• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.2°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.0°C / 36.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 35.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.7°C
  5 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.4°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 36.0°C / 36.0°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 30.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.4°C / 34.4°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.4°C / 27.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.7°C
  4 BF
  18%
«Stand by me»: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψυχολογική στήριξη σε εφήβους

«Stand by me»: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψυχολογική στήριξη σε εφήβους

 • A-
 • A+
«Στάσου δίπλα μου» λένε σε άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη μαθητές του Λυκείου Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece και το ερχόμενο Σάββατο θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του Πανελλαδικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η καινοτόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα «StandbyMe» την οποία δημιούργησαν μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Επισκοπής Ηρακλείου, με τη στήριξη εκπαιδευτικών του σχολείου, παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε εφήβους νέους σε ζητήματα άγχους, ενδοοικογενειακής βίας, εξαρτήσεων/εθισμού και κατάθλιψης.

Στην πλήρως λειτουργική πλατφόρμα της «StandbyMe», ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες για τα ζητήματα που τον απασχολούν, όπως άρθρα, βίντεο και αληθινές μαρτυρίες. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού για δωρεάν on-line συνεδρίες επιλέγοντας ειδικό από μία λίστα εξειδικευμένων ψυχολόγων. Το αντίτιμο των συνεδριών καλύπτεται εξ ολοκλήρου από χορηγίες που συγκεντρώνει η «StandbyMe» στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.

«Η ιδέα προέκυψε μέσα από τα ίδια τα παιδιά. Οι ίδιοι οι έφηβοι γενικά αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα, λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια τους, κι έτσι “έπεσε” στο τραπέζι η ιδέα μιας πλατφόρμας ψυχολογικής στήριξης», εξηγεί ο Γιώργος Βουζαξάκης, καθηγητής στο ΓΕΛ Επισκοπής, ο οποίος «μύησε» τους μαθητές στον κόσμο του JA Greece και συμπορεύτηκε με τα παιδιά στο στήσιμο της επιχείρησής του, μαζί με τους συναδέλφους του Νίκο Γιαννακόπουλο και Κυριακή Μαραγκάκη.

«Η πανδημία για εμάς ήταν μια εφόρμηση μεγάλη», σημειώνει ο κ. Βουζαξάκης, επισημαίνοντας πως και το παράδειγμα της τηλεκπαίδευσης λειτούργησε ως κίνητρο αφού τα παιδιά σκέφτηκαν πως αφού γίνεται το μάθημα διαδικτυακά θα μπορούσε να λειτουργήσει και η ψυχολογική στήριξη από το σπίτι, ανώνυμα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι τα παιδιά έπρεπε να μείνουν σπίτι και όλη η συνεργασία να γίνει διαδικτυακά κάθε άλλο παρά τροχοπέδη ήταν για την ανάπτυξη της «StandbyMe». «Επειδή είμαστε ένα πολύ μικρό επαρχιακό σχολείο, τα παιδιά μετά το μάθημα μπαίνουν στα λεωφορεία και επιστρέφουν στα χωριά τους. Οπότε η παράταση της παραμονής τους στο σχολείο θα λειτουργούσε ίσως ανασταλτικά αφού δεν θα είχαν μέσο επιστροφής στο σπίτι. Το ότι ήταν στο σπίτι τους και μπορούσαμε να κανονίσουμε εξ αποστάσεως συναντήσεις μέσω διαδικτύου ήταν για εμάς το δυνατό μας σημείο», εξηγεί ο κ. Βουζαξάκης.

«Όαση» το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης του JA Greece

Με την ιδιότητα του οικονομολόγου, ο κ. Βουζαξάκης εκτιμά ότι το πρόγραμμα της JA Greece είναι μια «όαση» για τα παιδιά, αφού τους μαθαίνει πράγματα όχι μόνο με τη στενή έννοια της επιχειρηματικότητας αλλά και χρήσιμα για την ίδια τους την καθημερινότητα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Ειδικά στο γενικό λύκειο, τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά μαθήματα έχουν υποχωρήσει πολύ και τα παιδιά δεν έρχονται σ’ επαφή με τα οικονομικά παρά μόνο στη Γ’ Λυκείου κι αυτό αν επιλέξουν την οικονομία ως κατεύθυνση», επισημαίνει, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα «είναι μια ευκαιρία μοναδική να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να συζητήσουμε για πολύ βασικές έννοιες που τους αφορούν στην καθημερινή τους ζωή».

Μάλιστα, βλέποντας την αποδοχή της ιδέας των μαθητών του, ο κ. Βουζαξάκης εκτιμά πως θα μπορούσε να «σταθεί» στην αγορά αφού κάτι τέτοιο μαρτυρά ο τρόπος που την έχουν «αγκαλιάσει» πολίτες και επιχειρήσεις.

Η «ταυτότητα» και οι άνθρωποι της StandbyMe

Βασική αποστολή της «StandbyMe» είναι η προώθηση του 3ου στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας αλλά και η ενδυνάμωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων στο τομέα της ψυχικής υγείας. Η εικονική επιχείρηση δημιούργησε ήδη ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με ψυχολόγους και συμβούλους προσωπικής βελτίωσης για την πραγματοποίηση συνεδριών άμεσα ή κατόπιν ραντεβού. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης και η Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Η StandbyMe συνεργάστηκε με τοπικές επιχειρήσεις που μπορούν να τη στηρίξουν ώστε να παρέχει τις συνεδρίες δωρεάν, ενώ σημαντική ήταν και η στήριξη του Δήμου Χερσονήσου.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στη «StandbyMe» είναι οι: Νικόλαος Αγγουριδάκης, Χαρίκλεια Ανδρουλάκη, Βασίλειος Βασιλειάδης, Γεώργιος Γαλανάκης, Αντριάνα Γκιέργκι, Χριστίνα Δεσποτάκη, Αικατερίνη Καλουτσάκη, Ειρήνη Καλουτσάκη, Ραφαήλ-Γρηγόριος Κατσαμάκας, Γεωργία – Μαρία Κουκάκη, Ιωάννα Κρασανάκη, Ιωάννης Λασηθιωτάκης, Μάρκος Λυδάκης, Παναγιώτης Μανωλακάκης, Ιωάννης Πουλιανάκης, Πάβελ Περσέκου, Εσμιράλντα Στογιάνι, Άρτεμη- Ευφραιμία Συγλέτου, Δημήτριος Συντιχάκης, Ρεγκίνα Τσορντένι.

Σε όλο αυτό το «ταξίδι», οι μαθητές είχαν την πολύτιμη στήριξη των καθηγητών τους Γιώργου Βουζαξάκη, Νίκου Γιαννακόπουλου και Κυριακής Μαραγκάκη, αλλά και του μέντορα της επιχείρησης Κωνσταντίνου Βασσάκη, συνιδρυτή του Bizrupt και διευθυντή του Foundit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά με καρκίνο
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο, αλλά και τις οικογένειες τους, θα παρέχει πλέον ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία η «Ηλιαχτίδα».
Κρήτη: Νέα δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά με καρκίνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κέντρο Ψυχικής Υποστήριξης για τους υποψηφίους των πανελλαδικών
Από Δευτέρα 27 Μαΐου έως τη λήξη των εξετάσεων, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων.
Κρήτη: Κέντρο Ψυχικής Υποστήριξης για τους υποψηφίους των πανελλαδικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Όπως αναφέρουν, η Κλινική δεν έχει τη δυνατότητα κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών οξέων...
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέες δομές για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
Την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, προωθεί η Περιφέρεια με την υπογραφή δύο έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ για υποδομές στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής. Τα έργα...
Κρήτη: Νέες δομές για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μάστιγα η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους
Μείζον πρόβλημα κοινωνικής υγείας, είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρήσης αλκοόλ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για το αλκοόλ στο Σπήλι Ρεθύμνου. Τα ποσοστά...
Κρήτη: Μάστιγα η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας