• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 35.7°C
  2 BF
  22%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 32.9°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.7°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.3°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.1°C
  2 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 30.1°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 34.6°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 32.1°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  5 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 29.7°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.9°C
  3 BF
  41%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.5°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.5°C / 34.4°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 35.9°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.3°C / 31.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  18%
Εκδήλωση συζήτηση για την Παιδεία στο Ηράκλειο

Εκδήλωση συζήτηση για την Παιδεία στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Εκδήλωση συζήτηση για την Παιδεία διοργανώνουν στο Ηράκλειο οργανώσεις της αριστεράς.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η εκδήλωση με τίτλο: Η εκπαίδευση στην υπηρεσία του κεφαλαίου και η μάχη για μία απελευθερωτική παιδεία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δασκαλογιάννη στο κέντρο του Ηρακλείου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η «ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση» και η «νΚΑ» ενώ ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι:

 • Α. Μηνακάκης – φοιτητής, μέλος νΚΑ
 • Λ. Μαρούλης – υπ. Διδάκτορας, μέλος ΣΕΕΕΗ, μέλος νΚΑ
 • Ν. Ζαμπουλάκης – εκπαιδευτικός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλος ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Για άλλη μια χρονιά, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και τη κοινωνία σε ένα παρατεταμένο, αποτυχημένο οριζόντιο lockdown, ο κόσμος της εκπαίδευσης έδειξε να έχει σφυγμό. Συνεχίζει και επιμένει να αναμετριέται με στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεις, που στοχεύουν στο να καθορίσουν κάθε πτυχή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με βάση το κέρδος και στην υπέρβαση της κοινωνικο-οικονομικής και υγειονομικής κρίσης του συστήματος σε όφελος του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη και με οδηγό τις κατευθύνσεις που εδώ και δεκαετίες προωθούν η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και ο ΣΕΒ, επιβάλλει αυταρχικές απαγορεύσεις και ωμή καταστολή ενώ φέρνει το ένα αντιεκπαιδευτικό-αντεργατικό νομοσχέδιο μετά το άλλο.

Προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν και  ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τη δημόσια εκπαίδευση, χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς και οξύνουν τις ανισότητες, προωθούν την «τηλεκπαίδευση»- που δεν αποτελεί εκπαίδευση- που είχε σοβαρότατες ψυχολογικές, κοινωνικές και μαθησιακές επιπτώσεις στους μαθητές-τριες, δεν λαμβάνουν κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο των λίγων, στο όνομα της «αριστείας» και μέσα από την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση - εμπορευματοποίηση σχολείων και το πέρασμα τους στους Δήμους, εντείνοντας την υποχρηματοδότηση, τον ανταγωνισμό και την ελαστική εργασία.

Αντί για ολόπλευρη γνώση, προωθείται δραστικά στην εκπαίδευση η λογική των κατακερματισμένων δεξιοτήτων, που στόχο έχει τη διαμόρφωση μισοκαταρτισμένων, ευέλικτων και πειθήνιων εργαζόμενων, όπως ακριβώς έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Στο πεδίο της έρευνας, αυτή χρηματοδοτείται και σχεδιάζεται απευθείας για τους επιχειρήσεις, ακόμη και για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, και εντείνεται η εκμετάλλευση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων σε αυτή. 

Έγινε κανόνας η επίθεση στις συλλογικές διαδικασίες, εκεί που η ριζοσπαστική σκέψη, συγκρότηση και δράση παίρνουν σάρκα και οστά, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα σωματεία, στις συνελεύσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς στόχους του  πρόσφατου νομοσχέδιου Χατζηδάκη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Όλη τη χρονιά οι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, νεολαία, με πανεκπαιδευτικό μέτωπο, έδωσαν σημαντικές πολιτικές και εκπαιδευτικές μάχες, πετυχαίνοντας νίκες απέναντι στην υπεροψία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, κόντρα στις απαγορεύσεις. Στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τις μαθητικές καταλήψεις, το άσυλο, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την αξιολόγηση, μέχρι τις μάχες για ανοιχτές γειτονιές, δικαιώματα και  ελευθερίες. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ;

Σήμερα έρχονται πιεστικά στην ημερήσια διάταξη κρίσιμα ερωτήματα, «πως θα πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι», «πώς θα ανατραπεί η πολιτική και η κυβέρνηση», «μετά τη ΝΔ τι;».

Μέσα από τον εργοδοτικό-αστικοποιημένο συνδικαλισμό που παζαρεύει μικροβελτιώσεις ή με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού-εκπαιδευτικού κινήματος στην κατεύθυνση κλονισμού και ανατροπής όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων;

Μέσα από κριτική στα επιμέρους, κοινοβουλευτικά παιχνίδια και αστική κυβερνητική εναλλαγή ή με ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ;

Μέσα από συμβολικές μάχες και διαχειριστικά αιτήματα ή με περιεχόμενο-σχέδιο-αιτήματα και στρατηγική στόχευση που θα δημιουργούν το αντίπαλο δέος και θα κινούνται σε μια κατεύθυνση χειραφέτησης και εργατικής εξουσίας;

Ως ΝΑΡ και νΚΑ Κρήτης παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε τον διάλογο γύρω από το τι ρόλο καλείται να παίξει η εκπαίδευση σήμερα, για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα ανατρέψει την αντι-εκπαιδευτική επίθεση, και θα ανοίξει δρόμους για μια απελευθερωτική παιδεία, για μια χειραφετημένη εργασία και κοινωνία από τις αλυσίδες του ολοκληρωτικού καπιταλισμού».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αντιδρούν στις αλλαγές για την επιλογή β' γλώσσας στα δημοτικά
Την αντίδραση της Ένωσης Καθηγητών της Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης έφεραν οι αλλαγές στο τρόπο επιλογής β' γλώσσας στα δημοτικά σχολεία.
Κρήτη: Αντιδρούν στις αλλαγές για την επιλογή β' γλώσσας στα δημοτικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα συλλαλητήρια για την Παιδεία
Στους δρόμους βγαίνουν εκ νέου μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και γονείς στην Κρήτη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στην Παιδεία που φέρνει το νέο νομοσχέδιο της υπουργούς Παιδείας...
Κρήτη: Νέα συλλαλητήρια για την Παιδεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο
Πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποιούν μαθητές και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τις αλλαγές στο λύκειο.
Ηράκλειο: Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολεία του Ηρακλείου
Υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία στο Ηράκλειο και στην ενδοχώρα του νομού, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σχολεία του Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας