• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 19.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  50%

Ο λιμένας της Χώρας Σφακίων.

Ανοίγει ο δρόμος για τα έργα βελτίωσης του λιμένα της Χώρας Σφακίων

 • A-
 • A+
«Θωρακίζεται» ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης με πυκνή κίνηση πλοίων και επιβατών μέσω του οποίου συνδέονται τα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και η ακριτική Γαύδος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρόκειται για το λιμάνι της Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων για το οποίο το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικά έργα βελτίωσης του.

Όπως αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο λιμένας Σφακίων χαρακτηρίζεται ως επιβατικός λιμένας ενδοπεριφερειακής εμβέλειας. Ο λιμένας εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χώρας Σφακίων με τα επτά κύρια λιμάνια της νοτιοδυτικής Κρήτης (Λουτρό, Αγυιά Ρουμέλη, Σούγια, Παλαιόχωρα, Γαύδος, Αγία Γαλήνη, Πλακιάς) Ο μέσος ετήσιος αριθμός κατάπλων για Ε/Γ – Ο/Γ σκάφη κατηγορίας Β ανέρχεται περίπου σε 960, ενώ τα υπόλοιπα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη της περιοχής σε περίπου 600 κατάπλους. Οι ανάγκες τους θερινούς μήνες είναι σημαντικά αυξημένες. Ο λιμένας, λόγω και της ύπαρξης ράμπας ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών χρησιμοποιείται ειδικά τους θερινούς μήνες και από σημαντικό αριθμό φουσκωτών και σκαφών αναψυχής.

Επίσης, ο Λιμένας Σφακίων είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλιευτικά καταφύγια στη Νότια Κρήτη. Στο λιμάνι ελλιμενίζονται κατά κύριο λόγο αλιευτικά σκάφη μικρής παράκτιας αλιείας. Πρόκειται για καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης αλιευμάτων, όπου εκφορτώνουν και αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας, κυρίως γρι γρι που αλιεύουν στην ευρύτερη περιοχή».

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά την ανανέωση της ισχύος των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, καθώς και την τροποποίηση που αφορά σημαντικά έργα βελτίωσης και επέκτασης του λιμανιού καθώς και των λιμενικών του υποδομών.

Η σκοπιμότητα τροποποίησης του έργου περιγράφεται με χαρακτηριστικό τρόπο στην έκθεση των υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου που αναφέρει: «Στην υφιστάμενη κατάσταση ο επιβατικός και αλιευτικός Λιμένας Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων χαρακτηρίζεται από έντονο πρόβλημα λειτουργικότητας. Η κυματική υπερπήδηση του προσήνεμου μόλου στις μεγάλης έντασης κακοκαιρίες και η κυματική διείσδυση καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσδεση και την παραμονή των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στο λιμάνι, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, δεν δύναται να καλύψει την επιβατική ζήτηση, σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κρηπιδωμάτων και των λειτουργικών βαθών τους».

Με βάση την εικόνα αυτή τα προτεινόμενα έργα βελτίωσης-αναβάθμισης του λιμένα είναι:

 • Κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου μήκους 265 μέτρων .
 • Επιμήκυνση υφιστάμενου (εσωτερικά στη λιμενολεκάνη) μόλου από φυσικούς ογκόλιθους κατά 30 μέτρα.
 • Κρηπιδώματα στην εσωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου.
 • Η δημιουργία χερσαίων χώρων με επίχωση τμήματος της εσωτερικής πλευράς του προσήνεμου μέχρι την κρηπίδα του υπάρχοντος και υπό μερική καθαίρεση προσήνεμου μόλου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή ράμπας πλοίων.
 • Η δημιουργία των απαραίτητων λειτουργικών βαθών για την κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών σε επιβατηγά πλοία.

Η σχετική μελέτη έχει υποβληθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και βρίσκεται στη διαδικασία λήψης γνωμοδοτήσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Σητείας
Χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ, για την προμήθεια και τοποθέτηση τριών πλωτών προβλητών στο λιμάνι της Σητείας, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Σητείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη πρέπει να παραχωρηθούν στον Δήμο Ηρακλείου»
Ξεκάθαρη παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου, ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
«Το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη πρέπει να παραχωρηθούν στον Δήμο Ηρακλείου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα γέφυρα στον Κερίτη
Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα γέφυρα του Κερίτη ποταμού, στην περιοχή του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά.
Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα γέφυρα στον Κερίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε σύμβαση για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Κίσσαμο
Σύμβαση για την εκπόνηση φακέλου και αδειοδότησης του υδατοδρομίου Κισσάμου, υπογράφηκε παρουσία του διευθυντή Ανάπτυξης Βάσεων της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Μανώλη Αποστολάκη (θα είναι ο φορέας του...
Υπογράφηκε σύμβαση για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Κίσσαμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα κινητοποίησε τις αρχές
Συναγερμός στις αρμόδιες αρχές σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης, από κηλίδες πετρελαίου που εντοπίστηκαν στον κόλπο της Σούδας, μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ναυτικής μονάδας.
Χανιά: Διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα κινητοποίησε τις αρχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Πλακιωτάκης: "Προχωρά η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου"
Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας μέσα από ένα νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής...
Γ. Πλακιωτάκης: "Προχωρά η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου"

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας