• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 16.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 11.6°C / 17.6°C
  4 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.4°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.6°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  94%

Ντουζιέρες με κερματοδέκτες στη Γαύδο

Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή

 • A-
 • A+
Ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την απόφαση να τοποθετήσει κερματοδέκτες στις δημοτικές ντουζιέρες των παραλιών του νησιού, εξέδωσε η δημοτική αρχή Γαύδου. Η δήμαρχος κάνει λόγο για προσπάθεια διασφάλισης της παροχής νερού καλής ποιότητας ισότιμα και ισόρροπα ενώ αποκάλυψε ότι άγνωστοι έκαναν ζημιές στις δημοτικές ντουζιέρες.

Στην ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται ότι η ενέργεια αυτή έγινε στα πλαίσια της προσπάθειάς του να περιορίσει τη σπατάλη νερού που γινόταν στις παραλίες του νησιού και με γνώμονα την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας για τις ανάγκες όλων.

Ο Δήμος τονίζει πως δεν επιχειρεί να εμπορευματοποιήσει το νερό, όπως κατήγγειλε ομάδα κατασκηνωτών, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει την παροχή νερού καλής ποιότητας ισότιμα και ισόρροπα, σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες ενώ καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου κάποιοι λεηλάτησαν και ξήλωσαν τις ντουζιέρες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «δεν μπήκε πληρωμή σε νερό που παίρνουμε απευθείας από κάποια πηγή ή καταρράκτη. Οι υποδομές που απαιτούνται για να αντληθεί το νερό, μεταφερθεί κ.λπ. μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση έχει κόστος. Παντού όποιος χρησιμοποιεί ανταποδοτικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες πληρώνει κάτι για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους  και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Ποιοι θα πρέπει να το επιβαρυνθούν; Οι κάτοικοι της Γαύδου ή το κεντρικό κράτος να θεσμοθετήσει ειδική ρήτρα για τους «ελεύθερους παραθεριστές» της Γαύδου; Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των «ελεύθερων κατασκηνωτών». Ορισμένοι και μεμονωμένοι «ελεύθεροι παραθεριστές»  δεν ζητούν  «ελευθερία»  και διαφύλαξη κοινωνικού αγαθού, αλλά προνομιακή μεταχείριση και μετακύλιση του κόστους των διακοπών τους στους ντόπιους. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποδεκτό».

Τέλος ο Δήμος υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο της σπατάλης του νερού έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια καθώς παλιότερα οι παραθεριστές που έφταναν στο νησί ήταν μερικές δεκάδες τώρα φτάνουν κατά εκατοντάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Γαύδου:

«Ο Δήμος Γαύδου στην προσπάθειά του να περιορίσει τη σπατάλη νερού που γινόταν στις παραλίες του νησιού και με γνώμονα την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας για τις ανάγκες όλων -η διαχείριση του αγαθού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κρίσιμη- προχώρησε στην υλοποίηση απόφασης,η οποία ήταν στα σχέδια του δήμου προ 5ετίας τουλάχιστον και πρόκειται για την εγκατάσταση ντουζιέρων με κερματοδέκτη. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι λεηλάτησαν και ξήλωσαν τις ντουζιέρες.

Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε αυτό που ο νόμος του εξασφαλίζει ως δυνατότητα και υποχρέωση προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, κυρίως ενάντια σε μεμονωμένα άτομα που αρέσκονται να βανδαλίζουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Αναμένουμε τους τεχνικούς για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η Γαύδος όπως ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα, έχει τοπική κοινωνία, Δημοτικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να πάρει αποφάσεις σύννομες για τα τοπικά θέματα και Δημοτική Αρχή πουτις υλοποιεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τοπική κοινωνία  γνωρίζει τις δυνατότητες του νησιού και είναι σύμφωνη με το μέτρο.

Tο νερό δεν “εμπορευματοποιήθηκε”, δεν έγινε ιδιωτικό. Δεν μπήκε πληρωμή σε νερό που παίρνουμε απευθείας από κάποια πηγή ή καταρράκτη. Οι υποδομές που απαιτούνται για να αντληθεί το νερό, μεταφερθεί κ.λπ. μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση έχει κόστος. Παντού όποιος χρησιμοποιεί ανταποδοτικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες πληρώνει κάτι για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους  και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Ποιοι θα πρέπει να το επιβαρυνθούν; Οι κάτοικοι της Γαύδου ή το κεντρικό κράτος να θεσμοθετήσει ειδική ρήτρα για τους «ελεύθερους παραθεριστές» της Γαύδου; Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των «ελεύθερων κατασκηνωτών». Ορισμένοι και μεμονωμένοι «ελεύθεροι παραθεριστές»  δεν ζητούν  «ελευθερία»  και διαφύλαξη κοινωνικού αγαθού, αλλά προνομιακή μεταχείριση και μετακύλιση του κόστους των διακοπών τους στους ντόπιους. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποδεκτό.

Ουδέποτε υπήρξε στο Δήμο μας «σχέδιο εμπορευματοποίησης» κοινωνικών αγαθών και υποδομών. Όμως ακριβώς η διασφάλιση της παροχής νερού καλής ποιότητας ισότιμα,  ισόρροπα σε όλη τη διάρκεια του έτους σε κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές απαιτεί ορθολογική διαχείριση.  Ο Δήμος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών ύδρευσης. Καθαρίστηκαν οι δεξαμενές, αποκαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης, γίνεται χλωρίωση του νερού και συνεχίζουμε ασταμάτητα.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών, έχουν το νησί στην καρδιά τους και τους ευχαριστούμε, ερμηνεύουν, κατανοούν και σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Απευθυνόμαστε σ΄αυτούς τους επισκέπτες και τους καλούμε να συνδράμουν ώστε:

 • Να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού για όλους. Με σωστή διαχείριση είναι εφικτό. Δεν είναι μακριά η εποχή που το νερό δινόταν εκ περιτροπής στα χωριά μας.
 • Να σώσουμε τις αμμοθίνες με δάση κέδρου του νησιού. Το νησί ανήκει εξολοκλήρου στο δίκτυο NATURA με ό,τι αυτό σημαίνει και το ελεύθερο camping πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Παλιότερα οι παραθεριστές ήταν μερικές δεκάδες τώρα φτάνουν κατά εκατοντάδες. Στήνετε τη σκηνή σας μακριά από τους κορμούς των κέδρων γιατί πληγώνονται και καταστρέφονται οι ρίζες τους. Ας παραδειγματιστούμε από άλλες περιοχές που έχασαν ανεπιστρεπτί την ομορφιά τους από την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Τέλος, ευχαριστούμε τους επισκέπτες για τη συνδρομή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζουμε στο νησί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο, με αφορμή την τοποθέτηση από την δημοτική αρχή κερματοδεκτών στις δημοτικές ντουζιέρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Κείμενο διαμαρτυρίας αναφορικά με την τοποθέτηση κερματοδέκτη στις δημοτικές ντουζιέρες της Γαύδου, δημοσιοποίησαν οι κατασκηνωτές του νησιού.
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης καταγγέλλουν στον Αποκόρωνα
Για τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής του Αποκόρωνα Χανίων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Συνέλευση για τα Νερά στον Αποκόρωνα».
Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης καταγγέλλουν στον Αποκόρωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο έργο του Ταυρωνίτη
Η ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος του σχεδίου αξιοποίησης υδατικού δυναμικού της λεκάνης Ταυρωνίτη, ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
Χανιά: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο έργο του Ταυρωνίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για τις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με Α.Π.Ε.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «DES2iRES: Ανάπτυξη πλατφόρμας βελτιστοποίησης σχεδιασμού μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ημερίδα για τις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν με Α.Π.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας