• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 9.0°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 6.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.8°C / 9.6°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.1°C / 6.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  6 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.6°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 7.3°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 9.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 9.2°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  68%

Ηράκλειο: Προσφυγή δημοτικών παρατάξεων κατά της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου

 • A-
 • A+
Την ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου για την σύσταση της εταιρείας «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ», ζητούν μέσω προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, πέντε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις, «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3-7-5», «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» και «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ  ΑΞΙΖΕΙ», έκαναν γνωστό ότι κατέθεσαν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων 696/2021 και 740/2021  της Οικονομικής Επιτροπής.

Η προσφυγή αφορά αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, με τις οποίες συστάθηκε ο νέος οργανισμός «Ηράκλειο Α.Ε. - ΑΟΤΟΑ» και η διοίκησή του, με τις παρατάξεις να τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι η Οικονομική Επιτροπή «λειτουργεί μόνη της χωρίς καν να δίνει λογαριασμό στο ανώτατο θεσμικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο, αγνοώντας  έτσι πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή βούληση».

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «η καθολική υποκατάσταση του άμεσα εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επιβάλλεται από τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με τη δημιουργία  της ανώνυμης εταιρείας «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ» μέσω της οποίας δημιουργείται μια παράλληλη (διορισμένη – μη ελεγχόμενη) πολυδάπανη δημοτική εξουσία χωρίς διαφάνεια, δεν γίνεται αποδεκτή  από την συντριπτική πλειοψηφία δημοτών και παρατάξεων».

Όπως καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων, «η διαμόρφωση πλασματικών εικονικών πλειοψηφιών, με αντισυνταγματικές μετεκλογικές νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγεί στην  πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση των εκλεγμένων οργάνων, αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, η οποία αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας και διαμορφώνει, εκτός των άλλων, συνθήκες   αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικής λειτουργίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι παρατάξεις, «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3-7-5», «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» και «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ  ΑΞΙΖΕΙ» κατέθεσαν  προσφυγή στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων 696/2021 και 740/2021, της Οικονομικής Επιτροπής.

Οικονομική επιτροπή, η οποία έχει αντικαταστήσει πλήρως το Δημοτικό Συμβούλιο και την λαϊκή βούληση. Οικονομική επιτροπή, που η πλειοψηφία δόθηκε στην μειοψηφούσα δημοτική αρχή  με  νομοθετικές παρεμβάσεις που ήρθαν μετά τις εκλογές και χωρίς να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις (μόνο 4 από τις 9).

Λειτουργεί μόνη της χωρίς καν να δίνει λογαριασμό στο ανώτατο θεσμικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο, αγνοώντας έτσι πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή βούληση.

Η καθολική υποκατάσταση του άμεσα εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία επιβάλλεται από τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, με τη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας,    «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ» μέσω της οποίας δημιουργείται μια παράλληλη (διορισμένη – μη ελεγχόμενη) πολυδάπανη δημοτική εξουσία χωρίς διαφάνεια, δεν γίνεται αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία δημοτών και παρατάξεων.

Η  διαμόρφωση πλασματικών εικονικών  πλειοψηφιών, με αντισυνταγματικές μετεκλογικές νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση των εκλεγμένων οργάνων,  αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, η οποία αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας και διαμορφώνει, εκτός των άλλων, συνθήκες αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικής λειτουργίας.

Η συνεχιζόμενη χρήση των εξυπηρετικών νόμων από την μειοψηφική Δημοτική Αρχή, σήμερα στηρίζεται σε 16 συμβούλους από τους 49 (κάτι λιγότερο από το 1/3), πρέπει να δώσει την θέση  της στην δημοκρατική λειτουργία και αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην κατάθεση της προσφυγής. Οι διαδικασίες θα φτάσουν μέχρι το τέλος για να επικρατήσουν οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα, δημοκρατικές  διαδικασίες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κοινή πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη
Κοινή πρόταση αναφορικά με τα δημοτικά τέλη του 2022, κατέθεσαν τέσσερις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Κοινή πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Απάντηση του Δήμου στις παρατάξεις για τoν Αναπτυξιακό Οργανισμό
Με αφορμή την προσφυγή των πέντε δημοτικών παρατάξεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου για την σύσταση της εταιρείας «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΕ»,...
Ηράκλειο: Απάντηση του Δήμου στις παρατάξεις για τoν Αναπτυξιακό Οργανισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου για τις προσλήψεις... υγιών υπαλλήλων
Τις δικές της απαντήσεις για το θέμα που προέκυψε με τις προκηρύξεις θέσεων... υγιών υπαλλήλων στον Δήμο Ηρακλείου, δίνει η δημοτική αρχή μέσω της αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Μαρίας...
Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου για τις προσλήψεις... υγιών υπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Προσλαμβάνεται ως σύμβουλος δημάρχου η Λιάνα Σταρίδα
Στη θέση της ειδικής συμβούλου σε θέματα αρχαιολογίας στον Δήμο Ηρακλείου προσελήφθη η Λιάνα Σταρίδα μετά από απόφαση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.
Ηράκλειο: Προσλαμβάνεται ως σύμβουλος δημάρχου η Λιάνα Σταρίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατακραυγή για την προκήρυξη του Δήμου Ηρακλείου που ζητά... υγιείς υπαλλήλους
Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη χαρακτηρίζει την προκήρυξη προσλήψεων προσωπικού του Δήμου Ηρακλείου όπου υπάρχει όρος οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς...
Κατακραυγή για την προκήρυξη του Δήμου Ηρακλείου που ζητά... υγιείς υπαλλήλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας