• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 28.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.5°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.4°C
  0 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  68%

Αστυνομικοί στον λόφο Καστέλι κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της κατάληψης στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020.

Χανιά: Ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών από τον λόφο Καστέλι

 • A-
 • A+
Την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον λόφο Καστέλι στα Χανιά και το άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχίας προς τους πολίτες, ζητά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. Ανάλογο αίτημα εξέφρασε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων.

Με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων συντάσσεται με το αίτημα για άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχίας προς τους πολίτες, τονίζοντας πως δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτός ο περιορισμός και η καταστολή.

Επίσης, το Κοινωνικό Στέκι καλεί σε συμμετοχή στην πορεία που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 15 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι με κύριο αίτημα το άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχίας.

Βίντεο για τον λόφο Καστέλι και την πορεία του Σαββάτου:

Ανάλογο αίτημα κατέθεσε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, εκπρόσωποι της οποίας είχαν συνάντηση με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων στην οποία ζήτησαν να αποσυρθούν οι 30 αστυνομικοί από τον λόφο Καστέλι ώστε αυτή η δύναμη να επιστρέψει στην αστυνόμευση της πόλης.

Οι αστυνομικοί εξέφρασαν παράπονα καθώς υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα πρέπει να διατεθούν για την αστυνόμευση της πόλης αλλά και της υπαίθρου των Χανίων.

Όπως αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων:

«Το Προεδρείο της Ένωσής μας, συναντήθηκε σήμερα και ώρα 11:00, με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Δ.Α. Χανίων Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Λυμπινάκη. Εκφράσαμε τα παράπονά μας όσον αφορά τον υπερβολικό αριθμό αστυνομικών που διατίθενται στις φυλάξεις των πολιτικών γραφείων. Παράλληλα, τον ενημερώσαμε για τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ένωση μας, στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το λόφο Καστέλι. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε ποιες είναι οι ενέργειες της Δ.Α. Χανίων ως προς αυτό το θέμα. Ο κ. Ταξίαρχος μας ενημέρωσε για σύνταξη και αποστολή εκ μέρους του επιστολής, η οποία ιεραρχικά ζητά την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το λόφο Καστέλι, προς ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Για τον ίδιο λόγο σήμερα συναντήθηκε το Προεδρείο και με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Αντώνιο Ρουτζάκη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την άμεση προώθηση του αιτήματος του κ. Διευθυντή Αστυνομίας Χανίων. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ένωσής μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα θα μεταβεί αύριο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου συναντηθεί με τον Αρχηγό αυτής, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη. Κύριος σκοπός της συνάντησης μας, θα είναι η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το λόφο Καστέλι, έτσι ώστε οι 30 αστυνομικοί που διατίθενται εκεί καθημερινά, να επιστρέψουν στην αστυνόμευση της πόλης αλλά και της υπαίθρου των Χανίων».


Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων:

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει» (Pablo Neruda).

Στην πολιτική εποχή που ζούμε, οι ανισότητες βαθαίνουν, θεμελιώδη δικαιώματα καταργούνται, η καθημερινότητα ψηφιοποιείται σε πρωτοφανή βαθμό, το άγχος κυριαρχεί, οι περιφράξεις και ο εγκλεισμός επεκτείνονται στο σύνολο του πληθυσμού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η αποθέωση του ατομισμού επιβάλλει τη λήθη όσον αφορά τη δύναμη των πολλών, τη δύναμη των κοινών. Ως κοινά αντιλαμβανόμαστε τα κοινά αγαθά που βρίσκονται εκτός της σφαίρας του κεφαλαίου, αγαθά που δεν είναι αυθύπαρκτα ούτε δεδομένα, αγαθά που παίρνουν αξία και νόημα όταν τα χρησιμοποιούμε εμείς, όλοι, όλες, όλα, αγαθά που μετατρέπουμε σε πεδίο αγώνα, σε τέχνη, σε γιορτή.

Στην πόλη μας, ο ελεύθερος δημόσιος χώρος και τα κοινά ολοένα και συρρικνώνονται, κυρίως για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. Πλέον δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε από τα εμπόδια-τραπεζοκαθίσματα που συναντάμε συνεχώς, ενώ ακόμη και τα πεζούλια των πλατειών χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μένουμε να αναζητούμε με αγωνία κοινούς τόπους για τους μαθητές, τους νέους, για όλους τους κατοίκους της πόλης, ντόπιους και μετανάστ(ρι)ες. Να αναρωτιόμαστε πού μπορεί να σταθεί κανείς χωρίς να καταναλώσει. Να στεκόμαστε οργισμένες-οι απέναντι στην καταπάτηση κάθε δημόσιου χώρου και ειδικά στην απαγόρευση πρόσβασης στην αυλή του λόφου Καστέλι, την τελευταία ελεύθερη πλατεία της παλιάς πόλης.

Για 16 χρόνια, η αυλή της κατάληψης Ρόζα Νέρα εξυπηρέτησε κοινωνικές ανάγκες και δημιούργησε πραγματικά δημόσια αγαθά που απωθούνται ως “ενοχλητικά” από το κυρίαρχο πλάνο και σχεδιασμό κάθε μορφής εξουσίας. Ήταν ένα σημείο αναφοράς όπου ο κάθε επισκέπτης συναντούσε την αγκαλιά μιας πλατείας με ελεύθερη πρόσβαση και απίστευτη θέα, χωρίς καμιά εμπορική δραστηριότητα, μακριά από “κράχτες” που μιλάνε μόνο τη γλώσσα του χρήματος. Ένας ζωντανός τόπος συνάντησης όπου στεκόταν πλάι-πλάι το άγνωστο με το διαφορετικό, ο πόνος με την ελπίδα. Πλέον, επιχειρηματίες, άρχοντες της πόλης και αστυνομία αφανίζουν τα κοινωνικά αγαθά που προσέφερε η αυλή, και πασχίζουν να τα αντικαταστήσουν με το κέρδος τους.

Καλούμε, επισκέπτες και γείτονες της αυλής, νέους και νέες που μεγάλωσαν μαζί της, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε προγράμματα τοπικής ιστορίας, όσες-ους απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα, όσες-ους έκαναν πάντα μια στάση με τα παιδιά τους για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση, όσες-ους πάρκαραν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους, όσες-ους ερωτεύτηκαν, ονειρεύτηκαν, γλέντησαν, χόρεψαν, σκέφτηκαν, γνώρισαν, έμαθαν… χωρίς αντίτιμο, αυτούς στους οποίους ανήκει πραγματικά η αυλή, όλες και όλους, στον αγώνα για το άνοιγμά της.

Καλούμε αυτό το Σάββατο, 15/05, στην πορεία που ξεκινάει στις 12 στην πλ. Αγοράς.

Απαιτούμε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που σφράγισαν την είσοδο και παραμένουν μέχρι σήμερα εν είδει σεκιούριτι της εταιρίας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την καταστολή και τους περιορισμούς των κοινών και της ζωής για τον πλουτισμό των λίγων.

Μπορούμε και θα φέρουμε την άνοιξη! Ανοιχτή αυλή για όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Η ανάσα μας βρίσκεται στα κοινά, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera
Πρόταση για αυτοδιαχείριση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά δημοσιοποίηση η «Συνέλευση Αλληλεγγύης της κατάληψης Rosa Nera».
Πρόταση αυτοδιαχείρισης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι από τη Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Γιατί στο Λόφο Καστέλι": Ανοιχτή εκδήλωση από την κατάληψη Rosa Nera
Εκδηλώσεις/δράσεις για το έργο της κατάληψης Rosa Nera και της σημασίας της για τη πόλη και τους ανθρώπους της, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο η κατάληψη της Rosa Nera.
"Γιατί στο Λόφο Καστέλι": Ανοιχτή εκδήλωση από την κατάληψη Rosa Nera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κάλεσμα σε πορεία για την ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο Καστέλι
Νέα κινητοποίηση διοργανώνεται στα Χανιά με αίτημα την αποχώρηση της αστυνομίας από τον λόφο Καστελίου και την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.
Χανιά: Κάλεσμα σε πορεία για την ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου οι κάτοικοι της παλιάς πόλης
«Αμιγή κατοικία» για το λόφο Καστέλι και «κοινωφελείς λειτουργίες» για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου, ζητούν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης των Χανίων, αναφορικά με την αξιοποίηση των κτιρίων του λόφου.
Χανιά: Κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου οι κάτοικοι της παλιάς πόλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας