνει το ΝΑΤΟ τη δράση του, για την προώθηση της «σταθερότητας», την δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τις Κυβερνοεπιθέσεις, την πειρατεία, την διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, που αποτελούν το πρόσχημα για νέους πολέμους, αλλά ότι και το συγκεκριμένο Κέντρο λειτουργεί  ως Κέντρο Επιχειρήσεων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής, δήθεν, άμυνας. 

Το ερώτημα συνεπώς, είναι: «Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής και Πυραυλικής Επίθεσης», για να ακριβολογούμε, απέναντι σε ποιους και γιατί στην Κρήτη;;; 

Όταν τέτοιες ΝΑΤΟϊκές υποδομές έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» και της περικύκλωσης της Ρωσίας, στο Ρετζίκοβο της Πολωνίας, στο Ντεβεσέλου της Ρουμανία, στο Κουρεσίκ της Τουρκίας, ενώ συμμετέχουν σ΄ αυτήν η  Τουρκία, Βουλγαρία και η Τσεχία, δηλαδή σε όλες τις χώρες που μετέχουν και στο νέο «Κέντρο Αριστείας» που εγκαινιάστηκε στην Σούδα. 

Συνεπώς η Σούδα προορίζεται να παίξει ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για τον στρατιωτικό έλεγχο του κρίσιμου τόξου από τις Βαλτικές χώρες και την Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

 Το «Κέντρο Αριστείας» δεν στήνεται στη Σούδα για να συνδυάσουν την επιμόρφωση με τις διακοπές στα … Χανιά τα  στρατιωτικά στελέχη των χωρών του ΝΑΤΟ που ειδικεύονται στη λεγόμενη αντιπυραυλική άμυνα αλλά γιατί με τη βάση της Σούδας διασυνδέεται το Πεδίο Βολής Κρήτης, στο οποίο εφαρμόζεται, μόνο σ΄ αυτό παγκοσμίως, από το 1996 και έπειτα το δόγμα του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης του ΝΑΤΟ για τη σχεδίαση των «Τακτικών Βολών» και την αξιολόγηση των Μονάδων. 

Να λοιπόν πως «κουμπώνει» στη Σούδα το «Κέντρο Αριστείας» και πως θα «υποστηρίξει τις επιχειρήσεις» της λυκοσυμμαχίας για τις οποίες έκανε λόγο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος όμως ξέχασε να πει ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, η εγκατάσταση  στη Σούδα των νέων χερσαίων εκτοξευόμενων πυραύλων τύπου cruise θα κάνει το λαό μας και τους λαούς της περιοχής στόχο. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στη βάση της Σούδας, όπου αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια και κάθε είδους πολεμικά πλοία κάνουν πρόβες πολέμου, με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη χρήση της Σούδας από πολεμικά πλοία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χρήση της βάσης της Σούδας από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μέλη του ΚΚΕ στα Χανιά το απόγευμα της Πέμπτης.
Χανιά: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη χρήση της Σούδας από πολεμικά πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Κοραή στο... «Αϊζενχάουερ»
Διαπιστευτήρια Μητσοτάκη στην αμερικανική πολιτική ● Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει σε εκδηλώσεις πάνω σε αμερικανικό πλοίο στη Σούδα ● Σε καθημερινή βάση οι διαδηλώσεις στα Χανιά εναντίον των...
Από τον Κοραή στο... «Αϊζενχάουερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για την έλευση του «Eisenhower» - Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα
Στην ναυτική βάση του Μαραθίου κατέπλευσε το πρωί στου Σαββάτου το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» - Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν μέλη του ΚΚΕ - Στην Σούδα την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Νέα...
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για την έλευση του «Eisenhower» - Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις στα Χανιά για την άφιξη του ελικοπτεροφόρου των ΗΠΑ
Για ενίσχυση της παρουσίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων, αναφορικά με την άφιξη του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody»...
Αντιδράσεις στα Χανιά για την άφιξη του ελικοπτεροφόρου των ΗΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις βάσεις στο Μαράθι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη Ναυτική Νατοϊκή Βάση Μαραθίου, πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του ΠΑΜΕ.
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις βάσεις στο Μαράθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας