• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.6°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  3 BF
  22%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.6°C / 24.4°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.7°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  76%
Πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων

Πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων

 • A-
 • A+
Μια πρωτοβουλία με στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του δήμου Ρεθύμνης. Πρωτοβουλία που αφορά στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των δημοτικών υπηρεσιών να συμμετάσχουν εμπράκτως και με αποτελεσματικό τρόπο στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με επιστολή της προς τις Διευθύνσεις των υπηρεσιών του Dήμου Ρεθύμνης η επιτροπή και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Κοινωνικής Πολιτικής δρ. Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα, προτρέπουν τα στελέχη του Dήμου Ρεθύμνου να μελετήσουν τον συγκεκριμένο οδηγό, ο οποίος εκδόθηκε προκειμένου να ανασυγκροτήσουν τον γραπτό λόγο των δημοσίων εγγράφων ώστε να δομηθεί σε μια ουδέτερη ή συμπεριληπτική ως προς το φύλο γλώσσα. Η επιτροπή απέστειλε τον οδηγό σε κάθε υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου.

Όπως επισημαίνει η κ. Γκίκα «η προαγωγή της ισότητας των φύλων, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνδυαστική χρήση ποικίλων μέσων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει η γλώσσα. Το δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο αυτό μέσο επικοινωνίας και αλληλόδρασης, αντανακλά τη νοοτροπία, τις σκέψεις μας, τη στάση και συμπεριφορά μας απέναντι σε όλα τα θέματα που άπτονται της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής και συνύπαρξης».

Η κανονιστικού τύπου αναφορά στον προφορικό και κυρίως στον γραπτό λόγο, σ' ένα και μόνο γένος, το αρσενικό, επικρατεί διαχρονικά ως μια κανονικότητα που θεωρείται πλέον αυτονόητη ενώ είναι κοινωνικά κατασκευασμένη -όπως επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος- τονίζοντας παράλληλα πως: «Η συγκεκριμένη, μονομερής σεξιστικά και έμφορτη στερεοτύπων ως προς το φύλο, γλώσσα, που υιοθετείται από τα μέλη της κοινωνίας και κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, λειτουργεί, ακούσια συχνά αλλά και εκούσια, ως πεδίο αναπαραγωγής και διαιώνισης των έμφυλων ανισοτήτων. Η γυναίκα, είναι αόρατη στο δημόσιο γραπτό λόγο (άρθρα, ουσιαστικά, αντωνυμίες κ.λ.π.), διαπίστωση που όχι μόνον επιβεβαιώνει την ασύμμετρη σχέση μεταξύ των κοινωνικών φύλων αλλά και ενισχύει την επικράτηση της».

Η συζήτηση για την άνιση αντιπροσώπευση των δύο φύλων στη γλώσσα, έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80 στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου επισημάνθηκε η αναγκαιότητα χρήσης μιας ουδέτερης και δίκαιης ως προς το φύλο, γλώσσας που θα εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των φύλων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η κα Γκίκα, προτάθηκε η αποφυγή επιλογής λέξεων στις οποίες μπορεί να αποδοθεί χαρακτήρας προκατάληψης, διάκρισης ή /και απαξίωσης των φύλων με την άρρητη υποδήλωση της κυριαρχίας μόνον του ανδρικού, ως κανόνα.

«Στη χώρα μας ελήφθησαν θεσμικές πρωτοβουλίες εξάλειψης της έμφυλων διακρίσεων στη γλώσσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τα άρθρα 4 και 116/2008 του Ελληνικού Συντάγματος, η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας , τα άρθρα 12 και 14/ 2019 που αφορούν την "Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας", η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. με θέμα "Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού και ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα" καθώς και ο "Οδηγός Χρήσης μη σεξιστικής Γλώσσας στα Διοικητικά Έγγραφα", της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (Μάρτιος -2018). Επί της ουσίας, εντούτοις, παρά τη νομοθετική ισχύ τους, έτυχαν αμελητέας εφαρμογής στην πράξη», αναφέρει η αντιδήμαρχος κ. Γκίκα.

Η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, αναγνωρίζοντας την ευθύνη κάθε θεσμικά οργανωμένης συλλογικότητας στην προώθηση κι επιτυχή υλοποίηση των αρχών που ασπάζεται, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ηγήθηκε αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκοντας με τη συνδρομή των δημοτικών υπηρεσιών, την εξάλειψη του γλωσσικού σεξισμού στη σύνταξη διοικητικών εγγράφων και κατ' επέκταση τη σταδιακή αλλά μόνιμη άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών από το δημόσιο, προφορικό και γραπτό, λόγο, ως μίας εκ των διαστάσεων που προϋποθέτουν και συνεπάγονται συνάμα, την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων.

«Με την πεποίθηση πως η προτροπή θα γίνει αποδεκτή και άμεσα εφαρμοστέα, το θέμα θα παρακολουθείται εκ μέρους της Επιτροπής ώστε η πρωτοβουλία εν προκειμένω, να μην εξαντληθεί στην αποστολή ενός "Οδηγού"», καταλήγει η αντιδήμαρχος κ. Γκίκα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς επαναλειτουργία η Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο
Σε πορεία επαναλειτουργίας βρίσκεται η Πρακτική Γεωργική Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, με στόχο μεταξύ άλλων, τη διατήρηση, αναβάθμιση και διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της...
Προς επαναλειτουργία η Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Αλλαγή ημερομηνίας του 7ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου
Νέα ημερομηνία ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για τη διεξαγωγή του 7ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, ενώ το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου θα συνεχίσει να...
Ρέθυμνο: Αλλαγή ημερομηνίας του 7ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εγκρίθηκαν νέα έργα αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες, προϋπολογισμού 5.919.623 ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.
Κρήτη: Εγκρίθηκαν νέα έργα αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Αστυνομία και Δήμος στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Σε κοινές δράσεις για θέματα ενημέρωσης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας προχωρούν, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης και η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου.
Ρέθυμνο: Αστυνομία και Δήμος στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Συνεργασία Δήμου - συλλόγων για καλύτερη τουριστική προβολή
Ο Δήμος Ρεθύμνου εστιάζει σε δράσεις πάνω στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον 12μηνο τουρισμό και την συνεργασία του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.
Ρέθυμνο: Συνεργασία Δήμου - συλλόγων για καλύτερη τουριστική προβολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνα κυκλοφοριακών δεδομένων από τον Δήμο Ρεθύμνου
Έρευνα κυκλοφοριακών δεδομένων, υλοποιείται από τον Δήμο Ρεθύμνου, με στόχο να υπάρξουν καταγραφές στοιχείων σε σημεία του οδικού δικτύου, με παράλληλες έρευνες και ερωτηματολόγια, σε ζητήματα μετακινήσεων. Το...
Έρευνα κυκλοφοριακών δεδομένων από τον Δήμο Ρεθύμνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας