• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%

Το κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Επιστολή της Ιατρικής Σχ. του Πανεπιστημίου Κρήτης για την κλινική άσκηση φοιτητών

 • A-
 • A+
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Υγείας απέστειλε η Ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, ανφορικά με την κλινική άσκηση των 5ετών φοιτητών της σχολής.

Όπως αναφέρει η Ολομέλεια της Σχολής, η κλινική άσκηση των φοιτητών είναι απαραίτητη για τη σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και δεν μπορεί να αναπληρωθεί μέχρι την αρχή της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Παράλληλα τονίζει πως «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εκπλήρωση του συνολικού προγράμματος σπουδών της Ιατρικής Σχολής», υπογραμμίζοντας πως το θέμα «συνεχώς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, παρόλο που στα λόγια αναγνωρίζεται το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Η Ολομέλεια της Σχολής αφήνει αιχμές προς το Υπουργείο τονίζοντας πως «από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και την απαιτούμενη, για τις σημερινές συνθήκες, μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή των πεμπτοετών φοιτητών στην κλινική άσκηση, αντίθετα με την έντονη δραστηριότητα που δείχνει σε άλλα ζητήματα της Παιδείας».

Τέλος στην επιστολή σημειώνεται πως η Σχολή είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών αμέσως μετά το Πάσχα και μάλιστα τονίζει πως έχει προχωρήσει στον απαραίτητο προγραμματισμό με τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές που θα πλαισιώσουν τις κλινικές ασκήσεις.


Αναλυτικά η επιστολή της Ολομέλειας της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ.:

«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία υπουργέ Παιδείας, Αξιότιμε κύριε υπουργέ Υγείας,

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση των πεμπτοετών φοιτητών από τις κλινικές ασκήσεις.

Παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την τεκμηριωμένη άποψή μας ότι:

 1. η κλινική άσκηση των φοιτητών είναι απαραίτητη για τη σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών,
 2. δε μπορεί η κλινική άσκηση να αναπληρωθεί μέχρι την αρχή της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, αν δεν λάβετε την απόφαση και τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση επανέναρξή της,
 3. κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εκπλήρωση του συνολικού προγράμματος σπουδών της Ιατρικής Σχολής (το οποίο έχει βαθμολογηθεί με άριστα σε όλους τους δείκτες κατά την πολύ πρόσφατη αξιολόγηση),

το θέμα συνεχώς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, παρόλο που στα λόγια αναγνωρίζεται το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και την απαιτούμενη, για τις σημερινές συνθήκες, μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή των πεμπτοετών φοιτητών στην κλινική άσκηση, αντίθετα με την έντονη δραστηριότητα που δείχνει σε άλλα ζητήματα της Παιδείας.

Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών είναι μια διαδικασία εξίσου παραγωγική, όσο το λιανεμπόριο ή και ο τουρισμός, τομείς για τους οποίους η Πολιτεία σωστά δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον της. Η ακύρωση ή η αναβολή της κλινικής άσκησης των φοιτητών ιατρικής έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και γενικότερες επιπτώσεις στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας της Ιατρικής Σχολής. Αντίθετα η συμμετοχή τους προσφέρει την ευκαιρία αρωγής στον αγώνα κατά της πανδημίας, μιας αρωγής που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Με κάθε σεβασμό στις προτεραιότητες και στον προγραμματισμό σας, επιθυμούμε να σας δηλώσουμε ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο περιοδικού ελέγχου της υγείας των 5ετών φοιτητών, αναφορικά με την έκθεσή τους στον SARS-Cov-2, για την προστασία της υγείας τους, καθώς και των ασθενών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, σας ανακοινώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κλινική εκπαίδευσή τους αμέσως μετά το Πάσχα και μάλιστα έχουμε προχωρήσει στον απαραίτητο προγραμματισμό με τα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές που θα πλαισιώσουν τις κλινικές ασκήσεις. Θεωρούμε ότι η απόφασή μας θα τύχει της στήριξής σας, την οποία και επιθυμούμε για την άμεση και ασφαλή επανέναρξη της κλινικής άσκησης των πεμπτοετών φοιτητών με πλήρη αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στους φοιτητές μας αλλά και στην κοινωνία.

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ζητούν την επιστροφή των φοιτητών Ιατρικής στην κλινική άσκηση
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στηρίζει το αίτημα των 5ετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για επιστροφή στην κλινική άσκηση.
Ηράκλειο: Ζητούν την επιστροφή των φοιτητών Ιατρικής στην κλινική άσκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στο Ηράκλειο - Ένας χρόνος εκτός κλινικής άσκησης
Κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν σήμερα φοιτητές της Ιατρικής σχολής, ζητώντας να τους επιτραπεί να κάνουν την κλινική τους άσκηση, καθώς λόγω των μέτρων...
Κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στο Ηράκλειο - Ένας χρόνος εκτός κλινικής άσκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σε αποκλεισμό της διοίκησης της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης προχωράν οι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ ζητούν να επιστρέψουν οι φοιτητές στην πρακτική...
Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός κλινικών οι φοιτητές Ιατρικής
Mε κίνδυνο απώλειας εξαμήνου απειλούνται κυρίως οι πεμπτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας, αφού η πλειονότητα αυτών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την απαιτούμενη κλινική άσκηση στα νοσοκομεία.
Εκτός κλινικών οι φοιτητές Ιατρικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
Την Τρίτη 9 Μαρτίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησαν παράσταση στην πρυτανεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκφράσουν...
Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης: «Οχι στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στα Πανεπιστήμια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλεισμός στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά της Αστυνομίας στα ΑΕΙ
Συμβολικό αποκλεισμό στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.
Αποκλεισμός στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά της Αστυνομίας στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας