• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%

Προχωρά η δημοπράτηση για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τα τεύχη δημοπράτησης της μετατροπής της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) στο Ηράκλειο, σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων ενώ αποτελεί και το κεντρικό έργο στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ για την δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας.

Η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ (με ΦΠΑ), εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε η δημοπράτηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενώ αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του τρέχοντος έτους. 

Όπως δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Προχωράμε στην υλοποίηση του οραματικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο ουσιαστικά βάζει το Ηράκλειο στην πρωτοπορία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την στήριξή του, όπως και την διοίκηση του ΕΣΔΑΚ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε καθώς και για την μεθοδική δουλειά που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Συνδέσμου, αποτέλεσμα της οποίας είναι να βρίσκεται το μεγάλο έργο της μετατροπής της ΜΠΑ σε ΜΕΑ στο τελικό στάδιο πριν την δημοπράτησή του». 

Η ταυτότητα του έργου 

Το έργο της ΜΕΑ αναπτύσσεται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στην Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού και αποτελεί το έργο «καρδιά» του νέου Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου .Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας  που είναι σε φάση παράλληλης σταδιακής υλοποίησης αποτελείται  εκτός από το έργο της ΜΕΑ από διακριτά υποέργα που υλοποιούνται σταδιακά έως το 2025 , όπως το νέο  Κεντρικό Πράσινο Σημείο, το  νέο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, το νέο  πάρκο πρασίνου άνω των 100 στρεμμάτων  με πράσινες διαδρομές, ψυχαγωγία, ποδήλατο και βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης, και τα ακόλουθα 3 υφιστάμενα έργα με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό: Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων ( ΚΔΑΥ), Σταθμός Μεταφόρτωσης ( ΣΜΑ), Δημοτικό Αμαξοστάσιο.

Η ΜΕΑ θα μπορεί να επεξεργάζεται 59.200 tn/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ της ΔσΠ) και  αποτελείται από τα παρακάτω 5 τμήματα:

 • Υποδοχή, και προεπεξεργασία εισερχόμενων
 • Βιολογική επεξεργασία οργανικού κλάσματος
 • Μηχανικής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μετεπεξεργασία
 • Θερμική ξήρανση, δεματοποίηση
 • Αποθήκευση και πελλετοποίηση

Η μονάδα θα παράγει 10 προϊόντα (σιδηρούχα μέταλλα, μη σιδηρούχα μέταλλα. Ανάμικτο χαρτί, χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικά PE, πλαστικό PET, πλαστικά PVC, Γυαλί, απορριμματογενές καύσιμο και Pellet καυσίμου).

Το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου θα οδηγείται για ταφή στο κύτταρο της επέκτασης του ΧΥΤΥ Ηρακλείου (Πέρα Γαλήνων) με επιπλέον διάρκεια ζωής για τουλάχιστον 10 έτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιλοτική έρευνα στην Κρήτη για μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων
Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, ο ΕΣΔΑΚ με την επιστημονική υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λειτουργήσει πιλοτικά την πρώτη μονάδα αξιοποίησης των...
Πιλοτική έρευνα στην Κρήτη για μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο
Ξεκίνησε εκ νέου την λειτουργία του το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο, μετά από τουλάχιστον τέσσερις μήνες που βρισκόταν ανενεργό, λόγω αδυναμίας της τελευταίας εταιρίας διαχείρισης...
Ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στον ΧΥΤΑ καταλήγουν τα απορρίμματα της ανακύκλωσης
Οι εργαζόμενοι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, καθώς για περισσότερο από δύο μήνες το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, με τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Ηράκλειο: Στον ΧΥΤΑ καταλήγουν τα απορρίμματα της ανακύκλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης - Σύσκεψη δημάρχων για το ΚΔΑΥ
Οι δήμαρχοι των οποίων οι δήμοι συνεργάζονται με το Κέντρο Διαλογής – Ανακύκλωσης Υλικών, επιδιώκουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, προκειμένου το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει άμεσα.
Κλειστό το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης - Σύσκεψη δημάρχων για το ΚΔΑΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαλογή τροφικών υπολειμμάτων στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης ανέλαβε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους δήμους Ηρακλείου και...
Διαλογή τροφικών υπολειμμάτων στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας