• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 31.2°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.5°C
  1 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 32.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 32.0°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.9°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 31.8°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.6°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  12%
Dreamstime.com

Κρήτη: Αντιδρούν στις αλλαγές για την επιλογή β' γλώσσας στα δημοτικά

 • A-
 • A+
Την αντίδραση της Ένωσης Καθηγητών της Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης έφεραν οι αλλαγές στο τρόπο επιλογής β' γλώσσας στα δημοτικά σχολεία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές θα διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα όποια από τις δύο (Γαλλικά-Γερμανικά) έχει την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος, ενώ δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή τμήματος μαθητών λόγω διαφορετικής προτίμησης σε σχέση με τη 2η ξένη γλώσσα.

Όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, αυτό σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών τμημάτων με παράλληλη διδασκαλία Γαλλικών-Γερμανικών, ενώ πολλοί μαθητές και μαθήτριες θα αναγκαστούν να διδαχθούν άλλη ξένη γλώσσα από αυτή της επιλογής τους, με συνέπεια την απρόθυμη, πολλές φορές, συμμετοχή των μαθητών αυτών στο μάθημα της β' ξένης γλώσσας,

Οι εκπαιδευτικοί της Ένωσης κάνουν λόγο για αναχρονιστική εγκύκλιο καθώς αφαιρείται από τους μαθητές, τόσο το κίνητρο της ελεύθερης επιλογής εκμάθησης της β' ξένης γλώσσας που προσφέρεται στο δημόσιο σχολείο, όσο και η δυνατότητα σχηματισμού ολιγομελών τμημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Καθηγητών της Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης:

«Ως Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης καταγγέλλουμε τη εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ52/55240/Δ1/18-5-2021 για τη δήλωση προτίμησης β’ Ξένης Γλώσσας στο δημοτικό, με βάση την οποία θα γίνει ο σχηματισμός των τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρει ότι "οι μαθητές θα διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα όποια από τις δύο (Γαλλικά-Γερμανικά) έχει την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το επόμενο σχολικό έτος στην Ε ́ τάξη. Σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών του τμήματος, διδάσκεται ως 2η ξένη γλώσσα αυτή για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν επιτρέπεται αλλαγή τμήματος μαθητών λόγω διαφορετικής προτίμησης σε σχέση με τη 2η ξένη γλώσσα που πλειοψήφησε και διδάσκεται στο τμήμα του"

Αυτό σημαίνει ότι, πρακτικά, έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών τμημάτων με παράλληλη διδασκαλία Γαλλικών-Γερμανικών, με προϋπόθεση τον ελάχιστο αριθμό μαθητών 12, που ίσχυε μέχρι το 2020. Πιο συγκεκριμένα ακόμα, πολλοί μαθητές και μαθήτριες θα αναγκαστούν να διδαχθούν άλλη ξένη γλώσσα από αυτή της επιλογής τους, με συνέπεια την απρόθυμη, πολλές φορές, συμμετοχή των μαθητών αυτών στο μάθημα της β' ξένης γλώσσας, αλλά και την άρση της ελεύθερης βούλησης σε μια επιλογή που να αντανακλά την επιθυμία ή και τις ανάγκες τους.

Δεν είναι αυτό το σύγχρονο σχολείο για το οποίο όλοι παλεύουμε! Δεν είναι πλέον δικαιολογία η μη ύπαρξη διαθέσιμων εκπαιδευτικών, μετά από τόσα χρόνια εμμονής στην επισφαλή εργασία τόσων χιλιάδων αναπληρωτών, που καλούνται κάθε σχολική χρονιά να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται !

Δεν είναι δυνατόν, στην εποχή της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας να αφαιρείται τόσο το κίνητρο της ελεύθερης επιλογής εκμάθησης της β' ξένης γλώσσας που προσφέρεται, κατά τα άλλα, στο δημόσιο σχολείο, όσο και η δυνατότητα σχηματισμού ολιγομελών τμημάτων, τη στιγμή που η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ακολουθώντας υποδείξεις πλήθους ερευνών των τελευταίων δεκαετιών, καταδεικνύει ότι “η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε πολύ νεαρή ηλικία προσφέρει πλεονεκτήματα μόνον εφόσον οι διδάσκοντες είναι ειδικά καταρτισμένοι στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε πολύ μικρά παιδιά, εφόσον οι τάξεις είναι αρκετά μικρές, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο διδακτικό υλικό και εφόσον αφιερώνεται επαρκής χρόνος στο αναλυτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών”! (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52005DC0596:EL:HTML)

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση της εγκυκλίου, ως αναχρονιστικής και μη δημοκρατικής. Επιπλέον, καλούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ξένων Γλωσσών, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους συλλόγους των Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, του Συλλόγους Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας να ενωθούν μαζί μας στην απαίτησή μας αυτή, καθώς πρόκειται για έμπρακτη υποστήριξη των δικαιωμάτων των μαθητών και των μαθητριών μας στη γνώση και την ελεύθερη βούληση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και η «Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου» -...
Κρήτη: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα... βασικά στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν για τις αλλαγές στην Παιδεία
Συγκεντρώσεις και πορείες κατά των αλλαγών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, αλλά και υπέρ του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων με ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πραγματοποίησαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε...
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν για τις αλλαγές στην Παιδεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά των καμερών στα σχολεία
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει και την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων εντός των τάξεων, πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά.
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά των καμερών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μετατροπή σχολικών μονάδων σε πρότυπα ή πειραματικά και τις πιέσεις που ασκούνται σε διευθυντές για να προβούν στη σχετική αίτηση, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικοί στα Χανιά...
Χανιά: Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας