Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 15.0°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.9°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  43%
Εγκρίθηκε η έκτακτη αποζημίωση για τους εποχικούς στον τουρισμό-επισιτισμό
EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Εγκρίθηκε η έκτακτη αποζημίωση για τους εποχικούς στον τουρισμό-επισιτισμό

 • A-
 • A+
Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Απασχολήθηκαν κατά το 2019 - με πλήρη ή μερική απασχόληση- χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020.
 2. Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 ή η τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα στο ως άνω χρονικό διάστημα.
 3. Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.
 4. Δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας ή το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.
 5. Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

«Δικαίωση»

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου – Κρήτης αναφέρονται στην έγκριση της αποζημίωσης των εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου:

«Μετά από αρκετές και πολύμηνες προσπάθειες η δικαίωση για το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων και των κατηγοριών αυτών που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός των μέτρων στήριξης, ήρθε!!

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μέσα από τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης αλλά με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Καραγεωργόπουλου Δημήτρη και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», τη βοήθεια του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Παναγόπουλου Ιωάννη, της αρμόδιας Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη Άννας, και την καταλυτικήπρωτοβουλία που πήρε η βουλευτής Δωδεκανήσου, η κ. ΙατρίδηΜίκα, εκδόθηκε η ΚΥΑ  ώστε αρκετές χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα να μπορέσουν να πάρουν την έκτακτη  αποζημίωση.

Μέσα από το ΦΕΚ 15241/2021 εγκρίνεται η έκτακτη αποζημίωση των εποχιακά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021.

Για μας αποτελεί σημαντικό γεγονός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευση που δώσαμε από την πρώτη μέρα στους συναδέλφους μας, όπως υλοποιήσαμε και όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις για όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης να εντάξουμε στα μέτρα στήριξης. Δυστυχώς και πάλι διακρίνουμε μία ανισότητα ανάμεσα στους εποχικούς εργαζομένους γιατί μένουν έξω από τις τελευταίες ρυθμίσεις συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν να βάλουν στο σπίτι τους έστω και ένα ευρώ από πέρυσι. Είναι αυτοί που τιμωρήθηκαν επειδή δούλεψαν παραπάνω το 2019 και επιδοτήθηκαν παραπάνω από 80 ημέρες, οι συνάδελφοι που τελείωσε η επιδότηση ανεργίας τους μετά τα τέλη του Φλεβάρη.

Καλούμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις να έρθουν σε επαφή με τα Εργατικά Κέντρα, ώστε να συλλέξουμε στοιχεία και κατόπιν να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας και να μπορέσουμε να δώσουμε λύση και σε αυτούς.

Το σλόγκαν μας «κανείς εργαζόμενος μόνος του» και «κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα» δεν ήταν τρικ! Ήταν πραγματικότητα!! Ήταν αυτό που πραγματικά πιστεύαμε και πιστεύουμε. Να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθειά μας αυτή και κυρίως τους εργαζόμενους για την επιμονή και την υπομονή που έδειξαν παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που βίωναν. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους εμπράκτως!! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι μόνος του και ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς εισόδημα!! Συνεχίζουμε τις προσπάθειες όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε».

Αιτήσεις

Οι δικαιούχοι πρέπει να εισέλθουν µε κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ενεργοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 10:00, για να επικαιροποιήσουν στοιχεία, όπως τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) και να υποβάλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ότι παρέμειναν άνεργοι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 και δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από τη σύμβασή τους.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας είναι https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-meniaia-apozemiose-epokhika-ergazomenon (Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr→ Εργασία και ασφάλιση→ Ανεργία→ Έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων).

Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης θα πραγματοποιείται άμεσα, μετά από έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ και διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκτακτη αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της καταβολής της έκτακτης αποζημίωσης.

Ύψος αποζημίωσης

Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος του άρθρου 1 και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Διαδικασία καταβολής της έκτακτης αποζημίωσης

Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού και κατόπιν σχετικής εισήγησης των αρμοδίων Διευθύνσεων του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 1 από τους δικαιούχους και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας καθώς και διασταύρωση και έλεγχο με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.

Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται επίσης για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

 • το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
 • ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,
 • ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ΑΜΚΑ),
 • ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
 • ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ και να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι, ότι από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Η καταβολή στους δικαιούχους της μηνιαίας αποζημίωσης πραγματοποιείται για τους μήνες αναφοράς, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 και καταβάλλεται για κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως τις 15 Απριλίου, η αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους ανέργους από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού...
Ως τις 15 Απριλίου, η αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Λύσεις στα προβλήματα των εποχικών ζητούν τα εργατικά κέντρα Κρήτης
Την άμεση λύση σε βασικά αιτήματα των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, τα οποία θα βοηθήσουν αρκετούς εργαζόμενους ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού με κοινή τους επιστολή οι...
Λύσεις στα προβλήματα των εποχικών ζητούν τα εργατικά κέντρα Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διεκδικούν επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν το πρωΐ της Δευτέρας στο Ηράκλειο η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Διεκδικούν επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση εποχικών υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στην λεωφόρο Κνωσού θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί ξενοδοχοϋπάλληλοι κι εποχικοί εργαζόμενοι.
Κινητοποίηση εποχικών υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν πρόβλεψη για τους εποχικούς που μένουν εκτός επιδόματος
Να λάβει απόφαση για δύο κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ζητούν από τον ΟΑΕΔ οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων...
Κρήτη: Ζητούν πρόβλεψη για τους εποχικούς που μένουν εκτός επιδόματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας