• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.8°C / 36.3°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 32.2°C
  0 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 27.3°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 31.5°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 27.2°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.6°C / 33.1°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.4°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 24.9°C / 33.4°C
  3 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 34.0°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.5°C / 32.9°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 33.8°C
  1 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 36.6°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 30.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.3°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  31%
© Newphotoservice | Dreamstime.com

Κρήτη: Ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές στις ελιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών

 • A-
 • A+
Αποζημιώσεις για τη ζημιά στην παραγωγή κατά την καρπόδεση της ελιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, οι ελιές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθηση που έφτασαν τους 35-38 °C, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχών, δεν «έδεσαν» σωστά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας.

Παράλληλα οι αγρότες θέτουν και το ζήτημα της δακοκτονίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρατηρείται υψηλός πληθυσμός δάκου στα λιόφυτά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους που επικράτησαν τον Μάη, ενώ για άλλη μία χρονιά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.

Επίσης, ζητά την εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικά, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στα μεγάλα προβλήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, από την κυβερνητική πολιτική, με πυξίδα την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς καθώς και στην καταπολέμηση του δάκου.

Είναι μεγάλη η ανησυχία μας για ακόμα μια καταστροφική χρονιά για την παραγωγή του λαδιού! Οι ελιές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθηση, που έφτασαν τους 35-38 °C, δεν «έδεσαν» σωστά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Σε συνδυασμό με το ότι οι όψιμες βροχές ήταν λιγοστές, τα δέντρα δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι παραγωγοί παρατηρούν υψηλούς πληθυσμούς δάκου στα λιόφυτά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους που επικράτησαν τον Μάη, ενώ για άλλη μία χρονιά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μιας και οι παγίδες τοποθετούνται τώρα σταδιακά από τους εργολάβους, χωρίς την επίβλεψη εποπτών, οι οποίοι θα αναλάβουν από τέλος του μήνα!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων στέλνει μήνυμα προς τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, ότι η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, βρισκόμαστε στο έλεος ενός ΕΛΓΑ που ιδιωτικοποιείται, που δεν έχει επαρκή στελέχωση σε προσωπικό, με ένα κανονισμό μακριά από τις ανάγκες μας, που τον καθιστά τον εισπράκτορα εσόδων από τον μικροπαραγωγό!

Απαιτούμε, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 • Ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.
 • Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων.
 • Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικά, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους. Κατάργηση της εισφοράς του 2%. Εξασφάλιση τώρα των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής στο λάδι και σε κάθε αγροτικό προϊόν, που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης και προσιτές τιμές για τον λαό.

Δε συμβιβαζόμαστε, δε σκύβουμε το κεφάλι! Διεκδικούμε το δικαίωμα να μείνουμε στα χωριά μας, καλλιεργώντας τα χωράφια μας έχοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που σκοπό έχει να μας ξεκληρίσει».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την στήριξη του κλάδου των ανθέων ζητούν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης
Επιστολή προς τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ζητώντας τη στήριξη του κλάδου των Δρεπτών Ανθέων, απέστειλαν οι διοικήσεις των αγροτικών Συλλόγων Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου, Σητείας και...
Την στήριξη του κλάδου των ανθέων ζητούν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εξώδικο από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες
Δύο μέρες μετά τις μηχανοκίνητες πορείες των αγροτών της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες, επιδόθηκε εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Δασών).
Κρήτη: Εξώδικο από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διεκδικούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις για τους αγρότες
Στη διεκδίκηση από κοινού με τους αγροτικούς φορείς, άμεσης καταβολής αποζημιώσεων και ενισχύσεων για όσους πλήττεται η παραγωγή τους αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της καταστροφής της φετινής σοδειάς,...
Κρήτη: Διεκδικούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις για τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά λόγω κορονοϊού
Αίτημα για οικονομικές ενισχύσεις στα θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω των συνεπειών της πανδημίας, απευθύνουν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης.
Κρήτη: Παραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και μείωση παραγωγής 40%
Με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τελευταία συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας για την...
Κρήτη: Υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και μείωση παραγωγής 40%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στους δρόμους οι παραγωγοί για τις αλλαγές στις λαϊκές αγορές
Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά πραγματοποιούν παραγωγοί της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο στις λαϊκές αγορές.
Κρήτη: Στους δρόμους οι παραγωγοί για τις αλλαγές στις λαϊκές αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας