• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 29.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.8°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 24.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.9°C
  4 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 29.3°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  27%

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αθερινόλακκου στη Σητεία

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: «Τέλος στα ορυκτά καύσιμα, στροφή στις ΑΠΕ»

 • A-
 • A+
Στην ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης όλων των σχεδίων εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων και στην στροφή που πρέπει να γίνει προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή τους πρωτοφανείς καύσωνες που συνοδεύονται κι από μεγάλες πυρκαγιές, η Οικολογική Πρωτοβουλία τονίζει την ανάγκη να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να μπει χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλους τους σταθμούς ενέργειας και αντικατάστασής τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία, η Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή κι επικίνδυνη, συνεπώς, «επείγει η αντιμετώπισή της με προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ».

Ωστόσο, η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει πως η αναγκαία στροφή στις ΑΠΕ πρέπει να γίνει χωρίς καταστροφή της φύσης και μνημείων, σε μικρά μεγέθη, αποκεντρωμένα και με έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες και προτείνει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλα τα δημόσια κτήρια, τοπικές και δημοτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Κυβέρνηση και Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουν χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) στα ενεργειακά εργοστάσια της Κρήτης (Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος), διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας όσο και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς καταστροφή της φύσης και υπό δημόσιο τοπικό έλεγχο», καταλήγει η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Οι αλλεπάλληλοι πρωτοφανείς καύσωνες που συνοδεύονται κι από μεγάλες πυρκαγιές αφορούν και τη χώρα μας αλλά και τα Χανιά. Παρά τη λυσσαλέα άρνηση της Κλιματικής Κρίσης από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και τη ζούμε και δε μπορούν πλέον να την κρύβουν, όπως έκαναν με τις μελέτες ακόμη και δικών τους (πετρελαϊκών εταιρειών) επιστημόνων.

Ζούμε λοιπόν και στα Χανιά όχι μόνο τους καύσωνες αλλά και τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας (+2,26 βαθμοί Κελσίου) πανελλαδικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, Κι αν με βάση τα στοιχεία της Μελέτης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Χανίων οι καύσωνες στα Χανιά είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2000 (από 3 καύσωνες κατά μέσο όρο το χρόνο είχαν φτάσει τους 8 τη δεκαετία 1990-2000), φέτος πλέον σπάμε κάθε ρεκόρ, καθώς μετρήσαμε 6 καύσωνες μόνο το Μάιο και Ιούνιο, χωρίς να προσθέσουμε κι εκείνους του Ιουλίου και του Αυγούστου που διανύουμε!

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Άμεσα πρέπει να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να μπει χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλους τους σταθμούς ενέργειας και αντικατάστασής τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, πρέπει να προστατέψουμε και να αυξήσουμε τα δέντρα, τους χώρους πρασίνου και τα δάση, μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά, κάτι που τώρα συνειδητοποιούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι.

5 σημεία για το κλίμα και την ενέργεια

 1. Η Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή κι επικίνδυνη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Είναι η πρόκληση της εποχής μας.
 2. Συνεπώς,επείγει η αντιμετώπισή της με προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ.
 3. Η αναγκαία στροφή στις ΑΠΕ πρέπει να γίνειχωρίς καταστροφή της φύσης και μνημείων, σε μικρά μεγέθη,αποκεντρωμένα και με έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες.
 4. Προτείνουμε λοιπόνΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια, τοπικές και δημοτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
 5. Κυβέρνηση και Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουνχρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) στα ενεργειακά εργοστάσια της Κρήτης(Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος), διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας όσο και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς καταστροφή της φύσης και υπό δημόσιο τοπικό έλεγχο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σχεδιάζεται η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης για την κλιματική αλλαγή
Συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη για την εγκατάσταση σταθμού μέτρησης της κλιματικής αλλαγής στα Λευκά Όρη των Χανίων.
Χανιά: Σχεδιάζεται η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης για την κλιματική αλλαγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση για την ανακύκλωση από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Περισσότερες και πιο ουσιαστικές δράσεις για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης, ζητά η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία.
Παρέμβαση για την ανακύκλωση από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο για τα ΑμΕΑ προμηθεύεται ο Δήμος Χανίων
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του διαγωνισμού, εκτός από την προμήθεια των οχημάτων προβλέπονται η δημιουργία σταθμού φόρτωσης καθώς και η εκπαίδευση των χρηστών των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο για τα ΑμΕΑ προμηθεύεται ο Δήμος Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεσαρά και Χανιά σε μελέτη για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεργάζονται, προκειμένου να μελετήσουν ακριβώς τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.
Μεσαρά και Χανιά σε μελέτη για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Κινητικότητας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί δράσεις για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά δρώμενα, διαδραστικές προβολές, σεμινάρια σωστής χρήσης ποδηλάτου, πρότυπα μαθήματα...
Οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Κινητικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά για την κλιματική αλλαγή
Η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή» διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά για την κλιματική αλλαγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας