• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 13.3°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%

Από την κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ρεθύμνης, έξω από το Δημαρχείο.

rethemnosnews.gr

Ρέθυμνο: Σχολικές καθαρίστριες αντιδρούν στην αύξηση της ημιαπασχόλησης

 • A-
 • A+
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Δήμου Ρεθύμνης να αυξήσει την μερική απασχόληση στον κλάδο πραγματοποίησαν οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Δευτέρας έξω από το Δημαρχείο της πόλης, όπου κατήγγειλαν την πολιτική της δημοτικής αρχής ως προς τον τρόπο πρόσληψης που επέλεξε φέτος, κάνοντας λόγο για μειώσεις ωραρίου και απολαβών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών, επιτρέπεται  στους δήμους τη νέα σχολική χρονιά να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, οι σχολικές καθαρίστριες υποστηρίζουν ότι άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του μισθού τους και η ακόμα περισσότερο ελαστικοποίηση της εργασίας τους.

«Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργούς κ. Βοριδης να έδωσε το "οκ" στους δήμους και να υποβίβασε τον τομέα της εργασίας χωρίς να χρηματοδοτεί ζωτικούς τομείς όπως υγεία και παιδεία, αλλά ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου να ενστερνιστεί τα "προνόμια" που τους παρέδωσε ο υπουργός εσωτερικών και μάλιστα με μεγάλο ζήλο», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σχολικών καθαριστριών, προσθέτοντας πως «σε ελάχιστο χρόνο αποφάσισαν για 50 οικογένειες να κοπεί στο μισό ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους αδιαφορώντας για τις ζωές τους».

Από την κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ρεθύμνης, έξω από το Δημαρχείο.

rethemnosnews.gr

Ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων των σχολικών καθαριστριών αλλά και καταδίκης της συγκεκριμένης εγκυκλίου της κυβέρνησης, εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, τονίζοντας πως «είναι εξωφρενική η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει όλες τις σχολικές καθαρίστριες από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, μειώνοντας δραματικά έτσι το εισόδημα εργαζομένων με 10,15 ή ακόμα και 20 χρόνια υπηρεσίας στο Δήμο».

«Καταγγέλλουμε τη στάση του δημάρχου κ. Μαρινάκη ο οποίος αρνείται να συναντήσει αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών και καλούμε για την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 11π.μ.στο Δημαρχείο τον εκπαιδευτικό κόσμο της πόλης να συμμετάσχει στην κινητοποίηση που έχει καλέσει το Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ν. Ρεθύμνου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των σχολικών καθαριστριών που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης:


«Μοναδική πρωτοτυπία του δήμου μας η προκήρυξη θέσεων σχολικών καθαριστριών για τη νέα σχολική σεζόν.

Ο κος Δήμαρχος, η κα Αντιδήμαρχος κα Γκίκα και το Τμήμα Παιδείας στο Ρέθυμνο αποφάσισαν εν νυκτί και χωρίς καμία συνεννόηση με τον κλάδο από τη μια να υποβαθμίσουν την καθαριότητα στα σχολεία και από την άλλη να υποβιβάσουν τη ζωή 50 καθαριστριών από μόνιμες να τις μετατρέψουν σε ημιαπασχολούμενες με το μισό μισθό.

Η άξια λόγου πρωτοτυπία τους όμως είναι ότι αποφάσισαν να είμαστε ο μόνος μεγάλος δήμος χωρίς καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. Σε ελάχιστο χρόνο αποφάσισαν για 50 οικογένειες να κοπεί στο μισό ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους αδιαφορώντας για τις ζωές τους αν έχουν δάνεια προβλήματα κτλ.

Οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε σε ευάλωτες ομάδες και εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο 10 με 20 χρόνια. Είναι τρομακτικό και ηθικά απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει να αποφασίζει η δημοτική αρχή από τη μια στιγμή στην άλλη να υποβιβάζει και να απαξιώνει με αυτό τον τρόπο τις ζωές και την εργασία μας.

Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργούς κος Βοριδης να έδωσε το οκ στους δήμους και να υποβίβασε τον τομέα της εργασίας χωρίς να χρηματοδοτεί ζωτικούς τομείς όπως υγεία και παιδεία αλλα ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου να ενστερνιστεί τα "προνόμια" που τους παρέδωσε ο υπουργός εσωτερικών και μάλιστα με μεγάλο ζήλο.

Η απόδειξη είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι προσανατολίστηκαν να πάρουν όλες τις καθαρίστριες πλήρους και μερικές ακόμα όσες μπόρεσαν ο κάθε δήμος. Είναι ντροπή για το δήμο Ρεθύμνου να απαξιώνει καθαρίστριες και πολίτες στο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Γιατί σχολική κοινότητα είμαστε όλοι οι πολίτες στο Ρέθυμνο γονείς ,μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι έχουμε παιδιά στα σχολεία.

Τωρα θα μας πείτε αγαπητοί μας συμπολίτες αφού η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ευρώ παραπάνω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση; Είναι πάρα πολύ απλό. Ότι κάνουν όλοι οι άλλοι. Παίρνουν προσωπικό με τις περυσινές συνθήκες και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν από ιδίους πόρους .Δεν πετάνε στον καιάδα γυναίκες που εργάζονται στο χώρο 20 χρόνια και είναι κοντά στη σύνταξη μετατρέποντας το ωράριο τους αναγκαστικά απογευματινό αφήνοντας πάλι τα σχολεία εκτεθειμενα.

Εξ άλλου αν κάνουμε μια απλή αριθμητική πράξη ο καθένας μπορεί να δει οτι 50 πλήρους απο πέρυσι μεταφράζονται σε 100 μερικής συν 25 μερικής που είχαμε πέρυσι περίπου 125 και οχι 94 που προκήρυξαν για φέτος Αν τώρα ποντάρουν ότι θα κάνουμε την ίδια δουλειά στις μισές ώρες γελιούνται. θα κάνουμε τη μισή δουλειά όπως ορίζει ο νόμος. 18 αίθουσες το μάξιμουμ οι πλήρους και 8 αίθουσες οι μερικής απασχόλησης.

Μετά από τέτοια απαξίωση ως προς τις ζωές μας τους ενημερώνουμε ότι οι Αγ. Τερέζες μας τελείωσαν. Ο δήμος μας επιβάλλεται να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο και μια κοινωνική πολιτική ικανοποιητική και αντάξια των πολιτών του .Τους ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε μόνες και ξεκινάμε αγώνες για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν αυτό που χωρίς πολλή σκέψη ξεκίνησαν Ζητάμε μόνιμη εργασία πλήρους απασχόλησης για όλες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου
Την στήριξή του στους 24 απολυμένους συμβασιούχους, εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου, που πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, από την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου ζητώντας...
Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Διεκδικούν μονιμοποίηση στην υπηρεσία καθαριότητας
Σε κατάληψη του μηχανοστασίου του Δήμου Ρεθύμνου προχώρησαν από οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.
Ρέθυμνο: Διεκδικούν μονιμοποίηση στην υπηρεσία καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάληψη από συμβασιούχους καθαριότητας στην μάντρα Ρεθύμνου
Σε κατάληψη των εγκαταστάσεων στην μάντρα της διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου, προχώρησαν οι συμβασιούχοι του κλάδου, διαμαρτυρόμενοι για την μη επαναπρόσληψη 48 από αυτούς, μέσω της προκήρυξης...
Κατάληψη από συμβασιούχους καθαριότητας στην μάντρα Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου - Δύο συλλήψεις
Στη διακοπή της κατάληψης του Δασαρχείου Ρεθύμνου που πραγματοποιούν εδώ και μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, προχώρησε το πρωΐ της Πέμπτης η αστυνομία.
Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου - Δύο συλλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκαναν κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου
Σε κατάληψη διαρκείας στο Δασαρχείο Ρεθύμνου προχωρούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για τη νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, για τους δασικούς χάρτες αλλά και για το υψηλό κόστος παραγωγής.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκαναν κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου και κυρίως για τη νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα...
Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας