• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%

Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στη ΜΕΠ Καρδιοπαθών του ΠΑΓΝΗ

 • A-
 • A+
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ένας ασθενής που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών στο ΠΑΓΝΗ.

Πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύτηκε για 20 περίπου ώρες στη ΜΕΠΚ (λόγω της ανάγκης θωρακοχειρουργικής παρέμβασης)

Το θέμα δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό «αναδεικνύεται η ανεπάρκεια κατάλληλων χώρων απομόνωσης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων ήπιων κρουσμάτων, οι οποίοι -εκτός της COVID-19- πάσχουν και από άλλη επείγουσα πάθηση, που χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας».

Σύμφωνα με το Σωματείο, στη ΜΕΠΚ οι χώροι απομόνωσης δεν είναι κατάλληλοι για φιλοξενία κρουσμάτων, καθώς κλείνουν με συρόμενη πόρτα, δεν διαθέτουν επαρκή αερισμό ή φιλτράρισμα αέρα, σε διπλανό χώρο νοσηλεύονται ασθενείς με καρδιολογικά ή καρδιοχειρουργικά νοσήματα σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν προβλέπεται χωριστό προσωπικό για τη φροντίδα COVID και non-COVID ασθενών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

«Με αφορμή το περιστατικό με θετικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 που νοσηλεύτηκε για 20 περίπου ώρες στη ΜΕΠΚ (λόγω της ανάγκης θωρακοχειρουργικής παρέμβασης), αναδεικνύεται η ανεπάρκεια κατάλληλων χώρων απομόνωσης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων ήπιων κρουσμάτων, οι οποίοι -εκτός της COVID-19- πάσχουν και από άλλη επείγουσα πάθηση, που χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, τονίζουν με ανακοίνωση τους τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Παραδείγματα τέτοιων περιστατικών είναι τα καρδιολογικά, τα καρδιο-θωρακο-αγγειοχειρουργικά, τα μαιευτικά, τα παιδιατρικά, τα ψυχιατρικά. Στη γυναικολογική και στην παιδιατρική κλινική υπάρχουν θάλαμοι COVID, ωστόσο αυτοί βρίσκονται δίπλα σε κοινούς θαλάμους και δεν είναι αρνητικής πίεσης. Στη ΜΕΠΚ οι χώροι απομόνωσης δεν είναι κατάλληλοι για φιλοξενία κρουσμάτων, καθώς κλείνουν με συρόμενη πόρτα, δεν διαθέτουν επαρκή αερισμό ή φιλτράρισμα αέρα, σε διπλανό χώρο νοσηλεύονται ασθενείς με καρδιολογικά ή καρδιοχειρουργικά νοσήματα σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν προβλέπεται χωριστό προσωπικό για τη φροντίδα COVID και non-COVID ασθενών.

Δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για τη νοσηλεία κρουσμάτων με οξέα ψυχιατρικά προβλήματα. Απουσιάζει από το νοσοκομείο ξεχωριστός ειδικά διαμορφωμένος κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος (με διαφορετικό προσωπικό) για καραντίνα και νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη ήπια λοίμωξη COVID και επείγουσα ψυχική διαταραχή, οι οποίοι -ως γνωστόν- είναι δύσκολο να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις), επομένως είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν τον ιό. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για ατομικούς θαλάμους απομόνωσης οξέων ψυχιατρικών περιστατικών με μέτρια-σοβαρή λοίμωξη COVID στις μονάδες κορονοϊού, με κίνδυνο αυτοί να νοσηλεύονται σε εξάκλινους θαλάμους μαζί με άλλους σοβαρά ασθενείς, χωρίς προσωπικό εκπαιδευμένο στη διαχείρισή τους.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σπάνιο να γίνεται εισαγωγή ασθενή με ψευδώς αρνητικό rapid test και την επόμενη μέρα ο μοριακός έλεγχος να βγαίνει θετικός, με αποτέλεσμα για ώρες ο ασθενής να παραμένει σε κοινό θάλαμο. Η σχετική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των μοριακών τεστ οφείλεται στο γεγονός ότι το μοναδικό δημόσιο εργαστήριο όπου γίνεται PCR για SARS-CoV-2 στην Κρήτη είναι στο πανεπιστήμιο, ενώ η εξέταση θα μπορούσε να γίνεται και στο ιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου με ταχύτερα αποτελέσματα, αν είχε ενισχυθεί με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Τα προβλήματα αυτά είναι ενδεικτικά της προσαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων των διοικήσεων των νοσοκομείων στα πενιχρά κρατικά κονδύλια για τα νοσοκομεία, που οδηγούν σε διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυξάνοντας το ενδεχόμενο ενδονοσοκομειακής διασποράς και εκθέτοντας σε πρόσθετους κινδύνους τους εργαζόμενους και τους non-COVID ασθενείς. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υποβαθμίζει την προστασία της υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια μείωσης του κόστους.

Απαιτείται η πρόληψη της ενδονοσοκομειακής διασποράς με την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Χρειάζεται να διαμορφωθούν κατάλληλοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης για ασθενείς με σοβαρά οξέα ψυχιατρικά, καρδιολογικά, κλπ. νοσήματα και ύποπτη ή ήπια νόσο COVID-19. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων και ασθενών. Αναγκαία είναι επίσης η εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στην ορθή εφαρμογή των μέσων υψηλής ατομικής προστασίας. Τέλος, απαραίτητη είναι η ενίσχυση του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει γρήγορα μοριακά τεστ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Τα λουκέτα στο ΠΑΓΝΗ δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας»
Σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας θέτει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου, αναφορικά με τα λουκέτα που τοποθέτησε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σε όλες τις εισόδους-εξόδους του νοσοκομείου,...
Ηράκλειο: «Τα λουκέτα στο ΠΑΓΝΗ δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνοδός ασθενή που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ κατηγορεί τη διοίκηση για την διασπορά του ιού
Τον διοικητή και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ κατηγορεί για την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού ένας συνοδός ασθενή που πέθανε από κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.
Συνοδός ασθενή που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ κατηγορεί τη διοίκηση για την διασπορά του ιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωλιά κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
Πάνω από 40 κρούσματα σε ασθενείς, συνοδούς και υγειονομικούς ● Η διοίκηση κλείδωσε όλες τις πόρτες πλην της κεντρικής εισόδου, ρίχνοντας την ευθύνη στους συνοδούς των ασθενών ● Δωρεάν τεστ για όλους ζητά το...
Φωλιά κορονοϊού στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κλείδωσαν (κυριολεκτικά) το ΠΑΓΝΗ για να μην μπαίνουν συνοδοί
Μετά τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διοίκηση ότι κλείδωσε με λουκέτα όλες τις πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου για να μην μπαίνουν μέσα οι...
Ηράκλειο: Κλείδωσαν (κυριολεκτικά) το ΠΑΓΝΗ για να μην μπαίνουν συνοδοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεπέρασαν τα 40 τα κρούσματα στο ΠΑΓΝΗ μετά τη διασπορά του κορονοϊού
Στη μη τήρηση των μέτρων από τους συνοδούς ασθενών οφείλεται η πρόσφατη ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Ξεπέρασαν τα 40 τα κρούσματα στο ΠΑΓΝΗ μετά τη διασπορά του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρούσματα κορονοϊού στην Παθολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
Σε συναγερμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς ένας γιατρός και δύο ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Κρούσματα κορονοϊού στην Παθολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας