• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.3°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.7°C / 15.1°C
  7 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.1°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.2°C / 13.6°C
  5 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.1°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  7 BF
  70%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  86%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.4°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.5°C
  6 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  96%

Μόνιμες λύσεις για τη δημόσια υγεία ζητούν οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου

 • A-
 • A+
Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας τάσσονται οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου και ζητούν από την κυβέρνηση άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό στα νοσοκομεία και ουσιαστική ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν τα ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου, στο πολυαναμενόμενο νέο ΕΣΥ προωθείται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και όλων των μονάδων υγείας, με βάση επιχειρηματικά κριτήρια.

Παράλληλα τονίζεται πως ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία, ταυτόχρονα με την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου τάσσονται ενάντια σε προσωρινές και εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις στο χώρο της δημόσιας υγεία και ζητούν μια σειρά από πράξεις που να ενισχύσουν τα νοσοκομεία.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:


«Οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας του Ρεθύμνου αντιδρούμε στις εξαγγελίες του Υπουργείου για συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- πρακτικές αποτυχημένες στις χώρες όπου χρησιμοποιήθηκαν (π.χ. Μεγάλη Βρετανία), καθώς αποδεδειγμένα οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών με ταυτόχρονη διόγκωση των δαπανών υγείας , προκαλώντας έτσι τεράστιες ανισότητες.

Στο πολυαναμενόμενο νέο ΕΣΥ που, όπως ανακοινώνεται ευθαρσώς θα είναι Εθνικό αλλά όχι Κρατικό- προωθείται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και η οικονομική  και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και όλων των μονάδων υγείας, με βάση επιχειρηματικά  κριτήρια και ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την  υγεία, ταυτόχρονα με την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Την ίδια στιγμή που στο  Ρέθυμνο, μετά από έτη διαβουλεύσεων και αγκυλώσεων, το νέο νοσοκομείο ως επιτακτική ανάγκη που θα αναβαθμίσει την υγεία όλων των πολιτών είναι πλέον προ…. των υπογραφών. 

Οι διεργασίες δε αυτές κορυφώνονται μαζί με το 5ο κύμα της πανδημίας που βρίσκει το ΕΣΥ ανοχύρωτο  με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό (μεταξύ των άλλων και σε αναστολή εργασίας) αλλά και σε  σύγχρονο εξοπλισμό-υποδομές και τους υγειονομικούς στις επάλξεις που «πριονίζονται» με τις  διατάξεις του νόμου – Χατζηδάκη.

Ο αγώνας μας για ισότιμη, καθολική και ποιοτική παροχή υγείας υποσκάπτεται όταν με βάση τον νόμο Χατζηδάκη –γνωστός για την κατάργηση του 8ωρου, ανατρέπονται βασικές κατακτήσεις των σωματείων για περίπου 40 χρόνια, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και παρεμποδίζοντας την ελεύθερη και δημοκρατική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των εργαζομένων που οδηγεί στην λήψη αποφάσεων και δράσης.

Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση διώκεται. Αυτό που κρίνεται στην πράξη είναι η ίδια η ύπαρξη των συλλογικών μας οργάνων.

Η ΕΓΕΣΥΝΡ, ο ΣΥΓΕΝΙΑΡ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΡ ζητούν από την κυβέρνηση:

 • Άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και αποφασιστική  ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της δημόσιας ΠΦΥ. Όχι σε προσωρινές  και εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις στο χώρο της δημόσιας υγεία. Όχι σε συγχωνεύσεις και  καταργήσεις. Όχι στους εργολάβους.
 • Ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας - διπλασιασμός των κρεβατιών για το ΓΝΡ -με  εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό
 • Οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Covid ως ξεχωριστής κλινικής και ένταξη της στον οργανισμό  του νοσοκομείου.
 • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από το έργο του εμβολιασμού και ενίσχυση της ΠΦΥ όπου είναι και ο  ρόλος της.
 • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό- ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών - διασύνδεσης- συνεργασίας με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
 • Ταχεία ολοκλήρωση διαδικασιών για την δημιουργία νέου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού. Ο πληθυσμός του Ρεθύμνου δικαιούται επιτέλους καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.
 • Αναγνώριση της νόσου Covid-19 ως επαγγελματική νόσος στους υγειονομικούς.
 • Επιδημιολογική επιτήρηση- δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου για την νόσο Covid-19.
 • Εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
 • Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά .
 • Αύξηση και όχι μείωση των δαπανών για την υγεία.
 • Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις και τις απολύσεις. Όχι στην προπαγάνδα τη ατομικής ευθύνης. Όχι στην ενοχοποίηση υγειονομικών.

Καλούμε όλους τους φορείς και συλλόγους του Ρεθύμνου στο πλευρό μας, στον κοινό αγώνα για την  ενίσχυση και κατοχύρωση της Δημόσιας Υγείας του Ρεθύμνου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για το Νοσ. Ρεθύμνου - Την Πέμπτη η απόφαση για το πειθαρχικό
Στο πλευρό της γιατρού Ελένης Ιωαννίδου που απειλείται με πειθαρχική δίωξη τάσσονται οι παραιτηθέντες γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι το θέμα οδήγησε σε...
Συνεχίζεται η κόντρα για το Νοσ. Ρεθύμνου - Την Πέμπτη η απόφαση για το πειθαρχικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο
Τουλάχιστον 15 γιατροί υπέβαλαν εγγράφως παραίτηση μετά την εκδικητική δίωξη διευθύντριας που αντιστάθηκε στην επισφαλή λειτουργία της κλινικής της ● Αναμένονται και άλλες... ηρωικές έξοδοι αν δεν υπάρξει...
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζει τους γιατρούς του Νοσοκομείου
Την στήριξή τους στους γιατρούς του Ρεθύμνου οι οποίοι αντιδρούν στα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου, εκφράζουν με κείμενό τους 173 πολίτες και φορείς της πόλης. Σχεδόν 1000 υπογραφές στη διαδικτυακή...
Η Κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζει τους γιατρούς του Νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περί νομιμότητας και αρμοδιότητας: Κείμενο διαμαρτυρίας γιατρών του Νοσ. Ρεθύμνου
Κείμενο διαμαρτυρίας έδωσαν στη δημοσιότητα 33 γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σχετικά με την κατάσταση στο ίδρυμα και τις συνθήκες εργασίας.
Περί νομιμότητας και αρμοδιότητας: Κείμενο διαμαρτυρίας γιατρών του Νοσ. Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο κρούσμα κορονοϊού στο Ρέθυμνο - 44 συνολικά στην Κρήτη
Μια 37χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο καταγράφηκε θετική στον κορονοϊό μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Η κατάστασής της δεν εμπνέει ανησυχία και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι...
Νέο κρούσμα κορονοϊού στο Ρέθυμνο - 44 συνολικά στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας