• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.1°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.8°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 29.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  95%

Κάλεσμα στον συμμετοχικό σχεδιασμό στην αυλή στον λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Νέο κάλεσμα, στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού για την αυλή στον λόφο Καστέλι, απευθύνει η Rosa Nera.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων και με βάση τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί, θα επιχειρηθεί μία πρώτη χωροθέτηση λειτουργιών, όπως έχουν αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία.

Αρχικά, θα παρουσιαστούν οι χρήσεις που επελέγησαν για το χώρο της αυλής από τους συμμετέχοντες κατά το πρώτο στάδιο. Στη συνέχεια σε ομάδες, οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να συζητήσουν μεταξύ τους, να συνδιαμορφώσουν, να παίξουν και να φανταστούν καθώς και να προτείνουν πιθανούς τρόπους διαμόρφωσης σημείων, βασιζόμενοι τόσο στις επιθυμίες που έχουν ήδη εκφραστεί και σε νέες που θα προκύψουν, όσο και σε τεχνικούς και άλλους περιορισμούς. Με υπόβαθρο τις μακέτες εργασίας, θα αναζητηθούν οι τρόποι διαμόρφωσης των επιθυμητών λειτουργιών και κατασκευής των αναγκαίων στοιχείων αστικού εξοπλισμού [καθίσματα, πάγκοι, σκίαστρα, φυτεύσεις κ.τ.λ.] για τον χώρο της αυλής. Θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στις προτάσεις της κάθε ομάδας. Θα συμμετέχει και η ομάδα των γονέων προκειμένου να συζητηθεί και η διαμόρφωση της παιδικής χαράς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην αυλή του λόφου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ομάδα για το συμμετοχικό σχεδιασμό της αυλής δεν έχει ως στόχο αποκλειστικά τον σχεδιασμό των λειτουργιών στο χώρο της αυλής. «Με εργαλείο τον συμμετοχικό ή αλλιώς συνεργατικό σχεδιασμό οραματίζεται ένα συλλογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκφράζονται οι πραγματικές επιθυμίες και ανάγκες για το δημόσιο χώρο, από τα ίδια τα άτομα που τον χρησιμοποιούν. Ισότιμα, οι χρήστες & οι επισκέπτριες του χώρου καλούνται -μέσω της ζύμωσης όλων των ιδεών- να συνδιαμόρφωσουν έναν ζωτικό και υγιή δημόσιο χώρο για τα κοινά, ένα χώρο έκφρασης για όλη την πόλη των Χανίων», αναφέρεται στο κείμενο.

 • Επικοινωνία με την ανοιχτή ομάδα εργασίας συμμετοχικού σχεδιασμού της αυλής συνέλευση αυτοδιαχειριζόμενου λόφου Καστέλι ([email protected]com).
 • Πληροφορίες ΕΔΩ

Το ιστορικό του εγχειρήματος

 • 10/06 κι έπειτα: ανοιχτή σε όλες/ους συνάντηση της ομάδας, κάθε Δευτέρα 17:30, στο χώρο της αυλής,
 • 18/06: πρώτο ανοιχτό κάλεσμα της ομάδας για το συμμετοχικό σχεδιασμό - παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού.

Περιελάμβανε περιήγηση στο χώρο και γνωριμία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αρχιτεκτονικής καθώς και τους κλιματικούς -και όχι μόνο- περιορισμούς του τόπου αυτού. Με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που αφορούσαν τη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο στα Χανιά, καταγράφηκαν οι απόψεις και εντοπίστηκαν οι ελλείψεις των ελεύθερων χώρων της πόλης. Το παιχνίδι που είχε προετοιμάσει η ομάδα, περιελάμβανε κουτιά τοποθετημένα σε 8 σημεία του χώρου και κάρτες που αποτύπωναν σενάρια 14 χρήσεων-καταστάσεων που θα μπορούσε να παραλάβει κάθε σημείο, με την τοποθέτηση της αντίστοιχης κάρτας στα διαθέσιμα κουτιά των σημείων, δινόταν η δυνατότητα επιλογής και αντιστοίχισης της επιθυμητής χρήσης με κάθε σημείο (Τα σενάρια αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις χρήσεις που λάμβαναν και λαμβάνουν χώρα στην αυλή όπως η λειτουργία του καφενείου, οι προβολές, τα εργαστήρια με τον πηλό, οι μουσικές εκδηλώσεις  κ.ο.κ.).

Οι εισηγήσεις της ομάδας, ανέλυσαν τη σημασία των ελεύθερων χώρων στον αστικό ιστό και το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο. Μας εισήγαγαν στη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού ενώ παρουσιάστηκαν αντίστοιχα εγχειρήματα διεκδίκησης και ενεργούς δράσης στο δημόσιο χώρο, από την περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση των πολιτών στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο που οδήγησε στη μερική επανάκτηση του ελεύθερου χαρακτήρα περιορίζοντας τα σχέδια “της δημοτικής αρχής που αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να συρθεί πίσω από μια πρωτοβουλία ανθρώπων την οποία αρχικά απαξίωνε δημόσια”. Με παρόμοια χαρακτηριστικά, ο αγώνας των κατοίκων της Αμπεριάς για ένα πάρκο από όλους για όλους, που ενεπλάκησαν ενεργά και μετά από -παρακωλυόμενες από το δήμο- συλλογικές διαδικασίες ετών εξασφάλισαν το δικαίωμα στον πράσινο χώρο της γειτονιάς τους. Υπό την πίεση των κοινωνικών ομάδων, οι αρχές αναγκάστηκαν να ενισχύσουν στην υλοποίηση του πάρκου που είχαν ξεκινήσει οι κάτοικοι.

Ακολούθησε κύκλος συζητήσεων, που εκφράστηκαν ανησυχίες για την πιθανή απώλεια/ιδιωτικοποίηση αυτού του κοινού πνεύμονα μέσα στην τουριστικοποιημένη Παλιά Πόλη.  Οι ανάγκες που εκφράστηκαν αφορούσαν την ενίσχυση του φυσικού χαρακτήρα με φύτευση περισσότερου πρασίνου-εδώδιμων-λουλουδιών καθώς και του υφιστάμενου παιδικού στεκιού για παιχνίδι. Μεγάλη σημασία δόθηκε στην ανάγκη συμπερίληψης ετερόκλητων ομάδων δραστηριοποίησης στο χώρο και στην προσβασιμότητα ατόμων με κινητικές δυσκολίες αλλά και ηλικιωμένων. 

 • 26/06: κάλεσμα για συλλογικό καθαρισμό της αυλής από τα απομεινάρια του 9μηνου αποκλεισμού της πρόσβασης.

Ξεχορταριάσαμε, καθαρίσαμε, σκαλίσαμε και απομακρύναμε τα απορρίμματα που είχαν προκύψει κατά την αστυνομική επέμβαση και επιτήρηση των προηγούμενων μηνών.

 • 10/07: δεύτερο ανοιχτό κάλεσμα της ομάδας για το συμμετοχικό σχεδιασμό - παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού.

Συνεχίστηκε η συλλογή απόψεων, μέσω ερωτηματολογίων, για την επάρκεια, τους τρόπους λειτουργίας και τις ποιότητες των ελεύθερων χώρων των Χανίων. Η εξέταση των μέχρι τώρα συγκεντρωμένων απαντήσεων παρουσιάζει άτομα που χρησιμοποιούν τους ελεύθερους χώρους [61% των ερωτηθέντων ατόμων] αλλά πιστεύουν πως δεν επαρκούν [70%] ή χρειάζονται ακόμη περισσότεροι [24%]. Μόλις το 4% είναι ικανοποιημένο από την ποσότητα των ελεύθερων τ.μ. που αναλογούν στους πολίτες. Επιθυμούν να είναι πιο κατάλληλα φωτισμένοι τη νύχτα και σκιασμένοι τη μέρα [85%] ενώ το 29% κρίνει πως δεν υπάρχει αστικός εξοπλισμός [καθίσματα, κτλ] ή υπάρχει μόνο σε μερικούς από αυτούς [58%]. Μεγάλο ποσοστό εστίασε [81%] στην απουσία χώρων για παιχνίδι των παιδιών στις γειτονιές. Σημαντικό να αναφέρουμε πως το 88% πιστεύει πως δεν αφήνεται περιθώριο να χρησιμοποιήσουν το δημόσιο χώρο με διαφορετικό τρόπο από τον προκαθορισμένο, δηλαδή να διεξάγουν εκδηλώσεις ή να διοργανώσουν γιορτές.

Στο ερώτημα για το ποιοι όροι θεωρούνται πιο σημαντικοί στη χρήση ενός δημόσιου χώρου, τέθηκε σε προτεραιότητα η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, η εξάλειψη παραβιαστικών συμπεριφορών και η χρήση χωρίς αντίτιμο.  Στο πεδίο προσωπικής έκφρασης του ερωτηματολογίου, τονίστηκε το χαρακτηριστικό της ελευθερίας - με έμφαση στην δημιουργία καταστάσεων από τους ίδιους τους χρήστες και την έκφραση ιδεών- καθώς και του σεβασμού απέναντι στο χώρο που μας φιλοξενεί αλλά και στα υπόλοιπα μέλη με τα οποία συνυπάρχουμε.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία φορά το παιχνίδι περιήγησης, αναλογισμού των επιθυμητών χρήσεων και καταστάσεων και αντιστοίχισής τους στους χώρους της αυλής. Από τα αποτελέσματα του παιχνιδιού, πέρα από λειτουργίες και χρήσεις που υφίστανται διαχρονικά στο χώρο της αυλής και φαίνεται να εκφράζεται η επιθυμία να παραμείνουν ως έχουν,
διατηρώντας την τωρινή τους χωροθέτηση (αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, μποστάνι, παραστάσεις και προβολές), αναδείχθηκε ταυτόχρονα η επιθυμία για την δημιουργία και εγκατάσταση σε σημεία, νέων δομών που θα εξυπηρετούν στην διεξαγωγή εργαστηρίων, εκθέσεων, υπαίθριας αγοράς, στην δυνατότητα παιχνιδιού και άθλησης κ.α.

Σημειώνεται πως η καταγραφή των αποτελεσμάτων δεν έχει ως στόχο την αυτόματη επιλογή των πλειοψηφικών χρήσεων, εν είδη καταμέτρησης ψήφων, αλλά ψηλάφησης των συλλογικών επιθυμιών των συμμετεχόντων,  ώστε να υπάρξει η βάση και πεδίο συζήτησης και συνδιαμόρφωσης στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικάζονται τα κινήματα και η ιστορία των Χανίων
Σε δίκη 16 συλληφθέντες από την κατάληψη Rosa Nera ● Σε εξέλιξη η προσπάθεια ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι με διαχρονική μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ● Κάλεσμα αλληλεγγύης σήμερα στις 9 π.μ. στην πλατεία...
Δικάζονται τα κινήματα και η ιστορία των Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συναντήσεις στην αυλή της Rosa Nera»: Βιβλίο για την «Κατάληψη Μαύρο Ρόδο»
Η έκδοση του συλλογικού τόμου «Συναντήσεις στην αυλή της Rosa Nera: Αποσπάσματα από τη σπορά της "Κατάληψης Μαύρο Ρόδο"», ανακοινώθηκε από την Ανοιχτή Συνέλευση του λόφου Καστέλι.
«Συναντήσεις στην αυλή της Rosa Nera»: Βιβλίο για την «Κατάληψη Μαύρο Ρόδο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες εκδηλώσεις από τη Rosa Nera - Συνεχίζονται οι δράσεις και οι συνελεύσεις
Για μία ακόμη βδομάδα συνεχίζονται οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της κατάληψης της Rosa Nesa στο λόφο Καστέλι στα Χανιά - Μουσική, προβολές, θεατρικές παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις για παιδιά.
Νέες εκδηλώσεις από τη Rosa Nera - Συνεχίζονται οι δράσεις και οι συνελεύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετοχικός σχεδιασμός της χρήσης και των λειτουργιών στο Λόφο Καστέλι
Κάλεσμα προς τους πολίτες για συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση στην αυλή της Rosa Nera, έτσι ώστε να αναληφθεί από κοινού η διαχείριση της περιοχής στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής ωφέλειας, απευθύνει...
Συμμετοχικός σχεδιασμός της χρήσης και των λειτουργιών στο Λόφο Καστέλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας