• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες που μίλησαν

 • A-
 • A+
Ανακαλούνται για τυπικούς λόγους οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δύο εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας για τις συνθήκες στο γηροκομείο ● Οι άδειες ανακλήθηκαν λίγες μέρες αφότου η διοίκηση του ιδρύματος έμαθε πως οι δύο εργαζόμενες έχουν καταθέσει εναντίον της. Στο κάδρο των ευθυνών για τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων έχει μπει και η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των γηροκομείων, αλλά, όπως και οι ιδιοκτήτες, μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Περίεργες μεθοδεύσεις στην υπόθεση του γηροκομείου Αγία Σκέπη αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» και ενώ ακόμα καθυστερεί η άσκηση ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της μονάδας που ερευνάται για τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων. Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ανακλήθηκαν, για τυπικούς λόγους, οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δυο νοσηλευτριών, οι οποίες τυχαίνει να είναι και βασικές μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζεται από τον Απρίλιο και αφορά την πιθανή τέλεση των αδικημάτων της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της έκθεσης και των σωματικών βλαβών επί αδύναμων ατόμων και της ανθρωποκτονίας τελεσθείσας με δόλο διά παραλείψεως κατά συρροή.

Στο κάδρο των ευθυνών έχει μπει και η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των γηροκομείων, αλλά, όπως και οι ιδιοκτήτες, μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για τον ακριβή αριθμό των θανάτων. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ήδη από προηγούμενους ελέγχους είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες (ως προς τις συνθήκες διαβίωσης, την έλλειψη προσωπικού κτλ.), οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν οδηγήσει σε επιβολή μέτρων ή στην ανάκληση της άδειας της μονάδας.

Η υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.» αφορά ξανά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία, με αιφνιδιαστική απόφασή της στις 18 Ιουνίου ανακάλεσε τις άδειες άσκησης επαγγέλματος δύο εκ των βοηθών νοσηλευτριών της Μονάδας. Πρόκειται για τις νοσηλεύτριες Καλλιόπη Χατζηδάκη και Ροζίτσα Στάνεβα, οι οποίες είναι από τις βασικές μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση και έχουν δώσει πλήθος πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο.

Για τις δύο γυναίκες διαπιστώθηκε, κατόπιν εορτής, ότι δεν πληρούσαν ένα από τα τυπικά κριτήρια για την έκδοση της άδειας εργασίας τους. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ως άκυρη η πρακτική τους άσκηση που έγινε μέσα στην Αγία Σκέπη, καθώς δεν εποπτεύθηκε από ειδικευμένο νοσηλευτή πανεπιστημιακής ή τεχνικής εκπαίδευσης, όπως ορίζει ο νόμος, αφού η Μονάδα δεν διέθετε -αν και όφειλε- αντίστοιχο έμπειρο προσωπικό.

«Εγινε λάθος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για την πρακτική άσκηση των συγκεκριμένων νοσηλευτριών είχε υπογράψει ο επιβλέπων ιατρός της Μονάδας Γεώργιος Σκούτας (ο ίδιος που υπέγραφε και για τα δεκάδες πιστοποιητικά θανάτων με αιτιολογία ανακοπή καρδιάς) και ο οποίος έχει αποχωρήσει από το γηροκομείο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις βαριές κατηγορίες που ενδέχεται να αποδοθούν και στον ίδιο.

«Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δόθηκαν εκ παραδρομής και από λάθος», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Αθ. Κεχαγιάς, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας που τις εξέδωσε πριν από περίπου έναν χρόνο. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς γίνεται η έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτή να αποτελεί σήμερα αναδρομικά λόγο ανάκλησης των αδειών άσκησης επαγγέλματος των βοηθών νοσηλευτριών που εισφέρουν σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας μόλις έναν χρόνο νωρίτερα ή πώς δεν διαπιστώθηκε σε κανέναν από τους συνεχείς ελέγχους που ισχυρίζονται οι αρμόδιοι ότι διεξήγαν στη μονάδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο οποίος υπογράφει και την ανάκληση των αδειών, παραδέχεται πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πιο χαλαρή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μονάδας από τους προκατόχους του, ενώ διαβεβαιώνει πως, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας, σήμερα στη μονάδα υπηρετεί ειδικευμένος νοσηλευτής.

Ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Τη διαχρονικά προβληματική στάση της Περιφέρειας Κρήτης στην υπόθεση αυτή καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος κάποιων εκ των οικογενειών των θυμάτων αλλά και πρώτη καταγγέλλουσα ως κόρη ενός από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Αγία Σκέπη: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο στη στάση της Διοίκησης και δη της εποπτεύουσας αρχής. Αρχικά μιλούσαν για “απόλυτη νομιμότητα” και “υποδειγματική λειτουργία” μιας μονάδας που αποδείχτηκε ότι είχε απασχολήσει πολυάριθμες φορές τις εισαγγελικές αρχές με εγκλήσεις για σοβαρά αδικήματα κατά της ζωής αλλά και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας με καταγγελίες που ως διά μαγείας… “εξαφανίζονταν”.

Χωρίς άδεια

»Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως η μονάδα λειτουργούσε αρχικά χωρίς άδεια και κατόπιν με άδεια δυναμικότητας 16 ατόμων σε χρόνους που οι θάνατοι λάμβαναν χώρα κατά δεκάδες, υπό το βλέμμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας. Και τώρα η ίδια διοίκηση παραβλέπει κάθε πρόσχημα, πλήττοντας βάναυσα και εντελώς αναιτιολόγητα βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, αντί να τους επιβραβεύει και να τους προστατεύει, όπως εύλογα θα ανέμενε κανείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία».

Η κ. Παπαδάκη καταγγέλλει πως η ανάκληση των αδειών των δύο νοσηλευτριών ήρθε -όχι τυχαία- λίγες μέρες μετά τα νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή της γυναίκας από την Κίσσαμο, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της. «Πρόσφατα παραδόθηκε στους υπεύθυνους του ιδρύματος αντίγραφο της επιβαρυντικής μαρτυρίας μίας εκ των συγκεκριμένων νοσηλευτριών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ήρθε σε γνώση τους πως και η δεύτερη έχει καταθέσει εναντίον τους», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαδάκη.

Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος

Υπενθυμίζεται πως οι ιστολογικές εξετάσεις στο κεφάλι της θανούσας έδειξαν κακώσεις 48 έως 72 ώρες πριν από τον θάνατο, εύρημα που επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία των οικείων της και τις μαρτυρίες δύο νοσηλευτών για πτώση της από ύψος, σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και μη άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο σκαμνί η Περιφέρεια Κρήτης για το γηροκομείο-κολαστήριο
Παραπέμπονται σε δίκη ο πρώην και ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων ● Στραβά μάτια και ευνοϊκή μεταχείριση προς τους ιδιοκτήτες του γηροκομείου τούς καταλογίζει ο εισαγγελέας.
Στο σκαμνί η Περιφέρεια Κρήτης για το γηροκομείο-κολαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συνεργοί» της Αγίας Σκέπης οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας
Διευκολύνσεις, «στραβά μάτια», ακόμα και συνέργεια σε αξιόποινες πράξεις καταλογίζει σε υπαλλήλους και προϊσταμένους η ογκώδης δικογραφία ● «Αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης και θα τοποθετηθούμε», λέει ο...
«Συνεργοί» της Αγίας Σκέπης οι υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το real estate της «Αγίας Σκέπης»
Διαστάσεις οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εις βάρος των ηλικιωμένων δίνει στην υπόθεση έρευνα των αρχών ● Εφερναν τροφίμους στο ίδρυμα και τα σπίτια τους κατέληγαν σε νέους ιδιοκτήτες.
Το real estate της «Αγίας Σκέπης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειρότερα και από ζώα
Εικόνες κολαστηρίου στη δικογραφία για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά: Η έρευνα αποκάλυψε 293 θανάτους σε διάστημα 6 χρόνων! ● Συνελήφθησαν επτά άτομα που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και για...
Χειρότερα και από ζώα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά
Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή ηλικιωμένης δείχνουν χτυπήματα στο κεφάλι και εγκατάλειψη ● Παραιτήθηκε και παραμένει άφαντος ο γιατρός της «Αγίας...
Συμπληρώνεται η δικογραφία για το Γηροκομείο στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη για την υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά που αφορά πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας