• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.9°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 22.6°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%

Διαμαρτυρήθηκαν και στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωΐ στην Ιεράπετρα με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στο Λασίθι.

Την συγκέντρωση οργάνωσαν οι αγροτικοί φορείς Ν. Λασιθίου με την συμμετοχή πολιτών από διάφορες επαγγελματικές τάξεις, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ενεργούς πολίτες κ.α. ενώ συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Λασιθίου κ. Θραψανιωτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι του νησιού καθώς και εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου και Χανιών. 

Στόχος της διαδήλωσης ήταν  να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι με την συγκεκριμένη ανάρτηση Δασικών Χαρτών « μόνο η θάλασσα απομένει ελεύθερη να καλλιεργηθεί », θέλοντας έτσι να τονίσουν την αναστάτωση αλλά και την προχειρότητα ή/και (ενδεχομένως) την σκοπιμότητα στον σχεδιασμό και προσπάθεια ολοκλήρωσης τους.

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, με την συμμετοχή  θεσμικών και παραγωγικών φορέων, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες τροποποιήσεις για την διόρθωση των δασικών χαρτών και ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ανταποκριθούν οι πολίτες στις ενστάσεις που θα προκύψουν αλλά και ότι αυτές θα γίνουν χωρίς κόστος.

Από τη μεριά τους οι παραγωγικοί φορείς του νομού Λασιθίου κατέθεσαν υπόμνημα στον υπουργό με κύρια σημεία την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, τον χρονικό ορίζοντα για τις ενστάσεις, το κόστος και προϋποθέσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Σε συνέχεια της προσπάθεια μας ως Αγροτικοί φορείς (αλλά και της κοινωνίας γενικότερα του Ν. Λασιθίου) να σας αναδείξουμε την αναταραχή που έχει προκληθεί από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, σας αναφέρουμε τα εξής:

Καταρχάς, χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις σας για την πρόθεση σας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο ως έχει, ώστε να διορθωθεί εξ αρχής. Αναμένουμε την σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα επιμέρους θέματα λεπτομερώς.

Όμως για την εξασφάλιση των παραπάνω, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν οι κάτωθι παρατηρήσεις:

 • Να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιφέρεια Κρήτης, βάση του Ν. 998/79- άρθρο 62.
 • Η 6μηνη παράταση για την διαδικασία των ενστάσεων, να έχει ισχύ έπειτα από την καθολική διόρθωση των Δασικών Χαρτών.
 • Να δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν τις ενστάσεις τους για επιμέρους σφάλματα, ατελώς.
 • Κατά την διαδικασία των ενστάσεων είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η συγκρότηση μικτών επιτροπών για την εξέταση τους, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα χρονικών καθυστερήσεων καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Τέλος, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για την ανάληψη της ευθύνης και τους λόγους που οδήγησαν την κοινωνία σε όλη αυτήν την αναστάτωση.

Ως οργανωτές, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παραβρέθηκαν στην διαμαρτυρία. 

Το ζήτημα δεν έχει ακόμα λήξει και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση μέχρι την ορθή και καθολική τροποποίηση των Δασικών Χαρτών.

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας , Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης
Αγροτικός Σύλλογος Σητείας. Πρ. Τσιφετάκης Γιώργος
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λασιθίου. Πρ. Μπρόκος Ιωάννης
Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου.  Πρ. Μαυρουπλάκης Εμμανουήλ».


Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Ιεράπετρας:

«Οι δασικοί χάρτες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφαλή και αέναη προφύλαξη του περιβάλλοντος της χώρας και ήταν ανεπίτρεπτο για το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια να μην το έχει αξιοποιήσει. Η τότε ανυπαρξία τους ήταν σε βάρος των πολλών και σε όφελος των λίγων.

Όμως, δυστυχώς, και η τωρινή δημιουργία και ανάρτησή τους, όπως φαίνεται, εξυπηρετεί μόνο μεμονωμένα συμφέροντα. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Καταργούνται χρόνιες ιδιοκτησίες και οι δημότες μπαίνουν σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία για να αποδείξουν το αυτονόητο. Επιπλέον, εκείνοι που έκαναν τα λάθη, ζητάνε από αυτούς που δε φέρουν ευθύνη να επιβαρυνθούν ακόμα και οικονομικά και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς προκειμένου να αποσαφηνιστούν αυτά που μέχρι σήμερα ήταν αυτονόητα.

Εμείς, ως Δήμος, από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε τη σωρεία λαθών και κινούμενοι άμεσα συγκαλέσαμε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Επίσης, συμμετείχαμε σε τηλεδιασκέψεις με την ΠΕΔ και τα Υπουργεία. Επιπλέον, την  προηγούμενη εβδομάδα είχα επισκεφτεί στην Αθήνα τον Αρμόδιο Υπουργό, κ. Αμυρά, όπου του διατύπωσα εκτενώς τις θέσεις μας. Σήμερα, έχω προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, στον Άγιο Νικόλαο και γι’ αυτό το ζήτημα.

Η εξάμηνη παράταση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί. Ζητάμε την πλήρη απόσυρσή των δασικών χαρτών και την διόρθωσή τους. Αρνούμαστε την απόφαση του Υπουργείου, η οποία δεν άρει τις αδικίες.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δασικοί χάρτες δεν είναι εργαλείο ενίσχυσης προσωπικών φιλοδοξιών κανενός. Οι τηλεδιασκέψεις είναι άλλοθι και δεν προωθούν ουσιαστικές λύσεις. Χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και ο μόνος τρόπος είναι ο αγώνας, όπως αυτός που κάνουμε σήμερα εδώ.

Οι δασικοί χάρτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είμαστε στην αρχή του αγώνα των διεκδικήσεών μας. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ενωμένοι, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε  στηρίζοντας τα συμφέροντα τόσο των δημοτών όσο και του Δήμου Ιεράπετρας, έως ότου δικαιωθούμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποσχέθηκε διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες
Περιοδεία του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στους τέσσερις νομούς της Κρήτης μετά τις σφοδρές διαμαρτυρίες ● Κέρδισε προς το παρόν ανακωχή δίνοντας διαβεβαιώσεις για διόρθωση όλων των λαθών εις βάρος...
Υποσχέθηκε διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε Ηράκλειο και Λασίθι ο Κ. Σκρέκας - Υποσχέθηκε αλλαγές στους δασικούς χάρτες
Στο Ηράκλειο, για επαφές με τοπικούς φορείς για τους δασικούς χάρτες, βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας - Υποσχέσεις για αλλαγές κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο.
Σε Ηράκλειο και Λασίθι ο Κ. Σκρέκας - Υποσχέθηκε αλλαγές στους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
Νέες κινητοποιήσεις στην Ιεράπετρα κατά των νέων δασικών χαρτών διοργανώνουν αγροτικοί σύλλογοι και φορείς του Λασιθίου - Επιστολή αγροτών της Ιεράπετρας προς Ελληνικούς Συλλογικούς Φορείς ανά τον κόσμο.
Νέες κινητοποιήσεις την Κυριακή στην Ιεράπετρα για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποσχέσεις για αλλαγές στους δασικούς χάρτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος
Δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και διόρθωση των λαθών με ευθύνη του κράτους σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες έδωσε από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σε μια προσπάθεια να...
Υποσχέσεις για αλλαγές στους δασικούς χάρτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τους δασικούς χάρτες
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.
Κρήτη: Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιές» άναψαν οι δασικοί χάρτες
Επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, στην Κρήτη εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών για τους δασικούς χάρτες από αγρότες, Αυτοδιοίκηση και κινήματα κατά των ΒΑΠΕ που καταγγέλλουν προσπάθεια υφαρπαγής της...
«Φωτιές» άναψαν οι δασικοί χάρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας