• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 9.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.8°C
  0 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.8°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 9.2°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  36%

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης καταγγέλλουν στον Αποκόρωνα

 • A-
 • A+
Για τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής του Αποκόρωνα Χανίων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Συνέλευση για τα Νερά στον Αποκόρωνα».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-καταγγελία της Συνέλευσης, είναι αδιανόητο σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας με τόσο μεγάλο υδατικό δυναμικό ή να γίνονται τόσο συχνά διακοπές νερού ή να παρέχεται νερό υφάλμυρο και ακατάλληλο για ύδρευση και για άρδευση.

Η Ανοιχτή Συνέλευση θέτει ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Αποκόρωνα και αναρωτιέται, «πως είναι δυνατόν από μια δεξαμενή(Τσιβαρά) να φεύγει το ίδιο νερό για ύδρευση και για
άρδευση και να τιμολογείται διαφορετικά; Επιβαρύνοντας εκτός από την υγεία μας, τα οικονομικά του Δήμου και των δημοτών»;

Τέλος, η Ανοιχτή Συνέλευση θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τη δημοτική αρχή αλλά και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που διαχειρίζεται την ύδρευση και ζητά σοβαρό προγραμματισμός «ώστε ο Δήμος να εγγυάται με πλήρη διαφάνεια ότι θα φτάνει καθαρό και φθηνό το νερό σε όλους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:

«Είναι το νερό το σημαντικότερο αγαθό; Το πιο πολύτιμο στοιχείο της φύσης;

Αυτό πίνουμε για να ζήσουμε, μ’ αυτό ποτίζουμε τα μποστάνια μας για να έχουμε στο τραπέζι μας ντομάτες, χόρτα και λαχανικά. Μ’ αυτό ξεδιψάμε τις καλλιέργειες μας και τα χωράφια μας για να παράξουν και να μπορέσουμε να ζήσουμε απ’ αυτά. Αυτό κάνει τον τόπο μας ξεχωριστό, πράσινο και όμορφο. Τα πολλά νερά του, οι πηγές του και τα ρυάκια του. Τόσο σημαντικό είναι το νερό για εμάς και για τον τόπο μας.

Γι’ αυτό και πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα του νερού στον Αποκόρωνα. Γιατί δεν νοείται τον 21 ο αιώνα να μην γίνονται αναλύσεις της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε. Ακόμα όμως κι αν γίνονται αυτός ή αυτοί που είναι αρμόδιοι έχουν την υποχρέωση να μας ενημερώνουνγια τη συχνότητα, την τοποθεσία της δειγματοληψίας και τα αποτελέσματα (σύμφωνα με την ΟΔΗΓΊΑ 2004/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Ισχύει ότι μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται περιστασιακά, χωρίς μεγάλη συχνότητα αλλά και ικανό αριθμό δειγμάτων (που θα εξασφάλιζε ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα του νερού σε διάφορες περιοχές), αναλύσεις οι οποίες ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΎΟΝΤΑΙ;

Αληθεύει ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μπαίνουν χλωριωτές; Και αν ναι σε τι ποσοστό; Δουλεύουν όπως πρέπει; Και αν ναι που είναι οι αναλύσεις να μας το δείξουν; Τι γίνεται με τον καθαρισμό των δεξαμενών και το δίκτυο ; Θα μπορούσε κάποιος αρμόδιος να μας πει σε τι ποσοστό το δίκτυο αποτελείται από αμίαντο; Από τα λίγα που ξέρουμε κανείς δεν μπορεί να πει... Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας με τόσο μεγάλο υδατικό δυναμικό (χαρακτηριστικό είναι ,σύμφωνα με το projectAquaman, ότι στην 10αδα των μεγαλύτερων εκτιμώμενων περιοχών τροφοδότησης πηγών στην Κρήτη βρίσκονται ο Στύλος, οι Καλύβες, οι Βρύσσες και οι Αρμένοι) ~300εκ. m 3 / έτος και κατανάλωση ~30 εκ. m 3 / έτος να γίνονται τόσο συχνά διακοπές νερού ή να παρέχεται νερό υφάλμυρο και ακατάλληλο για ύδρευση και για άρδευση;

Τίθεται ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Αποκόρωνα. Αναρωτιόμαστε ποιος έχει τον έλεγχο. Ο Δήμος; Ο ΟΑΚ; Οι ΤΟΕΒ; Είναι δυνατόν από μια δεξαμενή(Τσιβαρά) να φεύγει το ίδιο νερό για ύδρευση και για άρδευση και να τιμολογείται διαφορετικά; Επιβαρύνοντας εκτός από την υγεία μας, τα οικονομικά του Δήμου και των δημοτών;

Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου μας όταν έχει γίνει πεποίθηση η χρήση εμφιαλωμένου νερού από το τόπο μας(!); Πόσες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια ; Τι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση επιφέρει στους πολίτες;

Διαβάζουμε σοβαρές καταγγελίες για την σύμβαση με τον ΟΑΚ που δεν καλύπτει σε ποσότητα τον Δήμο σε καιρό πανδημίας!! Υπερ-τιμολογείται ο Δήμος απ’ τον ΟΑΚ ; Τις μετρήσεις του ΟΑΚ ποιος τις ελέγχει; Τελικά ο Δήμαρχος λειτουργεί προς όφελος του ΟΑΚ (που είναι και μέλος του) ή του δήμου του; Γίνεται ο Δήμος να μην διεκδικεί τις άδειες χρήσεις του νερού του Αποκόρωνα που να καλύπτουν την κατανάλωση, αλλά να αναγκάζεται να αγοράζει νερό από τον ΟΑΚ που αντλεί το νερό του τόπου μας;Μεγαλοοφειλέτες για το νερό υπάρχουν; Ο δήμος τι κάνει γι’ αυτό; Ποια η κοινωνική πολιτική του Δήμου στην τιμολόγηση για τους μη έχοντες;

Απαιτείται λοιπόν ένας σοβαρός προγραμματισμός ώστε ο Δήμος να εγγυάται με πλήρη διαφάνεια ότι θα φτάνει καθαρό και φθηνό το νερό σε όλους. Πρέπει όλοι οι δημότες να απαιτήσουν τη σύσταση μιας οργανωμένης και λειτουργικής δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και άρδευσης με κοινωνικό έλεγχο για να μπορούμε όντως να έχουμε το πιο αναγκαίο αγαθό.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση των τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου στα Ανώγεια
Μείωση τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου 2022 καθιερώνται στο δήμο Ανωγείων στο Ρέθυμνο, μετά από σχετική μελέτη ανακοστολόγησης των τελών και δικαιωμάτων του δήμου Ανωγείων.
Μείωση των τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου στα Ανώγεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο, με αφορμή την τοποθέτηση από την δημοτική αρχή κερματοδεκτών στις δημοτικές ντουζιέρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γαύδο για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
Ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την απόφαση να τοποθετήσει κερματοδέκτες στις δημοτικές ντουζιέρες των παραλιών του νησιού, εξέδωσε η δημοτική αρχή Γαύδου. Η δήμαρχος κάνει λόγο για προσπάθεια...
Δήμαρχος Γαύδου: Δεν εμπορευματοποιούμε το νερό, διασφαλίζουμε ισότιμη παροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
Κείμενο διαμαρτυρίας αναφορικά με την τοποθέτηση κερματοδέκτη στις δημοτικές ντουζιέρες της Γαύδου, δημοσιοποίησαν οι κατασκηνωτές του νησιού.
Γαύδος: Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων, ζητά ο OAK
Αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για χρηματοδότηση του έργου εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων του, υπέβαλε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.
Χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων, ζητά ο OAK
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Ηρακλείου στην Φοινικιά
Την μονάδα αφαλάτωσης (απογύψωσης κατά κυριολεξία), στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, εγκαινίασε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Ηρακλείου στην Φοινικιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας