• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.8°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 11.9°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.0°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 12.1°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 12.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  86%

Χανιά: Νέα κινητοποίηση στη μονή Γουβερνέτου για την ελεύθερη πρόσβαση

 • A-
 • A+
Σε νέα κινητοποίηση καλεί η «Συνέλευση Αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera», κατά της απόφασης της μονής Γουβερνέτου να τοποθετήσει μια σιδερένια πύλη η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο πάρκινγκ της μονής ενώ θα ακολουθήσει περίπατος στο μονοπάτι που περνά από το σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου η μονή τοποθέτησε ένα τοιχίο στην είσοδο και λίγες μέρες μετά  μια σιδερένια πόρτα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ έξω από την μονή, με την λογική ότι ο δρόμος αυτός περνάει ανάμεσα από τα χωράφια της μονής, οπότε είναι και ιδιοκτησία της. 

Για το θέμα, η Ιερά Μονή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνθηκε της απόφασής της τονίζοντας ότι αυτή είναι σύννομη ενώ επικαλέστηκε ακόμα και τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού προκειμένου να στηρίξει την απόφασή της.

Αναλυτικά το κάλεσμα της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera»:

«Η Μονή Γουβερνέτου Α.Ε. και οι ιερές μπίζνες ή αλλιώς δεν έχετε το θεό σας.

Μια παλιά ιστορία περιφράξεων και καταπάτησης.

Η μονή Γουβερνέτου προέβη σε μια ακόμη επιθετική ενέργεια στην προσπάθεια της να περιφράξει και να ελέγξει την πρόσβαση στο φαράγγι του Αυλακίου το οποίο καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Πρόσφατα τοποθέτησε μια πόρτα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ έξω από την μονή, με την λογική ότι ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από τα χωράφια της μονής, οπότε είναι και ιδιοκτησία της. Χρησιμοποίησε μάλιστα το πρόσχημα ότι αυτή η ενέργεια έχει στόχο να αποτρέψει οικογένειες που κάνουν πεζοπορία στο φαράγγι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και για να προστατέψει την περιοχή από σατανιστικές τελετές και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Φυσικά η κίνηση αυτή της μονής δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και εντάσσεται σε μια προσπάθεια χρόνων από μεριάς της να καταπατήσει και να ιδιοποιηθεί το φαράγγι, τις σπηλιές, τον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία. Καθώς το μονοπάτι για όλα τα παραπάνω περνάει για λίγα μετρά από τον περίβολο της μονής, αρχικά η μονή περιέφραξε την αυλή, τοποθετώντας όμως δυο πόρτες ώστε να μην είναι προσβάσιμο το μονοπάτι. Στην συνέχεια τοποθέτησε και ένα φυλάκιο διπλά στην πόρτα, πραγματοποιώντας όχι μόνο ελέγχους για την ευπρέπεια των επισκεπτών, αλλά έφτασε και στο σημείο να ζητάει χρήματα για την είσοδο από όσους δεν έμοιαζαν με ντόπιους και προφανώς δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Ήδη από το 2013, κυκλοφορούν καταγγελίες στον τοπικό τύπο, κάποιες εκ των οποίων έχουν φτάσει και στην αστυνομία, ότι μοναχοί βρίζουν και τραμπουκίζουν επισκέπτες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους κατακρατούν παράνομα μέσα στο μοναστήρι και να προσπαθούν να τους αφαιρέσουν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητα.

Σε ποιόν ανήκουν τα φαράγγια, οι σπηλιές, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραλίες;

Η απάντηση μπορεί να είναι αυτονόητη, παρ ́ όλα αυτά το κεκτημένο δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, τα βουνά, τα φαράγγια και κάθε λογής τόπο ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα απέναντι στο κράτος, στα αφεντικά αλλά και στους μοναχούς. Η συγκεκριμένη μονή έχει μακρά και σκοτεινή ιστορία σε σχέση με τις κτήσεις της, συνδέοντας αποτελεσματικά την φεουδαρχία με τον καπιταλισμό, δημιουργώντας το παράλογο σύμπαν της. Η μακρά αυτή ιστορία της ξεκινάει κατά την ενετοκρατία της Κρήτης, οπότε κτίζεται σαν καθολική μονή, ενώ αργότερα με την οθωμανική κυριαρχία στο νησί και την φυγή των Ενετών παραχωρείται στην ορθόδοξη εκκλησία μαζί με τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις που διέθετε.

Αυτή είναι και η εποχή που επικαλείται η μονή, ώστε να στοιχειοθετήσει την ιδιοκτησία της στην περιοχή. Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, η μονή ισχυρίζεται ανοιχτά ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του μισού τουλάχιστον Ακρωτηρίου και ότι οι κάτοικοι του είναι καταπατητές. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να διεκδικεί την ιδιοκτησία του φαραγγιού του Καθολικού, μαζί με τις σπηλιές που διαθέτει και τα ερείπια των ενετικών κτισμάτων στην κοίτη του, αλλά και την παραλία, καθώς το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτά περνάει μέσα από την μονή.

Μονή Γουβερνέτου- μια κερδοφόρα επιχείρηση

Η μονή Γουβερνέτου λοιπόν, έχει αποκτήσει κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης και σήμερα διεκδικεί την αποκλειστική ιδιοκτησία σε ένα μεγάλο κομμάτι της φύσης του Ακρωτηρίου. Τώρα είναι η ώρα του ηγούμενου να αναλάβει το ρόλο του C.E.O. και των μοναχών το ρολό του διοικητικού συμβουλίου σε μια μεγάλη επιχείρηση. Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει τεράστιους ελαιώνες που η μονή εκμεταλλεύεται νοικιάζοντας τους και εισπράττοντας τα ενοίκια, ενώ πρόσφατα έκλεισε άλλο ένα επικερδές ντιλ με ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία των Χανίων, το οποίο νοίκιασε περίπου 20 στρέμματα από τα αμπέλια της μονής για 25 χρόνια. Μάλιστα, εντός αυτών των εκτάσεων, υπάρχει μια τεράστια παλιά αγροικία με οινοποιείο, ελαιοτριβείο και αλλά κτίσματα διαμονής γύρω από ένα μεγάλο αίθριο, δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής. Η μονή φιλοδοξεί, κατά δήλωση της στο παρελθόν, να εντάξει τα παραπάνω σε Ε.Σ.Π.Α., ώστε να φτιάξει μια αγροτουριστική μονάδα, ενώ δεν επαναπαύεται μόνο στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Μέσω της συνεργασίας της «PMC Joint Venture», θυγατρικής της Εκκλησίας, που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, με τη NATURA POWER μπαίνει δυναμικά στο τομέα τον Α.Π.Ε.3 Στόχος της επένδυσης της μονής που θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το τρίτο στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, φαντάζουν και λογικές οι παραπάνω περιφράξεις που χτίζει η μονή στο πλαίσιο της επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού και των Β.Α.Π.Ε. Έτσι, όσο οι εργάτες θα δουλεύουν στα χωράφια και στις μονάδες της μονής, οι μοναχοί θα εισπράττουν ακόμα περισσότερα κέρδη, κάνοντας ακόμα περισσότερες προσευχές, ώστε να τα ευλογήσει ο θεός.

Κυριακή 9/5 στις 12:00 ραντεβού στο πάρκινγκ της μονής Γουβερνέτου.Διασφαλίζουμε ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες χωρίς περιορισμούς.

Θα ακολουθήσει ιστορικός και σπηλαιολογικός περίπατος. Φέρνουμε μαζί μας τους φακούς μας.

Να στήσουμε αναχώματα στις περιφράξεις της φύσης από τους επενδυτές, τους μοναχούς και το κράτος

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου παίρνει πίσω το ακίνητο που στεγάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Σε πλήρη ρήξη με την τοπική κοινωνία οδηγείται η Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά καθώς μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αυθαίρετο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στη Μονή τώρα ζητά πίσω και τον χώρο που είχε...
Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου παίρνει πίσω το ακίνητο που στεγάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Μονή Γουβερνέτου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Χανιώτες διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή Γουβερνέτου η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Μονή Γουβερνέτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση στην πύλη της Μ. Γουβερνέτου - Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Χανίων
Νέο κάλεσμα για διαμαρτυρία στη Μονή Γουβερνέτου πραγματοποιεί η συνέλευση περιπατητών και πολιτών της περιοχής του Ακρωτηρίου Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή η οποία περιορίζει...
Νέα κινητοποίηση στην πύλη της Μ. Γουβερνέτου - Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάλογο με το μοναστήρι ζητά ο Σύλλογος Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου
Διάλογο με την τοπική εκκλησία ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με τα χρηματικά ποσά που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, με αγωγές, για...
Διάλογο με το μοναστήρι ζητά ο Σύλλογος Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μοναστήρι ζητά ενοίκιο από κατοίκους για τα προγονικά τους εδάφη
Την καταβολή χρημάτων για τα οικόπεδα και τα σπίτια των κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου οι οποίοι ζουν στο σημείο εδώ και δεκαετίες, ζητά η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, μετά την παραχώρηση της έκτασης...
Χανιά: Μοναστήρι ζητά ενοίκιο από κατοίκους για τα προγονικά τους εδάφη
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ξεχωριστή και ως κτίριο
Η Μονή Αρκαδίου δεν είναι μόνο σημείο αναφοράς στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, αλλά και ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σύνολο, γι’ αυτό και έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο από την UNESCO....
Ξεχωριστή και ως κτίριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας