Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε αυτούσια τη σχετική πρόταση της Ομάδας Εργασίας που είχε κατατεθεί το 2017 και του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ενώ εκτός από την παράταξη του κ. Παπαδογιάννη που δήλωσε «αποχή», κατά ψήφισαν δύο σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Αρχοντάκη και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Μύρων Γιακουμογιαννάκης.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση γης «αμιγή κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο καθώς και επτά ζώνες χρήσεων σε όλη την Παλιά Πόλη των Χανίων.
Σημειώνεται πως η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Χανίων είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί «κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ένσταση του Πολυτεχνείου Κρήτης που ζητούσε να χαρακτηριστούν τα κτίρια του ως «πολεοδομικό κέντρο».
Χρήση γης
Για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, αποδίδεται η χρήση «κοινωφελείς λειτουργίες» επιτρέποντας μόνο:
- Κοινωνική πρόνοια.
- Εκπαίδευση.
- Αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
- Οδούς ήπιας κυκλοφορίας (πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πλατείες) και εξαιρώντας περίθαλψη, υποδομές μεταφορών, κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών και πράσινα σημεία και κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και οστών.
Για τον λόφο Καστέλι γενικά, δηλαδή την περιοχή που αναπτύσσεται εντός του Βυζαντινού Τείχους, αποδίδεται η χρήση «αμιγής κατοικία» όπως ακριβώς έχει προταθεί από το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
- Κατοικία.
- Κοινωνική πρόνοια.
- Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
- Αθλητικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας.
- Πολιτιστικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας.
- Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας.
- Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, όπως π.χ. καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, χαρτοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, καταστήματα ψιλικών, γαλακτοπωλεία, πρατήρια γάλακτος, άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής.
- Αρτοποιεία.
- Επαγγελματικά εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και τα οποία απαλλάσσονται από τις διαδικασίες άδειας εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας (καθαριστήρια κ.λπ.).
- Ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες.
- Στάθμευση (κτήρια-γήπεδα) οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους.
- Περίθαλψη (πρωτοβάθμια χωρίς νοσηλεία, όπως κέντρα υγείας, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης).
Η παλιά πόλη στο σύνολό της χωρίζεται σε επτά χωροταξικές ζώνες:
- Ζώνη κατηγορίας απολύτου προστασίας: χρήσεις περιπάτου επισκέψεων και χώροι στάσης και αναμονής ήπιας μορφής – Χρήσεις περιοδικών εκθέσεων – Πολιτιστικών δράσεων που να εναρμονίζονται με τον χώρο. Εξαίρεση το θέατρο Ανατολικής Τάφρου που παραμένει.
- Ζώνη κατηγορίας προστασίας: είναι στη βόρεια παρειά της οδού Σήφακα, παράλληλα με το Βυζαντινό τείχος και περιλαμβάνει απαγόρευση χρήσεων αναψυχής και εστίασης, ενώ επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 30 κλίνες.
- Ζώνης κατηγορίας τουρισμού – αναψυχής: περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο των δύο λεκανών του ενετικού λιμανιού, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι το Νεώριο Μόρο. Είναι η πιο ανοικτή σε περιορισμούς χρήσεως γης.
- Ζώνη κατηγορίας πολεοδομικού κέντρου: περιλαμβάνει ουσιαστικά τους δρόμους που χαρακτηρίζονται ως το εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης και αποτελούν συνέχεια και προέκταση της νεότερης πόλης. Κυριαρχούν οι εμπορικές χρήσεις. Απαγορεύεται η χρήση αναψυχής και εστίασης.
- Ζώνη γενικής κατοικίας: χαρακτηρίζεται από μεικτές χρήσεις. Και εδώ επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής και εστίασης και ξενοδοχεία μέχρι 50 κλίνες.
- Ζώνη αμιγούς κατοικίας: Ο καθορισμός των ορίων τους και ο αποκλεισμός των χρήσεων που εμποδίζουν και τελικά εκτοπίζουν την κατοικία. Μία είναι στην συνοικία Καστέλι, μία στο εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης, δύο στην Σπλάντζια και δύο στις συνοικίες Τοπανά και Οβραϊκή. Εκεί υπάρχει απαγόρευση χρήσεων αναψυχής και εστίασης, ενώ επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα έως 30 κλίνες.
- Ζώνη Καστέλι: Ξεχωριστή ως προς τον βαθμό προστασίας – χαρακτηρίζεται από ειδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι η μόνη συνοικία που έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της, διαφοροποιείται, γιατί δεν επιτρέπονται ούτε εμπορικά καταστήματα πλην παντοπωλείου.
*Ειδικές κατηγορίες: Διάφορα κτήρια που λόγω της σημασίας τους, τους αποδίδεται εξαρχής συγκεκριμένη χρήση ανεξάρτητα από τη ζώνη στην οποία ανήκουν.
Ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων
Δήλωση του δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με τη δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά», Σεραφείμ Ρίζου:
«Ο χαρακτηρισμός των κτιρίων στο λόφο Καστέλι ως «κοινωφελείς χρήσεις» στο νέο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Παλιάς Πόλης των Χανίων αποτελεί μια πρώτη νίκη του κινήματος ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου.
Η δημοτική αρχή σύρθηκε στη συγκεκριμένη εισήγηση κάτω από την πίεση της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης που με τις κινητοποιήσεις τους στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια ξενοδοχοποίησης. Η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν διαφορετική. Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος που επαναλάμβανε ότι τα κτίρια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δήμο σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα σχέδια της Belvedere και του κ. Διγαλάκη. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή όπως και όλες οι προηγούμενες άλλωστε έχουν βαρύτατες ευθύνες για την απόλυτη και ανεξέλεγκτη παράδοση της Παλιάς Πόλης σε κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το δημοτικό συμβούλιο έχει μετατραπεί σε βιομηχανία «κατ εξαίρεση» αδειοδοτήσεων. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός άλλωστε που οι ίδιοι παραβίαζαν τις προβλέψεις του ΓΠΣ και αδειοδότησαν την ανέγερση ξενοδοχείου στην Παρηγοριά, σε περιοχή που προβλέπονταν ως «πράσινο».
Ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική εισβολή και η επανακατάληψη του λόφου Καστέλι και το κίνημα αλληλεγγύης, που τόσο εχθρεύτηκε ο κ. Σημανδηράκης, χαρακτηρίζοντας τον «παράνομο», έπαιξε τεράστιο ρόλο στην διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα του λόφου. Οι νίκες έρχονται μέσα από συλλογικούς μαζικούς και ενωτικούς αγώνες και όχι μέσα από τα παζάρια των αυτόκλητων ηγετών.
Ο αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει. Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας υπάρχουν διαπλεκόμενες μειοψηφίες που ονειρεύονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργούν με όρους real estate και αξιολογούν τον πολιτισμό και την ιστορία μόνο με το αν αποφέρουν κέρδη. Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που με τη συνειδητή της ανικανότητα έκαψε μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και σήμερα επιχειρεί να στήσει μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια για λογαριασμό των φίλων της μεγαλοεργολάβων. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Ξέρουμε ότι θα επιμείνουν για να ανατρέψουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και γι’ αυτό πρέπει να μας βρουν και πάλι μπροστά τους!
Ο δημόσιος χώρος έχει νόημα όταν είναι ελεύθερος και δωρεάν για όλους. Δεν μπορεί να υποτάσσεται σε λογικές ανταποδοτικότητας. Δεν μπορεί να είναι προσβάσιμος μόνο σε λίγους ούτε απλά να αποτελεί ντεκόρ των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο αγώνας για την πλήρη εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυνατά!!».
Δήλωση του επικεφαλής της παράταξης «Η Απάντηση… τα Χανιά μας», Άρη Παπαδογιάννη:
«Ως Δημοτική παράταξη, έχουμε να παραθέσουμε δημόσια τις παρατηρήσεις μας, σε ότι αφορά όχι μόνο το «χρόνο» που έρχεται για συζήτηση το εν λόγω θέμα – ο οποίος προφανώς και επιδέχεται αρκετή συζήτηση – αλλά και για την «ουσία» του, για το τι έχει προηγηθεί δηλαδή, μέχρι να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε γι’ αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αλλά και για τα όσα θα «σηματοδοτήσει», η λήψη της όποιας απόφασης μας.
Ως Δημοτική παράταξη μας έχει απασχολήσει ακόμη πολύ, η διαβούλευσηπου προηγήθηκε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά και το ποιοι εμπλεκόμενοι φορείς, θα παρίστανται στην συνεδρίαση, αν φυσικά έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε αυτή.
Κυρίως δε μας προβληματίζει αν ο άμεσα εμπλεκόμενος, το Πολυτεχνείο Κρήτης δηλαδή, έχει καλεστεί και ενημερωθεί εκτενώς για τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής, αλλά για το «σκεπτικό» της απόφασης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ.Π.Σ.του Δήμου Χανίων , με το οποίο οδηγηθήκαμε στη σημερινή συζήτηση.Σε άλλα αντίστοιχα ζητήματα που απασχόλησαν στο παρελθόν το Δ.Σ.Χανίων, ο άμεσα εμπλεκόμενος, υπενθυμίζουμε πως κλήθηκε – ορθώς –και κατέθεσε τις απόψεις του.
Ιδιαίτερη αίσθηση μας προκαλεί η οριακή πλειοψηφία (4-3)στην λήψη της απόφασης της επιτροπής, τα πρόσωπα που συμφώνησαν με το σκεπτικό της, αλλά – και κυρίως – η σύνθεση εκείνων που διαφώνησαν. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους τρεις Αντιδημάρχους κυρίουςΤάσο Αλόγλου, Μιχάλη Τσουπάκη και Νίκο Χαζιράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Σπυριδάκη.
Αντίθετα κι εδώ στεκόμαστε ως παράταξη με ΔΕΟΣ και ΠΡΟΣΟΧΗ, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τα πρόσωπα που την απέρριψαν – προτείνοντας κάτι διαφορετικό – τις ιδιότητές και την επιστημονική τους κατάρτιση. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι: κ. Κυριακή Κοιλάδη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ.Γεωργία Νικηφοράκη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Εκπρόσωπος του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτηςκαι κ. Θανασης Χατζηγιάννης – Προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της ΥΔΟΜτου Δήμου Χανίων.
Οφείλουμε με σεβασμό να παρατηρήσουμε πως βάσει του επιστημονικού – επαγγελματικού τους αντικειμένου, ουδείς από αυτούς τους κυρίους που υπερψήφισαν, μπορεί να είναι απόλυτα καταρτισμένος, στο δύσκολο και σύνθετο αντικείμενο της πολεοδομικής νομοθεσίας. Τέσσερις μη μηχανικοί ψήφισαν θετικά ενώ τρεις άμεσα εμπλεκόμενοι με την «τεχνική» επιστήμη τηναπέρριψαν προτείνοντας παράλληλα κάτι διαφορετικό αλλά και βιώσιμο.
Σημειολογικά και μόνο ένα Γενικό Πολεοδομικό, δεν μπορεί να εξαιρεί μέσα από ένα σύμπλεγμα κτηρίων και χώρων, ένα και μόνο ακίνητο. Μια τέτοια «φωτογραφική» απόφαση, δημιουργεί σίγουρα πολύ περισσότερα και πιο σύνθετα προβλήματα, από εκείνα που επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερη μνεία πάνω σε αυτό, κάνει και η κ. Κοιλάδη– πρόεδρος της Επιτροπής -η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι«η κλίμακα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ως χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο δήμου, δεν υπεισέρχεται στον προσδιορισμό χρήσεων γης σε επίπεδο ιδιοκτησίας καθώς αυτό είναι αντικείμενο εξειδικευμένου επιπέδου πολεοδομικού σχεδιασμού».
Η πρόταση που έρχεται σήμερα στο Δημοτική Συμβούλιο, είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με πολεοδομικούς όρους και κανόνες. Προσωπικά ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός επιστρατεύοντας την πολυετή μου εμπειρία και γνώση, δεν μπορώ να διακρίνω σχεδόν την παραμικρή ορθότητα, στα όσα αυτή προβλέπει και περιλαμβάνει. Αντίθετα διακρίνω πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, από μια πιθανή εφαρμογήτης, η οποία για εμένα προσωπικά, δεν μπορεί να περάσει στην πράξη. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως από την όποια απόφαση μας, το σύνολο της περιοχής στο Λόφο Καστέλι, επιβάλλεται να διέπεται από τα ίδια πολεοδομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά.
Κρούουμε το καμπανάκι ενός πολύ σοβαρού κινδύνου. Οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις που διατυπώνουμε, «πατούν» πάνω σε απολύτως επιστημονικά δεδομένα. Γνώμονας στην λήψη της οποιασδήποτε απόφασης μας, θα πρέπει να είναι η γνώμη των ειδικών και ΜΟΝΟ, ακόμη κι αν αυτή, δεν κατάφερε ν’ αποσπάσει την πλειοψηφία, στην σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας