• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 3.0°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / 4.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -3.1°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / 0.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.8°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.2°C / 2.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.8°C
  6 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.2°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  4 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.5°C / -3.5°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.8°C / -3.3°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 3.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.0°C / 0.5°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.3°C / 1.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  49%

Ρέθυμνο: Η αρχαιολογική αξία της ανασκαφής στον Κάστελο της κοινότητας Ορνές

 • A-
 • A+
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ανασκαφή στον Κάστελο της κοινότητας Ορνές του Δήμου Αγίου Βασιλείου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, μέχρι τώρα έχουν ανασκαφθεί και ερευνηθεί κτίρια, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Η ακρόπολη στον Κάστελο, κοντά στην Ορνέ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων, χρονολογείται στα 1200 με 1100 πΧ. Παρουσιάζει άριστη οικιστική οργάνωση και είναι κτισμένη σε σημείο απερίγραπτης ομορφιάς και θέας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον δήμαρχο ο οποίος επισκέφθηκε τις εργασίες ανασκαφής, για μία φυσικά οχυρωμένη θέση από τα δυτικά και πολύ καλά τειχισμένη από τις άλλες πλευρές. Η θέση βρίσκεται κοντά στα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες, στον Δήμο Αγ. Βασιλείου. Η Ακρόπολη στην Ορνέ εκτείνεται σε 55 στρέμματα. Η έκταση αυτή την κατατάσσει ως την μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Κρήτης.

Πέρα των κτιρίων που έχουν ανασκαφθεί, έχουν βρεθεί επίσης δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι και στοιχεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που δείχνουν τον πολύ καλά οργανωμένο χαρακτήρα της ακρόπολης αυτής. Η αποκάλυψη των σημαντικών κτιρίων συνεχίζεται, ενώ, τα ευρήματα θα εκτεθούν στο Μουσείο Ρεθύμνου. Έχουν βρεθεί μέχρι τώρα σημαντικά πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και ειδώλια.

Η περιοχή, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου, διαθέτει τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που δεν έχει αλλοιωθεί από βιομηχανικά έργα ή οποιαδήποτε άλλου είδους μόλυνση του περιβάλλοντος. «Τέτοια τοπία στα οποία υπάρχουν και τόσο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, είναι πια ελάχιστα στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη.

Περί της ανασκαφής

Οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται με πενταετή άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και άλλους επιστημονικούς φορείς. Τη σπουδαιότητα των ερευνών καταδεικνύει και η σύνθεση της ανασκαφικής-μελετητικής ομάδας που περιλαμβάνει τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης και ανασκαφέα της Ελεύθερνας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλη Στεφανάκη, την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, την επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου δρα Αθανασία Κάντα και τον αρχαιολόγο Μάνο Παπαδάκη.

Αποτελέσματα των ερευνών έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με αποτέλεσμα η Ακρόπολη στην Ορνέ να γίνεται διεθνώς γνωστή. Η ανασκαφή έδειξε ότι τα κτίρια έχουν καταπλακωθεί από τόνους λίθων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό. Με την αφαίρεσή τους αποκαλύπτεται το εσωτερικό των δωματίων όπως ήταν κατά τη στιγμή της καταστροφής. Μεταξύ των κτιρίων υπάρχει και ένα σημαντικό Ιερό, όπου έχουν ευρεθεί και μοναδικά στοιχεία για τη λατρεία της εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, πίθος που στην εξωτερική του όψη φέρει ανάγλυφο ομοίωμα ταλάντου και ειδώλιο θεάς με υψωμένα χέρια, με περίπλοκη κόμμωση.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, που είναι αρωγός στην ανασκαφή, συμμετέχει από την πρώτη κιόλας ανασκαφή (2016) ενεργά στην προσπάθεια, ενισχύοντάς την οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κάνει λόγο για την αρχαιολογική και ιστορική αξία της ανασκαφής και όπως τόνισε κατά την επίσκεψη του όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο της ανασκαφής: «…παρακολουθούμε στενά την εργασία που πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την οποία συνεργαζόμαστε ώστε να συμβάλουμε στο σπουδαίο έργο της. Πιστεύω ότι τα ευρήματα στην περιοχή του Κάστελου θα αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του δήμου. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον θα δημιουργήσει ένα νέο προορισμό με μεγάλη τουριστική αξία, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των επισκεπτών. 'Αλλωστε, αυτό ακριβώς είναι και το μοντέλο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που εμείς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ξεκινώντας από την περιοχή του “Κέντρους” με τις φυσιολατρικές διαδρομές και τα αναρριχητικά πεδία που κατασκευάσαμε».

Η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει προσανατολισθεί σχετικά με την τουριστική δραστηριότητα σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού που σέβονται -σύμφωνα με τον δήμαρχο- το περιβάλλον και αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου και την πλούσια ιστορία του και η ακρόπολη στην Ορνέ, όπως επισήμανε ο κ. Ταταράκης, «προσφέρεται ιδιαίτερα για τέτοιες δράσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κρήτη: Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον αρχαίο Ολούντα
Τον Οκτώβριο του 2019 για άλλη μία χρονιά, ομάδα από καταδυόμενους αρχαιολόγους, γεωφυσικούς, σχεδιαστές, βιολόγους, δύτες και εθελοντές, συνέχισε την υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στον κόλπο της Ελούντας,...
Κρήτη: Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον αρχαίο Ολούντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον λόφο Καστέλι
Για τις τελευταίες εξελίξεις, τα ευρήματα και τη σημασία τους στις ανασκαφές που συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Κατρέ 1, στον Λόφο Καστέλλι, στα Χανιά, μιλά η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη,...
Χανιά: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον λόφο Καστέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Περίεργες» εργασίες δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμνισού
Σε καταγγελία για παράνομες εργασίες στην ευρύτερη έκταση του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού στο Ηράκλειο, προχώρησαν περίοικοι της παραθαλάσσιας περιοχής - Για νόμιμη άδεια αλλά με παρατυπίες στην χρήση της,...
Κρήτη: «Περίεργες» εργασίες δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμνισού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα στο 2021 θα λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Μέσα στο 2021 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στους χώρους του Μουσείου.
Μέσα στο 2021 θα λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά ευρήματα σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Σίσι Λασιθίου
Ο προσεκτικά κατασκευασμένος τάφος περιείχε σχεδόν ακέραιο και άθικτο σκελετό γυναίκας, καθώς και περιδέραιο αποτελούμενο από 15 χρυσές ψήφους (χάντρες) σε σχήμα ελαιόκαρπου.
Σημαντικά ευρήματα σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Σίσι Λασιθίου
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συνέδριο στην Κρήτη για τη Δημόσια Αρχαιολογία
Στην Κρήτη, ένα νησί όπου δυστυχώς η Αρχαιολογία έχει βρεθεί συχνά σε αντιπαράθεση με το κοινό στα θέματα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων ή στα προσκόμματα που θέτει για την «αξιοποίηση της περιουσίας»...
Συνέδριο στην Κρήτη για τη Δημόσια Αρχαιολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας