• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 12.7°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.3°C / 16.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κρήτη: Νέες αντιδράσεις για την μερική απασχόληση στις σχολικές καθαρίστριες

 • A-
 • A+
Απαράδεκτη, χαρακτηρίζει το Σωματείο Καθαριστριών Ηρακλείου, την απόφαση του Δήμου Αρχαρνών-Αστερουσίων να προσλάβει σχολικές καθαρίστριες για μόλις μιάμιση ώρα καθημερινά - Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου προς τον υπουργό Εσωτερικών για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Καθαριστριών Ηρακλείου, ο Δήμος Αρχαρνών-Αστερουσίων προχώρησε σε προκήρυξη για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων, σύμφωνα με την οποία ζητάει 21 άτομα μοιράζοντας τις ώρες εργασίας, καταδικάζοντας έτσι εργαζομένους σε 3ωρα, 2ωρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 1,5 ώρα εργασίας.

Όπως τονίζει το Σωματείο, αυτοί οι εργαζόμενοι, με 2 ώρες και 1,5 εργασίας, δεν θα πάρουν σύνταξη, δεν θα μπουν το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας και δεν γίνεται να ζήσουν τις οικογένειες τους με 135 ευρώ.

«Ευθύνη στην περίπτωσή που βρεθεί συνάδελφος να δουλεύει πέραν του ωραρίου του έχει και ο διευθυντής του σχολείου και το σωματείο καθαριστριών είναι αποφασισμένο να περιφρουρεί και να καταγγέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία τόσο στην επιθεώρηση εργασίας όσο και στο τμήμα ελέγχων του ΕΦΚΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι με το υπ’ αριθμ. 56982/30.7.2021 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι προκηρύξεις των δήμων θα προχωρήσουν με μειωμένες ανθρωποώρες, συγχρόνως όμως με αύξηση των ατόμων που θα προσληφθούν, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπεται η πλήρης εργασία, σε τρίωρη και σε κάποιες περιπτώσεις δίωρη.

Στις αρχές Αυγούστου το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριστριών Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, απέστειλαν επιστολή προς τον Μάκη Βορίδη για το θέμα αυτό, κάνοντας λόγο για «έγκλημα» και ζήτησαν την εξασφάλιση της εργασίας και του μισθού τους.

Επιστολή στον υπουργό

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με επιστολή ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να επιληφθεί άμεσα του θέματος για την αύξηση χρηματοδότησης του Δήμου Ρεθύμνου, ώστε ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων να είναι επαρκής.

Αναλυτικά τι αναφέρει η επιστολή:


«Κύριε υπουργέ,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου σας προς τους Δήμους και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ρεθύμνου για την καθαριότητα σχολικών κτιρίων, είναι μειωμένη κατά 50%, όπως πληροφορηθήκαμε έπειτα από σημερινή μας συνάντηση με τον Δήμο.

Με αυτό το δεδομένο είναι σίγουρο ότι οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας θα καθαρίζονται πλέον ελλιπώς, κάτι που θέτει κινδύνους Υγιεινής και Ασφάλειας στα παιδιά μας και στην σχολική κοινότητα γενικότερα, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, γεγονός που έχει ήδη επιφέρει μεγάλη αναταραχή και στο Νομό μας.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων μετατρέπονται πλέον σε μερικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό και βιοτικό τους επίπεδο,

 • Με μισθούς εξαθλίωσης.
 • Με συναδέλφους οι οποίοι ένα βήμα πριν τη σύνταξη, βλέπουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να μειώνονται για πάντα.

Απαιτούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος για αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων να είναι επαρκής και οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στην προτέρα εργασιακή τους κατάσταση».


Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Σωματείο Καθαριστριών Ηρακλείου:

«Απαράδεκτη η απόφαση του δήμου Αρχαρνών Αστερουσίων να προσλάβει σχολικές καθαρίστριες για 1.5 ώρα καθημερινά καταδικάζοντας τις σε χαρτζιλίκι αντί για μισθό και εθελοντισμό αντί για εργασία.

Ο δήμος Αρχαρνών Αστερουσίων προχώρησε σε προκήρυξη για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων. Και ενώ όλοι σχεδόν οι δήμοι του Ν. Ηρακλείου βάζουν δικά τους χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες στην καθαριότητα των σχολείων αυτός ενώ πέρυσι είχε 10 πλήρης και 8 μερικής σύνολο 18. Φέτος ζητάει 21 άτομα μοιράζοντας τις ώρες. Καταδικάζοντας έτσι εργαζομένους σε 3ωρα, 2ωρα ακόμα και 1,5 ώρα εργασία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρχε μείωση των ωρών από το υπουργείο όπως και την πιθανή έλλειψη χρημάτων στον δήμο Αρχανων Αστερουσίων όμως θα μπορούσαν να παραμείνουν στα ίδια άτομα με πέρυσι και να μοιράσουν σε αυτά τις ώρες.

Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι καιρός για εκπτώσεις στην καθαριότητα των σχολείων .Η πανδημία συνεχίζεται και η νέα μετάλλαξη Δ χτυπάει και τους νέους.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με έναν καφέ στην κυριολεξία για να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά ασφαλή.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.

Αυτοί οι εργαζόμενοι με 2 ώρες και 1,5 εργασίας δεν θα πάρουν σύνταξη δεν θα μπουν το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας και σίγουρα δεν θα ζήσουν τις οικογένειες τους με 135 ευρώ. Κόβοντας απλώς τον καφέ στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές θα μπορούσατε να διπλασιάσετε το μισθό τους.

Το Σωματείο καθαριστριών Ν. Ηρακλείου προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση ωραρίου.

Ευθύνη στην περίπτωσή που βρεθεί συνάδελφος να δουλεύει πέραν του ωραρίου του έχει και ο διευθυντής του σχολείου και το σωματείο καθαριστριών είναι αποφασισμένο να περιφρουρεί και να καταγγέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία τόσο στην επιθεώρηση εργασίας όσο και στο τμήμα ελέγχων του ΕΦΚΑ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στις μετακινήσεις προσωπικού, και ιδιαίτερα αναισθησιολόγων, από νοσοκομεία του νησιού προς αυτό του Ρεθύμνου, αντιτίθονται οι αναισθησιολόγοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αντιδρούν οι αναισθησιολόγοι για τις μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου και κυρίως για τη νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα...
Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο φυτείες κάνναβης εντόπισε η ΕΛΑΣ στην Κρήτη - Τρεις συλλήψεις
Δύο καλλιέργειες κάνναβης με συνολικά 311 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε η αστυνομία σε περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, προχωρώντας παράλληλα και σε τρεις συλλήψεις.
Δύο φυτείες κάνναβης εντόπισε η ΕΛΑΣ στην Κρήτη - Τρεις συλλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Σχολικές καθαρίστριες αντιδρούν στην αύξηση της ημιαπασχόλησης
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Δήμου Ρεθύμνης να αυξήσει την μερική απασχόληση στον κλάδο πραγματοποίησαν οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου.
Ρέθυμνο: Σχολικές καθαρίστριες αντιδρούν στην αύξηση της ημιαπασχόλησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επιστολή σε Βορίδη από σχολικές καθαρίστριες - «Τελείται ένα έγκλημα»
Για έγκλημα εις βάρος 9.474 σχολικών καθαριστριών των οποίων οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν δραστικά μετά την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μειωθιούν οι ανθρωποώρες και να αυξηθούν τα...
Ηράκλειο: Επιστολή σε Βορίδη από σχολικές καθαρίστριες - «Τελείται ένα έγκλημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηλά τα κρούσματα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Σε υψηλούς ρυθμούς κινούνται τα ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη, με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο να κρατούν τα… «πρωτεία» και να μπαίνουν σε εφαρμογή ειδικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους...
Ψηλά τα κρούσματα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας