• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 22.0°C
  5 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Rosa Nera από Belvedere και Πολυτεχνείο Κρήτης

 • A-
 • A+
Χέρι-χέρι κινούνται για ακόμη μία φορά το Πολυτεχνείο Κρήτης και η εταιρία Belvedere στο ζήτημα της ξενοδοχοποίησης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι, καθώς κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για την ανακατάληψη των κτιρίων στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Στις 29 Ιουνίου 2021 το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης και η BELVEDERE  κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο Χανίων αίτηση ασφαλιστικών μέτρων νομής για την ανακατάληψη των κτιρίων στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Στις 15 σελίδες του δικόγραφου γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό της κατάληψης και στο θέμα της επικινδυνότητας των κτιρίων ενώ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκε «κατά της ομάδας προσώπων που φέρει την επωνυμία “Rosa Nera” που εδρεύει στα Χανιά στον λόφο Καστέλι όπως νόμιμα εκπροσωπείται» (γεγονός αξιοπερίεργο καθώς η “Rosa Nera”  δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο το οποίο έχει «έδρα» και «νόμιμους εκπροσώπους»).

Σύμφωνα με το «omniatv» που δημοσιεύει και το δικόγραφο (ΕΔΩ), το Ειρηνοδικείο Χανίων θα εκδικάσει αυτήν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 12 Ιουλίου του 2021 στις 9 το πρωί.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το «Δίκτυο Επικοινωνίας για τα Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της Rosa Nera» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


«Θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από από την εταιρεία – φάντασμα, το ξενοδοχείο – πολιτικό πλυντήριο και τα στελέχη της κυβέρνησης που επένδυσαν στην καταστολή του τοπικού κινήματος και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου και του αρχαιολογικού χώρου.

Όμως δεν είναι απλά άλλο ένα έξαλλο κείμενο γεμάτο ψεύδη και νοσταλγία για τις χρυσές εποχές της πολιτικής «καθαρευούσης», στο οποίο οι συντάκτες του αμφισβητούν ακόμα και κατακτημένα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Στο κείμενο της η εταιρεία κατηγορεί την Rosa Nera, για το ότι αποτελεί το «κίνημα», που «εμποδίζει» την 25ετή ξενοδοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπως και για το ότι «αποτέλεσε δομή φιλοξενίας προσφύγων». Ως συνήθως, ο ρατσισμός πάει πακέτο με την εκμετάλλευση.

Στην συνέχεια, η εταιρεία περηφανεύεται για το ότι έβαλε συρματοπλέγματα και λαμαρίνες στο μνημείο, όπως και τις κάμερες παρακολούθησης που επέβλεπαν και … δημόσιους χώρους εκτός της Rosa, όπως το λιμάνι, η Αγίου Τίτου και η Αγίου Μάρκου.Παρ΄όλα αυτά, οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας κρατούν μετριοπαθή στάση γύρω από άλλα έργα τους, όπως το πρωτοποριακό τσιμέντωμα των λεκανών υγιεινής και το άνοιγμα τεράστιων τρυπών στο μνημείο, ακόμα και στις πέτρες, για τα καλώδια των μέσων παρακολούθησης.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το όψιμο ενδιαφέρον τους για την κατάσταση του μνημείου, το οποίο μέχρι να τεκμηριωθεί ως μνημείο, ο πρώην και οι επενδυτές ήθελαν να του αλλάξουν τα φώτα. Αξίζει να θυμόμαστε, πως το κτήριο βρίσκεται στην θέση του, (κρατώντας τον χαρακτήρα του νεώτερου μνημείου), σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της εθελοντικής εργασίας ανθρώπων της Rosa Nera και του τοπικού κινήματος. Σε ανάλογο πλαίσιο και το σχόλιο για εργασίες αποκατάστασης υδραυλικών που έγιναν με εθελοντική δουλειά από την κατάληψη και κόσμο του κινήματος και αναφέρονται ως κάποια… επικοινωνία του Πολυτεχνείου με την ΔΕΥΑΧ.

Αυτά και άλλο πολλά… και θα μπορούσε κανείς να μείνει εδώ.

Εκεί όμως, που ο λόγος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο τους ηθικό τέλμα, είναι όταν (άγνωστο για ποιον νοσηρό λόγο) αναφέρονται ακόμα και στο τραγικό δυστύχημα του συντρόφου Marc Tomsin στα σκαλάκια της Αγίου Τίτου… Αυτό λοιπόν το κείμενο, τα ψεύδη τους, η αναξιοπρέπεια και η αμετροέπεια τους χαρακτηρίζει πολιτικά, οριστικά και αμετάκλητα.

Έχουν τελειώσει πλέον, πολιτικά, ηθικά και καταστατικά στα Χανιά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόφος Καστέλι: Κοινωφελείς χρήσεις ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
«Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και «αμιγή κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, που συνεδρίασε την...
Λόφος Καστέλι: Κοινωφελείς χρήσεις ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της Rosa Nera
Στο μονομελές Ειρηνοδικείο Χανίων εκδικάστηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος και η μισθώτρια...
Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά της Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για τον λόφο Καστέλι
Ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά τάσσεται σε ψήφισμά του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών/Παράρτημα Χανιων.
Χανιά: Ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για τον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες εκδηλώσεις από τη Rosa Nera - Συνεχίζονται οι δράσεις και οι συνελεύσεις
Για μία ακόμη βδομάδα συνεχίζονται οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της κατάληψης της Rosa Nesa στο λόφο Καστέλι στα Χανιά - Μουσική, προβολές, θεατρικές παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις για παιδιά.
Νέες εκδηλώσεις από τη Rosa Nera - Συνεχίζονται οι δράσεις και οι συνελεύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μουσικές δράσεις και προβολές από τη Rosa Nera
Συνεχίζονται οι δράσεις της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά, με θεατρική παράσταση, προβολή βίντεο για την ιστορία της κατάληψης καθώς και δράσεις και μουσική για παιδιά.
Χανιά: Μουσικές δράσεις και προβολές από τη Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετοχικός σχεδιασμός της χρήσης και των λειτουργιών στο Λόφο Καστέλι
Κάλεσμα προς τους πολίτες για συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση στην αυλή της Rosa Nera, έτσι ώστε να αναληφθεί από κοινού η διαχείριση της περιοχής στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής ωφέλειας, απευθύνει...
Συμμετοχικός σχεδιασμός της χρήσης και των λειτουργιών στο Λόφο Καστέλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας