• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.6°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.4°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  74%

Σιδερένια πύλη η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο.

Νέα κινητοποίηση στην πύλη της Μ. Γουβερνέτου - Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Χανίων

 • A-
 • A+
Νέο κάλεσμα για διαμαρτυρία στη Μονή Γουβερνέτου πραγματοποιεί η συνέλευση περιπατητών και πολιτών της περιοχής του Ακρωτηρίου Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο πάρκινγκ της μονής ενώ θα ακολουθήσει περίπατος στο μονοπάτι που περνά από το σημείο.

«Η ελεύθερη πρόσβαση στη φύση, ιδιαιτέρως σε τέτοιες περιοχές φυσικού κάλλους, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πόσο μάλλον την εποχή που διανύουμε κατά την οποία η μόνη διέξοδος και αναψυχή για τους περισσοτέρους ανθρώπους είναι αυτή», ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι στην προηγούμενη κινητοποίησή τους.

Σύμφωνα με σχετικό κείμενο, «η κίνηση αυτή της μονής δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και εντάσσεται σε μια προσπάθεια χρόνων από μεριάς της να καταπατήσει και να ιδιοποιηθεί το φαράγγι, τις σπηλιές, τον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία. Καθώς το μονοπάτι για όλα τα παραπάνω περνάει για λίγα μέτρα από τον περίβολο της μονής, αρχικά η μονή περιέφραξε την αυλή, τοποθετώντας όμως δυο πόρτες ώστε να είναι προσβάσιμο το μονοπάτι».

Όπως αναφέρει το κείμενο των διαμαρτυρόμενων, «στην συνέχεια τοποθέτησε και ένα φυλάκιο διπλά στην πόρτα, πραγματοποιώντας όχι μόνο ελέγχους για την ευπρέπεια των επισκεπτών, αλλά έφτασε και στο σημείο να ζητάει χρήματα για την είσοδο από όσους δεν έμοιαζαν με ντόπιους και προφανώς δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται».

Ψήφισμα του ΔΣ Χανίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2021, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έλαβε ομόφωνα την υπ΄ αριθμ. 86 Απόφαση, με την οποία εξέδωσε ψήφισμα για την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, σχετικά με το θέμα της αιφνιδιαστικής και ελεγχόμενης, από πλευράς νομιμότητας αλλά και σκοπιμότητας, ενέργειας της Μονής Γουβερνέτου να εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τη Μονή, τοποθετώντας πόρτες επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού (Ε38).

 • Συμμερίζεται την αγωνία, τον προβληματισμό και την αγανάκτηση των κατοίκων του Ακρωτηρίου και όχι μόνον για την εν λόγω ενέργεια της Μονής.
 • Η απαγόρευση της μέχρι σήμερα ελεύθερης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών στο χώρο αυτό, που, πέραν της ιστορικότητας του είναι και χώρος πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής ελέγχεται, ως προς τη νομιμότητα της, από την κατά νόμον αρμόδια για το θέμα αυτό Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
 • Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με έγγραφο της από 20-4-2021 ενημέρωσε τη Μονή ότι έχει την υποχρέωση να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος.
 • Στηρίζουμε κατ’ απόλυτο τρόπο κάθε ενέργεια της αρμοδίας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος που ανέκυψε.
 • Για το λόγο αυτό εξουσιοδοτούμε τον κ. Δήμαρχο να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια σε συνεργασία με κάδε αρμόδιο φορέα και ειδικότερα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την οριστική κατά νόμον διευθέτηση του θέματος.

Τέλος επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και ουδείς μπορεί να εκφεύγει του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων του.

Με το παρόν ψήφισμα πέραν των Προέδρων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι συμφωνούν και οι παρακάτω Πρόεδροι Κοινοτήτων: Αλευράκης Κωνσταντίνος Χανίων, Σχοινάς Μιχαήλ Μουρνιών, Παπαθεοφάνους Ηλίας Βαμβακόπουλου, Τσισμενάκης Κωνσταντίνος Δαράτσου. Το ως άνω ψήφισμα να διαβιβαστεί στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων προκειμένου να συζητηθεί, ως θέμα, κατά τη συνεδρίαση της 22-4-2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Αναθέτει στον κ. δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».

«Ο δρόμος είναι επαρχιακός»

«Ο δρόμος που οδηγεί προς τη Μονή Γουβερνέτου είναι επαρχιακός και θ’ ανοίξει σήμερα ή αύριο»,  τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Ο κ. Καλογερής  αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Ηγούμενο της Μονής, έναν Ιερομόναχο και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Μοναστηριού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. «Τους είπαμε ότι ο δρόμος είναι επαρχιακός με το Βασιλικό Διάταγμα του 1956 και επομένως οφείλουν ν’ ανοίξουν τον δρόμο. Αυτοί έχουν κάποια στοιχεία, με βάση τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι ιδιωτικός, όμως στην πορεία κατάλαβαν…».

Ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έστειλε έγγραφο στη Μονή με το οποίο τους ζητά να προσκομίσουν ότι στοιχεία έχουν που αποδεικνύουν ότι είναι ιδιωτικός, αλλά μέχρι τότε ν’ ανοίξει ο δρόμος. «Είχα και μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και ο δρόμος θ’ ανοίξει. Ο δρόμος θ’ ανοίξει σήμερα ή αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφρειάρχης Χανίων κατέληξε στην τοποθέτησή του: «Έχουμε βρει τις εργολαβίες των τελευταίων σαράντα και παραπάνω ετών, που αναφέρονται σε κατασκευή τμημάτων του δρόμου, βελτίωση, ασφαλτόστρωση κ.λπ., μέχρι το 1981 τουλάχιστον, γιατί μετά το 1981 τα έργα δεν αναφέρονταν ειδικά στη Μονή Γουβερνέτου, αλλά έβγαιναν με τη μορφή συμπλεγμάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, για εμάς τουλάχιστον, ότι ο δρόμος είναι επαρχιακός και η Μονή οφείλει να τον ανοίξει. Το κατάλαβαν και σήμερα – αύριο ανοίγει ο δρόμος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου παίρνει πίσω το ακίνητο που στεγάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Σε πλήρη ρήξη με την τοπική κοινωνία οδηγείται η Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά καθώς μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αυθαίρετο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στη Μονή τώρα ζητά πίσω και τον χώρο που είχε...
Χανιά: Η Μονή Γουβερνέτου παίρνει πίσω το ακίνητο που στεγάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Μονή Γουβερνέτου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Χανιώτες διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή Γουβερνέτου η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.
Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Μονή Γουβερνέτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφοροποιείται η Εκκλησία της Κρήτης για τον εορτασμό του Πάσχα
Διαφοροποίηση κυρίως ως προς το ωράριο τέλεσης των ιερών ακολουθίων της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφεται στην πρόταση της Εκκλησίας της Κρήτης συγκριτικά με τις ανάλογες προτάσεις που έκανε η Εκκλησία της...
Διαφοροποιείται η Εκκλησία της Κρήτης για τον εορτασμό του Πάσχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάλογο με το μοναστήρι ζητά ο Σύλλογος Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου
Διάλογο με την τοπική εκκλησία ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με τα χρηματικά ποσά που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, με αγωγές, για...
Διάλογο με το μοναστήρι ζητά ο Σύλλογος Οικιστών Σταυρού Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μοναστήρι ζητά ενοίκιο από κατοίκους για τα προγονικά τους εδάφη
Την καταβολή χρημάτων για τα οικόπεδα και τα σπίτια των κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου οι οποίοι ζουν στο σημείο εδώ και δεκαετίες, ζητά η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, μετά την παραχώρηση της έκτασης...
Χανιά: Μοναστήρι ζητά ενοίκιο από κατοίκους για τα προγονικά τους εδάφη
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ξεχωριστή και ως κτίριο
Η Μονή Αρκαδίου δεν είναι μόνο σημείο αναφοράς στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, αλλά και ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σύνολο, γι’ αυτό και έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο από την UNESCO....
Ξεχωριστή και ως κτίριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας