• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.7°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 32.5°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.4°C
  0 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  0 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 31.2°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 33.7°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 32.8°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  20%
AP Photo

Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη: «Κανένα κλείσιμο ή υποβάθμιση νοσοκομείου»

 • A-
 • A+
Την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και να μην υπάρξει κλείσιμο οποιουδήποτε νοσοκομείου, ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην ανακοίνωση της παράταξης τονίζεται πως η υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid 19 έδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας, και όχι συγχωνεύσεις ή ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων, όπως προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την παράταξη, η εικόνα που υπάρχει στους υγειονομικούς που γνωρίζουν το χώρο είναι ότι όχι μόνο δεν προέκυψαν εξοικονομήσεις, αλλά υπήρξε επιπλέον φόρτος εργασίας από τη συνένωση, ενώ δεν βελτιώθηκαν λόγω αυτής οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

«Μοναδική λύση για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας από το δημόσιο προς τους πολίτες της χώρας και του νομού Λασιθίου είναι η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των περικοπών, να δώσει χρηματοδοτήσεις στα δημόσια Νοσοκομεία και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών έτσι ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid 19 έδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας. Στη χώρα μας η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο σε προσωπικό και εξοπλισμό από τις πολυετείς μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προστασία της υγείας του λαού στηρίχτηκε και στηρίζεται στις μεγάλες προσπάθειες των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία, μόνιμων και συμβασιούχων Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απείχε και απέχει από τη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης, λειτουργώντας με στόχο, όχι την κοινωνική ευθύνη, αλλά το κέρδος και τον περιορισμό των οικονομικών απωλειών του. Μάλιστα ο ιδιωτικός τομέας έχει βγει ωφελημένος από την πανδημία, αφού έχει εξασφαλίσει επιπλέον πελατολόγιο από τους ασθενείς με νόσους πλην covid, που δεν μπορούν να εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, αλλά και η αξ. αντιπολίτευση, προετοίμασαν και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη συνέχιση της πολιτικής περικοπών του ΕΣΥ σε χρηματοδοτήσεις και σε μόνιμες προσλήψεις, με την σταδιακή μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Νοσοκομείο Σαντορίνης, Νοσοκομείο Κομοτηνής), με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και και με την εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης Νοσοκομείων μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων DRGs. 

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για τα πολλά Νοσοκομεία που προκαλούν σπατάλες στους δημόσιους πόρους και για την ανάγκη συγχωνεύσεων. Πρωταγωνιστές σε αυτό το αφήγημα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο φιλοκυβερνητικός τύπος, ενώ ο νομός μας, ο νομός Λασιθίου έχει την τιμητική σου σε αυτό το αφήγημα, ως ο νομός για τα τέσσερα Νοσοκομεία. Βεβαίως πέρα από τους εντυπωσιασμούς και το λαϊκισμό, δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας και για τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νομό μας. Πριν 10 χρόνια τα μνημόνια έφεραν συγχώνευση των 4 Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου σε ένα οργανωτικό σχήμα, για να εξασφαλιστεί υποτίθεται εξοικονόμηση πόρων. Όμως , παρά το ότι έχουν περάσει 10 χρόνια, δεν έχει γίνει καμιά μελέτη ή παρουσίαση που να αποδεικνύει αν τελικά υπήρξε ή όχι εξοικονόμηση πόρων και αν βελτιώθηκαν οι παροχές υγείας προς τους πολίτες του νομού Λασιθίου από αυτή τη συγχώνευση. Η εικόνα που υπάρχει στους υγειονομικούς που γνωρίζουν το χώρο είναι ότι όχι μόνο δεν προέκυψαν εξοικονομήσεις, αλλά υπήρξε επιπλέον φόρτος εργασίας από τη συνένωση, ενώ δεν βελτιώθηκαν λόγω αυτής οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Τώρα, ενώ δεν έχει αξιολογηθεί η προηγούμενη συνένωση, επανέρχεται το σενάριο συγχωνεύσεων Νοσοκομείων στο νομό μας. Υπάρχει βεβαίως και ένας επιπλέον παράγοντας που έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου αυτά τα 10 χρόνια: η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία, που έχει προκαλέσει αποψίλωση σε προσωπικό. Μάλιστα ειδικά στο θέμα του ιατρικού προσωπικού, έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται συνεχείς προκηρύξεις θέσεων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και να μην βρίσκονται γιατροί. Αυτό γίνεται επειδή οι νέοι γιατροί προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, αφού μετά το 2012 έχουν επιδεινωθεί π[άρα πολύ οι αμοιβές, η φορολογία και οι συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς στο ΕΣΥ. Έτσι τώρα, που λόγω της υποαμοιβής δεν βρίσκονται ιατροί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση που ευθύνεται γι΄ αυτό επαναφέρει τα σενάρια συνενώσεων, λες και αυτό θα λύσει το πρόβλημα. 

Μοναδική λύση για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας από το δημόσιο προς τους πολίτες της χώρας και του νομού Λασιθίου είναι η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των περικοπών, να δώσει χρηματοδοτήσεις στα δημόσια Νοσοκομεία και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών έτσι ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα.  Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθούν ισχυρές και αυτόνομες δομές πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό Λασιθίου, όπως και σε όλη τη χώρα. Καλούμε τους πολίτες του νομού Λασιθίου να συμπαραταχθούν σε αυτές τις διεκδικήσεις και να αντικρούσουν κάθε πρόταση ή προσπάθεια για νέες συνενώσεις και συγχωνεύσεις ή υποβαθμίσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων». 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους Ακρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία...
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσ. Αγίου Νικολάου: Κρίσιμα κενά μετά τις αναστολές εργασίας
Στα προβλήματα και στις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου λόγω των αναστολών εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων...
Νοσ. Αγίου Νικολάου: Κρίσιμα κενά μετά τις αναστολές εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Βάζουν ιδιώτες στα νοσοκομεία με πρόσχημα τις αναστολές
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει ότι η διοίκηση δρομολογεί προσλήψεις αναδόχων στην καθαριότητα και στον ιματισμό, με πρόσχημα τα κενά λόγω των αναστολών εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζομένους.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Βάζουν ιδιώτες στα νοσοκομεία με πρόσχημα τις αναστολές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο, 109 εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή
Στους 109 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 και από σήμερα, Τετάρτη, τίθενται σε αναστολή εργασίας.
Χανιά: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο, 109 εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτούνται γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Επιστολή με τις παραιτήσεις τους απέστειλαν στην διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου πέντε γιατροί-εντατικολόγοι, αντιδρώντας στην εντολή της διοίκησης που τους υποχρεώνει να κάνουν εφημερίες για την διακομιδή...
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτούνται γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζορίζεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη
Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις ● Πέντε νεκροί σε ένα Σαββατοκύριακο ● Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ 36χρονη έγκυος στο Ηράκλειο.
Ζορίζεται το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας