• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 19.7°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 19.4°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.0°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.5°C / 17.6°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  6 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 18.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  60%

Η φωτογραφία είναι από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της.

Χανιά: Κινητοποίηση φοιτητών για τα κτίρια στον λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Κινητοποίηση με βασικό αίτημα την ακύρωση κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, πραγματοποιούν φοιτητές του ιδρύματος.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασεκυή 18 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι στην πρυτανερία του ιδρύματος ενώ έχουν προγραμματίσει παρέμβαση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης καταγέλλει την πρυτανεία του Πολυτεχνείου για την απόφασή της να προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, όχι μόνο των κτιρίων στο λόφο Καστέλι, αλλά και μια σειρά κτηρίων στο κέντρο της πόλης.

Ο Σύλλογος ζητά να ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση και τον εξοπλισμό των κτηρίων για να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας των Χανίων καθώς και να ακυρωθεί κάθε συμφωνία με την Belvedere.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Οι τελευταίες εξελίξεις με τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι (ανακοίνωση πρυτανείας, Belvedere, επανακατάληψη) επιβεβαιώνουν ότι οι σχεδιασμοί που εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα,  αλλά και τις τελευταίες μέρες, η επαναφορά στη συζήτηση του διλήμματος «εμπορευματοποίηση ή αυτοδιαχείριση-κατάληψη» δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας των Χανίων, πόσο μάλλον έρχονται κόντρα στον αγώνα που δίνουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους δημόσιους χώρους με απώτερο σκοπό και σχέδιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιεί κάθε «αρχή» και τον αυταρχισμό για να εφαρμόσει αυτές τις επιδιώξεις. Καταστρατηγεί το άσυλο και μαζί με αυτό τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Ανάγκες για δωρεάν σίτιση, στέγαση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στις οποίες κλείνει τα μάτια και η διοίκηση του ιδρύματος.

Καταγγέλλουμε την στάση της πρυτανείας η οποία συνειδητά αποφασίζει την εμπορευματοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, όχι μόνο των κτηρίων στο Λόφο Καστέλι, αλλά και μια σειρά κτηρίων στο κέντρο της πόλης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις νέες εστίες κ.α. Φυσικά αυτή δεν είναι μια πρωτοτυπία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η χρόνια υποχρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από τις κυβερνήσεις για να σπρώξουν τα ιδρύματα στην αναζήτηση πόρων για να λειτουργούν, εκμεταλλευόμενα όχι μόνο την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και την εκπαίδευση (σεμινάρια επί πληρωμή, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, έρευνα) δημιουργώντας το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση που προσαρμόζει το εκπαιδευτικό του έργο στις ανάγκες της αγοράς, των σπονσόρων για να το χρηματοδοτούν. Αυτό τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου θέλει να ενισχύσει και η πρόταση που έχει κατατεθεί, όχι τυχαία από ορισμένους, που με ωραίες λέξεις προκρίνουν ως λύση την δημιουργία κέντρου καινοτομίας στο Λόφο Καστέλι.

Όσον αφορά το αν τα έσοδα από την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου επιστρέφουν στις ανάγκες των φοιτητών, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και καταρρίπτουν αυτό το επιχείρημα της πρυτανείας, καθώς δεν έχει γυρίσει ούτε 1 ευρώ στις ανάγκες των φοιτητών από τα κτήρια που νοικιάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης στο κέντρο της πόλης. Πόσο μάλλον το αντίθετο, καθώς η πολιτική της αυτοχρηματοδότησης του πανεπιστημίου, αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις για να ενισχύει την υποχρηματοδότηση του και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Το διαχρονικό ζήτημα της προσπάθεια επιχειρηματικής αξιοποίησης των κτηρίων από κυβερνήσεις και πρυτανικές αρχές είναι κάτι που έχουν αναδείξει και στο παρελθόν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που όλα αυτά τα χρόνια διεκδικούσαν και αγωνίζονταν ώστε να προβληθούν τα αιτήματα που έχουν οι ίδιοι για την αξιοποίηση των κτηρίων με βάσης τις ανάγκες των φοιτητών, της νεολαίας και των εργαζομένων Χανιωτών.

Υπάρχει ξεκάθαρη λύση για το πρόβλημα: Να δοθούν όλα τα κτήρια για να καλυφθούν οι ανάγκες εδώ και τώρα, τα κτήρια δεν είναι επενδυτικά φιλέτα και κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης θα μας βρει απέναντι.

Από την άλλη, η σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα κτήρια στο Λόφο Καστέλι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις φοιτητικές και λαϊκές ανάγκες. Η ουσιαστική αξιοποίηση των κτηρίων προς όφελος των πολλών, μπορεί να περάσει μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση των χώρων από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία των εργαζομένων, το λαϊκό κίνημα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει κατακτήσεις, σε αντίθεση με λογικές αυτοδιαχείρησης που εν τέλει αξιοποιούνται ώστε να περνάνε οι ευθύνες τους κράτους στις πλάτες της νεολαίας και του λαού.  Τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να απαντήσουν στις σύγχρονες δυνατότητες για υποδομές που μπορούν να στεγάσουν τις ανάγκες μας, αντιθέτως λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη οργανωμένων μαζικών διεκδικήσεων του φοιτητικού κινήματος.

Για παράδειγμα: Θα μπορούσαν να είχαν χτιστεί εστίες που να διαμένουν 400+ φοιτητές αν δεν τις είχαν διεκδικήσει από το κράτος οι φοιτητικοί σύλλογοι όλα τα προηγούμενα χρόνια; Θα ήταν πραγματική και σύγχρονη λύση η αυτοδιαχείριση εγκαταλειμμένων κτηρίων από τους φοιτητές;

Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μια σειρά προβλήματα που έχουν αναφέρει ξανά και υπενθυμίζουμε: δεν υπάρχει λέσχη σίτισης στο κέντρο της πόλης, ενώ η λέσχη στο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των φοιτητών, δεν υπάρχει βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει ανάγκη χώρων μελέτης, δεν υπάρχουν υποδομές και χώροι για να στεγαστούν οι καλλιτεχνικές ομάδες, ενώ το πρόβλημα της στέγασης παραμένει μεγάλο με χαρακτηριστικό ότι οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ δεν διαθέτουν καθόλου εστίες. Αλλά εξίσου και οι ανάγκες της Χανιώτικης κοινωνίας για ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής. Και ο κατάλογος είναι μακρύς…

Όλοι αυτοί οι χώροι όπως τα κτήρια στο λόφο Καστέλι, η Γαλλική, το Παπαδοπέτρου, το κολυμβητήριο και δεκάδες ακόμα κτήρια και χώροι ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, του ΕΛΜΕΠΑ, του δήμου ή του κράτους (παλιό Ψυχιατρείο, στρατόπεδο Μαρκόπουλο κ.α.) πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

 • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της πόλης, να σταματήσει το ξεπούλημα – κάθε σκέψη για εμπορευματοποίηση
 • Να ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες για την συντήρηση και τον εξοπλισμό των κτηρίων για να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων και της νεολαίας των Χανίων.
 • Να σταματήσουν τα παιχνίδια εταιρίας-πρυτανείας για τις αποζημιώσεις στις πλάτες του λαού που ξεζουμίζεται από την φορολογία.
 • Να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός στο κτίριο της παλιάς πρυτανείας. Είναι ευθύνη Κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Οργανώνουμε

 •  Κινητοποίηση στην πρυτανεία την Παρασκευή 18 Ιούνη στη 13.00 για να απαιτήσουμε να ακυρωθεί η συμφωνία με την εταιρεία Belvedere και κάθε εμπορική εκμετάλλευση των κτηρίων.
 • Παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχιτέκτονες Κρήτης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι
Nα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενιών, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων -...
Αρχιτέκτονες Κρήτης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Παράνομη η κατάληψη των κτιρίων στον λόφο Καστέλι»
Επικίνδυνη και παράνομη χαρακτηρίζει την ανακατάληψη των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου στον λόφο Καστέλλι η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Παράνομη η κατάληψη των κτιρίων στον λόφο Καστέλι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Μια μικρή γιορτή, μια μεγάλη αφετηρία» στον λόφο Καστέλι
Με μεγάλη συμμετοχή και σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση στο μπαλκόνι των Χανίων και μπροστά από το κτίριο της Μεραρχίας στο οποίο έγινε επανακατάληψη το πρωί του Σαββάτου, κόντρα...
Χανιά: «Μια μικρή γιορτή, μια μεγάλη αφετηρία» στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι
Την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον λόφο Καστέλι στα Χανιά και το άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχίας προς τους πολίτες, ζητά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. Ανάλογο αίτημα...
Χανιά: Ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναλειτουργούν οι δράσεις αλληλεγγύης στην Rosa Nera - Συνέλευση κάθε απόγευμα
Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακατάληψη του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά από μέλη της «Rosa Nera», η συλλογικότητα αρχίζει την επαναλειτουργία των δράσεων της κατάληψης.
Επαναλειτουργούν οι δράσεις αλληλεγγύης στην Rosa Nera - Συνέλευση κάθε απόγευμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»
Εννιά μήνες μετά την εισβολή των ΜΑΤ ο ιστορικός λόφος Καστέλι στα Χανιά ξαναπέρασε στα χέρια της κοινωνίας με την πρώτη ανοιχτή συνέλευση να πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας