• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  0 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.9°C / 21.6°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 29.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  1 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  64%

Ο λόφος Καστέλι των Χανίων

Αρχιτέκτονες Κρήτης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι

 • A-
 • A+
Nα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενιών, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων - Παράρτημα Κρήτης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η σπουδαιότητα του σημείου καθώς σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, τα αρχαιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τον λόφο Καστέλι ως τον πρωιμότερο και σημαντικότερο πυρήνα ανθρώπινης παρουσίας στη Δυτική Κρήτη.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, «ιδιωτικά συμφέροντα κάθε είδους αποβλέπουν πρωτίστως στην εκμετάλλευση αυτού του ιστορικού χώρου για ίδιον όφελος και όχι για το κοινό καλό» και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του «στο εγχείρημα της τουριστικής εκμετάλλευσης των κηρυγμένων μνημείων στον λόφο Καστέλι Χανίων».

Τέλος ο Σύλλογο υπογραμμίζει ότι «η πρόσφατη επανακατάληψη του χώρου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να αποπροσανατολίσει από τον στόχο της αξιοποίησης ενός εμβληματικού χώρου για την χανιώτικη ιστορία και τον πολιτισμό με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων - Παράρτημα Κρήτης:

«Τα αρχαιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τον λόφο Καστέλι ως τον πρωιμότερο και σημαντικότερο πυρήνα ανθρώπινης παρουσίας στη Δυτική Κρήτη. Η ανασκαφική έρευνα τεκμηρίωσε ότι εδώ βρισκόταν μια εγκατάσταση ήδη από το τέλος της νεολιθικής εποχής και αργότερα, η έδρα της μινωικής διοίκησης, φέρνοντας στο φως ένα ανάκτορο και τα εξαιρετικής σημασίας ευρήματα που συνεχίζουν να έρχονται στο φως υποδηλώνοντας πως η θέση έχει ακόμα να δώσει πλούτο πληροφοριών για το αρχαίο παρελθόν μας. Αλλά και κατά τους ιστορικούς χρόνους, στην πρώτη προχριστιανική χιλιετία, στην πρώτη και δεύτερη βυζαντινή περίοδο, την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία και τα νεότερα χρόνια, το γεγονός πως στον λόφο Καστέλι βρισκόταν μια οχυρωμένη ακρόπολη (με οικοδομικό υλικό και από την αρχαία πόλη), αλλά και η μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική στη θέση του μεταγενέστερου ενετικού καθεδρικού ναού, το μέγαρο του Ρέκτορα, το οθωμανικό κονάκι του Πασά και το διοικητήριο από τον εξώστη του οποίου ο τότε πρίγκιπας Αρμοστής Γεώργιος κήρυξε το 1898 την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας με πρωτεύουσα τα Χανιά. Αυτό το τελευταίο κτήριο αποτέλεσε την έδρα της διοίκησης του Ελληνικού Κράτους από το 1913, όταν η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα ως υλοποίηση ενός οράματος για το οποίο αγωνίστηκαν επί αιώνες και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας, στοιχείο που επίσης φανερώνει τη σημασία του τόπου για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Η κήρυξη του ιστορικού κτηρίου της πρώην Μεραρχίας Κρητών από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2018 ως μνημείου «καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων», που «η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της» απλά επιβεβαίωσε όσα γνωρίζαμε όλοι, ανοίγοντας τον δρόμο για την ουσιαστική αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της νεολαίας και της πατρίδας μας συνολικά, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Είναι φανερό, πως αυτού του είδους την πολιτισμική, πνευματική και σε ένα βαθμό και οικονομική αξιοποίηση του λόφου επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των Χανιωτών. Άλλωστε, για αυτήν ουσιαστικά παραχωρήθηκε ο χώρος στο νεοσύστατο τότε (1986) Πολυτεχνείο Κρήτης (με μεταφορά χρηματικού ποσού στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ιδρύματος), προκειμένου να αποτελέσει μοχλό πολύπλευρης ανάπτυξης. Είμαστε βέβαιοι, πως και η πολυτεχνική κοινότητα της πόλης μας εμφορείται από τέτοια όνειρα και αντιλαμβάνεται πως ιδιωτικά συμφέροντα κάθε είδους αποβλέπουν πρωτίστως στην εκμετάλλευση αυτού του ιστορικού χώρου για ίδιον όφελος και όχι για το κοινό καλό.

Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες εκπρόσωποι της εταιρείας που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά αυτόν τον ιστορικό τόπο, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του και υποβαθμίζοντας την ιστορική και κοινωνική αξία του, επισκέφτηκαν Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με αιτήματα που συνιστούν την αφετηρία μιας ανεπιθύμητης για τους ανθρώπους του Πολιτισμού και σύσσωμη την κοινωνία δραστηριότητας, ως Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο εγχείρημα της τουριστικής εκμετάλλευσης των κηρυγμένων μνημείων στον λόφο Καστέλι Χανίων.

Καλούμε φορείς και πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε να μη φανούν μικρότεροι από τους προγόνους τους, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και να αξιοποιηθεί όπως του ταιριάζει προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενιών.

Η πρόσφατη επανακατάληψη του χώρου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να αποπροσανατολίσει από τον στόχο της αξιοποίησης ενός εμβληματικού χώρου για την χανιώτικη ιστορία και τον πολιτισμό με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μέχρι να αποφασιστεί η όποια χρήση του μετά από ανοιχτή διαβούλευση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο να μεριμνήσουν για τη συντήρηση και αποκατάσταση του κτηρίου της V Μεραρχίας Κρητών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Διγαλάκης για Rosa Nera: «Παράνομη και παρακμιακή κατάσταση»
Να σταθεί συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των παράνομων καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Χανίων της ΝΔ,...
Β. Διγαλάκης για Rosa Nera: «Παράνομη και παρακμιακή κατάσταση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναλειτουργούν οι δράσεις αλληλεγγύης στην Rosa Nera - Συνέλευση κάθε απόγευμα
Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακατάληψη του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά από μέλη της «Rosa Nera», η συλλογικότητα αρχίζει την επαναλειτουργία των δράσεων της κατάληψης.
Επαναλειτουργούν οι δράσεις αλληλεγγύης στην Rosa Nera - Συνέλευση κάθε απόγευμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση «Rosa Nera» στην Ντ. Μπακογιάννη για την ανακατάληψη της 5ης Μεραρχίας
Ανακοίνωση-απάντηση σε δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακατάληψη του λόφου Καστέλι δημοσιοποίησε η Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera.
Απάντηση «Rosa Nera» στην Ντ. Μπακογιάννη για την ανακατάληψη της 5ης Μεραρχίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»
Εννιά μήνες μετά την εισβολή των ΜΑΤ ο ιστορικός λόφος Καστέλι στα Χανιά ξαναπέρασε στα χέρια της κοινωνίας με την πρώτη ανοιχτή συνέλευση να πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατέλαβαν ξανά τη «Rosa Nera»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera
Πρόταση για αυτοδιαχείριση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά δημοσιοποίηση η «Συνέλευση Αλληλεγγύης της κατάληψης Rosa Nera».
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας