• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 12.2°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 10.5°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 11.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 6.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.1°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 2.5°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 7.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  3 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 11.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  89%

Συνεχίζονται τα προβλήματα από τη συγχώνευση κλινικών στο ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται τα προβλήματα υπολειτουργίας κλινικών του ΠΑΓΝΗ, οι οποίες, σύμφωνα με τους εργαζομένους, παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες μετά από 19 μήνες πανδημίας.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, θάλαμοι της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής δεσμεύθηκαν από το Μάρτιο του 2020 για τη δημιουργία των μονάδων αντιμετώπισης κορονοϊού και δεν έχουν επανέλθει ακόμη στην «κανονική» λειτουργία τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

Σύμφωνα με το Σωματείο, στον χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής συνυπάρχουν εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική, ενώ (εντός της κλινικής) έχει διαμορφωθεί και χωριστή Μονάδα COVID παιδιών. Η συγχώνευση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID) ενώ όπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την αύξηση των νοσηλευομένων παιδιών μετά το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων, που έχει ως συνέπεια ακόμη και τη νοσηλεία παιδιών στο διάδρομο».

Παράλληλα, η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές) με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. «Η ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, κάποια από τα οποία είναι αποικισμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών (συνταξιοδότηση 2 διευθυντών ΕΣΥ και λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου), ενώ μια επιμελήτρια απουσιάζει ήδη με άδεια κύησης.

«Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα από τη διαχρονικά ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της υγείας. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, με μετακινήσεις και εξουθένωση του ανεπαρκέστατου (αριθμητικά) προσωπικού, με προσλήψεις συμβασιούχων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:


«Συνεχίζονται τα προβλήματα υπολειτουργίας κλινικών του ΠΑΓΝΗ, που παραμένουν συρρικνωμένες και συγχωνευμένες μετά από 19 μήνες πανδημίας. Θάλαμοι της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ δεσμεύθηκαν από το Μάρτη του 2020 για τη δημιουργία των μονάδων αντιμετώπισης κορονοϊού και δεν έχουν επανέλθει ακόμη στην «κανονική» λειτουργία τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

Στο χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής συνυπάρχουν -εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου- η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική, ενώ (εντός της κλινικής) έχει διαμορφωθεί και χωριστή Μονάδα COVID παιδιών. Η συγχώνευση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Παιδοχειρουργικής, οι οποίες δεν επαρκούν (συνολικά μόλις 20 κλίνες, πλην της μονάδας COVID). Το πρόβλημα έχει οξυνθεί με την αύξηση των νοσηλευομένων παιδιών μετά το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων, που έχει ως συνέπεια ακόμη και τη νοσηλεία παιδιών στο διάδρομο.

Παράλληλα, η συν-νοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις (είτε της κοινότητας είτε νοσοκομειακές) με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική από κοινό νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων. Η ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, κάποια από τα οποία είναι αποικισμένα με πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η ανάγκη παρουσίας του γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών (με τη χρήση κοινού αποχωρητηρίου) επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού (παιδιών, γονιών, παιδιάτρων, παιδοχειρουργών, νοσηλευτριών) σε ένα περιορισμένο χώρο, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε.

O κίνδυνος αυτός αυξάνεται και από την ύπαρξη κοινού ιατρικού προσωπικού για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην Κλινική. Μάλιστα, εξαιτίας της έλλειψης χωριστού παιδιατρικού ΤΕΠ COVID, τα ύποπτα κρούσματα παιδιών εξετάζονται στο ΤΕΠ COVID ενηλίκων από τον παιδίατρο που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ.

Τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών (συνταξιοδότηση 2 διευθυντών ΕΣΥ και λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου), ενώ μια επιμελήτρια απουσιάζει ήδη με άδεια κύησης.

Η δυσχέρεια στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς νοσηλείας των παιδιών λόγω της συγχώνευσης των δύο κλινικών, την οποία έχει επισημάνει πολλάκις και το Επιστημονικό Συμβούλιο, έχει γνωστοποιηθεί από το Μάιο του 2020 στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη λύση.

Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα από τη διαχρονικά ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της υγείας. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, με μετακινήσεις και εξουθένωση του ανεπαρκέστατου (αριθμητικά) προσωπικού, με προσλήψεις συμβασιούχων, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με υποβάθμιση των non-COVID λειτουργιών. Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας υποβιβάζεται μπροστά στην προσπάθεια «εξοικονόμησης δαπανών».

Διεκδικούμε την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των παιδιών, συγκεκριμένα:

 • την άμεση κατάργηση της συγχώνευσης και το διαχωρισμό της Παιδιατρικής από την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
 • την επαναφορά της λειτουργίας της Παιδιατρικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, με την αύξηση των κλινών νοσηλείας (τουλάχιστον στα προ COVID επίπεδα).
 • την άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων ΠΑΓΝΗ (για τη γρήγορη αντικατάσταση των δύο διευθυντών που θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα), καθώς και την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παιδιάτρων.
 • να ενισχυθεί η στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό
 • λειτουργία χωριστού παιδιατρικού ΤΕΠ COVID, να εφημερεύει χωριστό ιατρικό προσωπικό για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα παιδιών

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, παρέχοντας υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαντήσεις για την κατάσταση του νοσοκομείου δίνει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ
Απάντηση στα δημοσιεύματα που αφορούν την κατάσταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και τις ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό, δίνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Απαντήσεις για την κατάσταση του νοσοκομείου δίνει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες γιατρών»
Απλήρωτες παραμένουν, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου, από το Μάρτιο οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν).
Καταγγελία εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες γιατρών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατά της επαναφοράς των ιδιωτών σε καθαριότητα και σίτιση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγική κατάληξη στο ψάρεμα τεσσάρων φίλων στην Κρήτη
Νεκρός ένας 35χρονος, ο οποίος μαζί με άλλους δυο ερασιτέχνες αλιείς βρέθηκαν μέσα στη θάλασσα στην περιοχή μεταξύ Αγίας Πελαγίας και παραλίας Φόδελε, όταν χτυπήθηκαν από κύμα ενώ ψάρευαν στη στεριά.
Τραγική κατάληξη στο ψάρεμα τεσσάρων φίλων στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στις μετακινήσεις προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, από νοσοκομεία του νησιού προς αυτό του Ρεθύμνου, αντιτίθονται οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Βάζουν ιδιώτες στα νοσοκομεία με πρόσχημα τις αναστολές
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει ότι η διοίκηση δρομολογεί προσλήψεις αναδόχων στην καθαριότητα και στον ιματισμό, με πρόσχημα τα κενά λόγω των αναστολών εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζομένους.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Βάζουν ιδιώτες στα νοσοκομεία με πρόσχημα τις αναστολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας