• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.4°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%

«Γιατροί του δρόμου»: Δίπλα στους πολίτες και στους κατ’οίκον εμβολιασμούς

 • A-
 • A+

Η σκέψη για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα λειτουργεί ως φιλανθρωπική ομάδα, γεννήθηκε μεταξύ μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η ανάγκη να εκπαιδευτούν μαθητές, νέοι ή και μεγαλύτεροι άνθρωποι στην παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και να προσεγγιστούν ή να ενημερωθούν για ζητήματα υγείας και ιατρικής φροντίδας άτομα αποκλεισμένα είτε λόγω της φυσικής τους κατάστασης είτε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, υπήρξε η βάση για αυτό το εγχείρημα.

Ξεκίνησαν δειλά το Φθινόπωρο του 2019 συστήνοντας του «Γιατρούς του δρόμου» και ενώ η πανδημία έδειξε να βάζει φρένο στις προθέσεις τους, μάλλον τους «όπλισε» και με νέους στόχους.

Όπως εξηγεί η γραμματέας της Ομάδας «Γιατροί του Δρόμου» του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Έλσα Αστυρακάκη, η στόχευση να βρεθούν δίπλα στον άνθρωπο δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανενεργή ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

«Πριν καν προλάβουμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας στα τέλη του 2019, ήρθε η πανδημία και τα όποια σχέδια να βρεθούμε κοντά σε ευπαθείς ή απομακρυσμένες ομάδες ανθρώπων, φάνηκε να μην είναι μια εφικτή πρόθεση. Το σημαντικό όμως είναι ότι όλο αυτό που έχουμε ζήσει ενάμιση χρόνο, άνοιξε τους ορίζοντές μας, ενίσχυσε τις όποιες σκέψεις είχαμε και σήμερα πιστεύω ότι έχουμε ήδη καταγράψει μια σημαντική εμπειρία για το πώς μπορεί και στο μέλλον να λειτουργήσει η ομάδα μας» είπε η κ. Αστυρακάκη, η οποία μαζί με άλλα μέλη της ομάδας, ενεργοποιούνται κάθε φορά που οι κινητές μονάδες διενεργούν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές του Ηρακλείου, ενώ ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

«Είδαμε από πολύ κοντά ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν λόγω της περιοχής που βρίσκονται ή και της ηλικίας τους, ή της κατάστασης της υγείας τους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε παροχές υγείας. Πέραν της βοήθειας που παρέχουμε, έχει καταστεί σαφές, ότι οι όποιες αρχικές σκέψεις είχαμε, μάλλον έχουν ενισχυθεί, οπότε το έργο μας, έχω την βεβαιότητα ότι περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε και επιθυμούμε να διευρυνθεί» λέει η κ. Αστυρακάκη, η οποία μαζί με μέλη της ομάδας την ερχόμενη Δευτέρα θα συμμετέχουν ενεργά και στον εμβολιασμό που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες.

Οι «Γιατροί του Δρόμου» ακόμη και εν μέσω πανδημίας, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, όταν ο «εφιάλτης» του νέου κορονοϊού όπως εξηγεί η Έλσα Αστυρακάκη, θα έχει περάσει. Ανάμεσα στις δράσεις που σκέφτονται να υλοποιήσουν είναι η μεταφορά γνώσης πρώτων βοηθειών σε σχολεία ή και σε ευαίσθητές κοινωνικά ομάδες.

«Μια από τις δράσεις που σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υλοποιήσουμε, είναι η ενημέρωση μέσα στα σχολεία για τις πρώτες βοήθειες αλλά και μέτρα πρόληψης. Να μπορούν να γνωρίζουν τα παιδιά πώς να βοηθήσουν έναν συμμαθητή ή φίλο τους, ακόμη και έναν άνθρωπο που θα το έχει ανάγκη. Το ίδιο σημαντικό είναι, αυτή η γνώση να φτάσει και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως οι Ρομά. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας, ενώ μεγάλος μας στόχος είναι να πλησιάσουμε τις γειτονιές, απομακρυσμένες και μη. Να υπάρξουν άνθρωποι που θα γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη και την ώρα εκείνη που θα το χρειαστεί, να μην είναι μόνος. Αν κάποιοι γνωρίζουν στις γειτονιές πώς να βοηθήσουν, είναι σημαντικό να ενεργοποιούνται τα πρώτα δύσκολα λεπτά μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια» συμπλήρωσε η κ. Αστυρακάκη, η οποία πρόσθεσε ότι με φόντο τον εμβολιασμό, μια από τις δράσεις που επιθυμούν να θέσουν ως προτεραιότητα είναι η ενημέρωση των ευπαθών ομάδων, συνολικότερα στο ζήτημα του εμβολιασμού.

«Εδώ και χρόνια παρατηρούμε ότι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς ομάδες, είτε δεν είναι ορθά ενημερωμένοι είτε αδυνατούν επειδή βρίσκονται πολύ μακριά από τα σημεία εμβολιασμού, να κάνουν ακόμη και τα εμβόλια της εποχικής γρίπης ή του πνευμονόκοκκου. Το να μπορούν να προστατεύονται μέσω των εμβολίων είναι μια διαδικασία που αν τη γνωρίζουν και είμαστε και εμείς ή άνθρωποι που θα εκπαιδεύσουμε κοντά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα, αυτή την προστασία να τη λαμβάνουν», πρόσθεσε η Γραμματέας της Ομάδας «Γιατροί του Δρόμου» του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: "Ανεπαρκής ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμβολιασμών"
Για μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στον εμβολιασμό υγειονομικών αλλά και ηλικιωμένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ - Ανεπαρκής η προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων στο...
Ηράκλειο: "Ανεπαρκής ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των εμβολιασμών"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισοδιακή σύλληψη ανεμβολίαστης δημοτικής υπαλλήλου στο Αρκαλοχώρι
Στη σύλληψη μίας δημοτικής εργαζόμενης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας προχώρησε η αστυνομία, καθώς κλειδώθηκε μέσα στο ΚΑΠΗ του Αρκαλοχωρίου, μετά από πρόστιμο που της επιβλήθηκε επειδή συνέχισε να εργάζεται, παρά...
Επεισοδιακή σύλληψη ανεμβολίαστης δημοτικής υπαλλήλου στο Αρκαλοχώρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου
Ένας άνδρας 75 ετών ήταν ο πρώτος ο οποίος εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού, στον ιερό ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου, ύστερα από απόφαση της Ενορίας και της δημοτικής Αρχής να μετατραπεί σε...
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στον Ιερό Ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της αναστολής εργασίας
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωΐ της Τετάρτης, ημέρα που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο σε όλη την χώρα, με τους εργαζομένους να...
ΠΑΓΝΗ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της αναστολής εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για τις αναστολές εργασίας
Σε νέες κινητοποιήσεις με αφορμή το μέτρο της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προχωράει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου.
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για τις αναστολές εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας