• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  76%

Από την κινητοποίηση στην πλατεία της Σητείας.

Αντιδράσεις για την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ στο Λασίθι

 • A-
 • A+
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι του συλλόγου ΕΦΚΑ Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων Σητείας και Ιεράπετρας του ΕΦΚΑ.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε Σητεία και Ιεράπετρα τελούν από χθες υπό κατάληψη, με αίτημα να ανασταλεί σχετική απόφαση του 2019, η οποία προβλέπει την αποδυνάμωση των εν λόγω υπηρεσιών.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα ΕΦΚΑ Σητείας και το απόγευμα της ίδιας μέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση που διοργάνωσε ο σύλλογος εργαζομένων ΕΦΚΑ στην κεντρική πλατεία Σητείας.

Συγκεκριμένα στον νομό Λασιθίου Κρήτης, τα τοπικά υποκαταστήματα του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ιεράπετρας και Σητείας μετατρέπονται σε απλά αποκεντρωμένα τμήματα και μεταφέρονται, πλέον, στη νέα Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ του Αγίου Νικολάου, η οποία απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από τις ασφαλιστικές περιοχές που, μέχρι σήμερα, καλύπτουν τα προαναφερόμενα υπό κατάργηση τοπικά υποκαταστήματα.

Στην απογευματινή μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σητείας συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και αγρότες, ζητώντας να επανεξεταστεί και να μην εφαρμοστεί το οργανόγραμμα 2019 του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει κατάργηση υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ.

«Αδιανόητη απόφαση»

Αντίθετος στην υποβάθμιση των υποκαταστημάτων Σητείας και Ιεράπετρας του ΕΦΚΑ, τάχθηκε και ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θ. Καλαντζάκης

Όπως δήλωσε ο ίδιος:

«Θεωρούμε αδιανόητη την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης από την Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς ενημέρωση και δίχως να προηγηθεί διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών, ούτε και με τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας. 

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι ιθύνοντες δεν έλαβαν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα της μορφολογίας και της γεωγραφίας του νομού Λασιθίου. Δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε ότι το ΕΦΚΑ της Ιεράπετρας λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο, ούτε ότι εξυπηρετεί  μια περιοχή με χιλιάδες επιχειρήσεις και πάνω από 26.000 μόνιμους κατοίκους, ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά πολύ, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι ο Δήμος της Ιεράπετρας συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα.

Είμαστε δίπλα στους πολίτες οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άνευ λόγου ταλαιπωρία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και συγχρόνως είμαστε δίπλα στους εργαζομένους, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος των αποφάσεων της Κυβέρνησης. Ζητάμε την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ της Ιεράπετρας και της Σητείας ως έχουν από μία Κυβέρνηση η οποία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε στηρίξει την τότε προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ της Ιεράπετρας και της Σητείας αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας».

 «Όχι στην υποβάθμιση»

Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για τον ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:


«Ότι δημόσιο οργανισμό και υπηρεσία δεν πρόλαβαν να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν το 2012 – 2014 κατά απαίτηση της τρόικας και των δανειστών, το υλοποιούν τώρα και χωρίς «λόγο», με αποκλειστικά  δικό τους πολιτικό και ιδεολογικό σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο  βουλευτής και υπουργός του νομού Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης κάνουν πράξη την συρρίκνωση δημόσιων οργανισμών στο νομό μας, συγκεκριμένα του ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας, και φέρνουν αποκλειστικά την ευθύνη για αυτήν την αιφνιδιαστική ενέργεια. 

Πιστοί στο νεοφιλελεύθερο  δόγμα του λιγότερου κράτους, μοιράζουν τα ιμάτιά του και τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες του στους ιδιώτες και στους κρατικοδίαιτους, κολλητούς τους «επιχειρηματίες».

Σκοπός της πολιτικής τους, είναι ξεκάθαρα το μοίρασμα των δημόσιων αγαθών σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, κοινωνικά και κοινωφελή αγαθά σε μεγαλόσχημους «επιχειρηματίες». 

Σύμφωνα με το ΠΔ 8 της 23/1/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιεράπετρα και τη Σητεία θα λειτουργούσαν Αυτόνομα Τμήματα του ΕΦΚΑ που διατηρούσαν το 88% των δραστηριοτήτων (με ουσιαστική εξαίρεση τους ελέγχους, μετά την δημιουργία των ΠΕΚΑ).

Αυτό προέκυψε μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και διάλογο με τους φορείς των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξαναφέρνει τις μνημονιακές ρυθμίσεις, δημιουργεί Αυτοτελή Γραφεία με ανύπαρκτες αρμοδιότητες και συνεχίζει την αποψίλωση υπηρεσιών των πόλεων του νομού με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των εργαζομένων.

Η  Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου και ο Βουλευτής Λασιθίου  Μανόλης Θραψανιώτης στηρίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ ν. Λασιθίου ώστε να μην υποβαθμιστεί ο ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας, να μην μετακινηθεί κανένας υπάλληλος τους στον Άγιο Νικόλαο και να συνεχίσουν την λειτουργία τους έτσι ως έχουν.

Η εξέλιξη της τηλεργασίας δίνει την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και υπαρκτές ανάγκες πρέπει  να καλυφθούν με νέες προσλήψεις».

Επιστολή στον διοικητή ΕΦΚΑ

Η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου στον διοικητή ΕΦΚΑ:


«Κύριε διοικητά,

Μετά από ενημέρωσή μας σχετικά με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στο Νομό Λασιθίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των Υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας.

Ο Νομός Λασιθίου έχει συγκεκριμένες ιδιομορφίες (γεωγραφικές, πληθυσμιακές, κατάσταση οδικού δικτύου, κ.α. ), οι οποίες καθιστούν αναγκαίες τις υπάρχουσες δομές προς αποφυγή ταλαιπωρίας ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Η υποτιθέμενη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων προς όφελος του οργανισμού είναι μηδαμινή σε σύγκριση με την ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων των περιοχών αυτών. Θεωρούμε ότι με την σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων ανά υποκατάστημα θα μπορούσε επιτέλους να λειτουργήσει αυτόνομο γραφείο απονομής συντάξεων Ν. Λασιθίου το οποίο έχει νομοθετηθεί από το 2014, αντί να αναμένουν απονομή σύνταξης οι δικαιούχοι του Νομού δύο και τρία τουλάχιστον χρόνια, με δεδομένο ότι το γραφείο απονομής συντάξεων Ηρακλείου είναι επιφορτισμένο με την αρμοδιότητα της απονομής συντάξεων και του Νομού Λασιθίου.

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε τον σχεδιασμό και να λάβετε υπόψη σας τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών και των ασφαλισμένων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λασίθι: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο Νεαπόλεως
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνει το νοσοκομείο της Νεάπολης στο Λασίθι, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Λασίθι: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο Νεαπόλεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Ηρακλείου και Λασιθίου, διαμαρτυρόμενοι για την αντιφατική και κακή, όπως λένε, νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων σε Ηράκλειο και Λασίθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρήθηκαν και στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωΐ στην Ιεράπετρα με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στο Λασίθι.
Διαμαρτυρήθηκαν και στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
Νέες κινητοποιήσεις στην Ιεράπετρα κατά των νέων δασικών χαρτών διοργανώνουν αγροτικοί σύλλογοι και φορείς του Λασιθίου - Επιστολή αγροτών της Ιεράπετρας προς Ελληνικούς Συλλογικούς Φορείς ανά τον κόσμο.
Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδρύθηκε Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα αιολικά
Την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων στο Λασίθι ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ και ΒΑΠΕ προαναγγέλλει σε ανακοίνωσή του το νεοϊδρυθέν Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου.
Ιδρύθηκε Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα αιολικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας