• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.6°C
  3 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 12.6°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.8°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.8°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  0 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  33%
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στην Κρήτη την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+

Επίσκεψη στη δυτική Κρήτη και στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων θα πραγματοποιήσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στο νησί για το θέμα των δασικών χαρτών.

Το πρόγραμμα του υπουργού αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο νησί την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ θα αναχωρήσει την Κυριακή.

Η επίσκεψή του θα επικεντρωθεί στο δυτικό κομμάτι του νησιού ενώ ως κύριο μέσο κατευνασμού θα ενημερώσει για την εξάμηνη παράταση που ήδη ανακοινώθηκε ως προς την υποβολή αντιρρήσεων με μειωμένο κόστος για τους πολίτες.

Παράταση

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι και η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

«Στάχτη στα μάτια»

Τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε όλη την Κρήτη χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοi Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τέτοιες κινητοποιήσεις μπορούν αν ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ενώ αναφορικά με την παράταση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για «στάχτη στα μάτια», υποστηρίζοντας πως δεν αλλάζει το γεγονός ότι «κινδυνεύουμε να μας πετάξουν από τη γη που καλλιεργούμε».

Στην ανακοίνωση οι αγροτικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

 • Κανένα νέο χαράτσι σε βάρος μας.
 • Καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα.
 • Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 χρόνου για δωρεάν αντιρρήσεις, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και για τις παλιές αναρτήσεις.
 • Καμία επιβάρυνση για αναδασωτέες εκτάσεις που δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας.
 • Καμία επιστροφή ενίσχυσης/επιδότησης που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω ανάρτησης δασικών χαρτών.
 • Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.
 • Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κλπ.
 • Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα, προορισμού.
 • Εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού/πόρων στις υπηρεσίες για προστασία των δασών.

Κινητοποιήσεις ενάντια στους νέους δασικούς χάρτες πραγματοποίησαν σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, τα μέλη της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας για τη Γη και την Ελευθερία». Στη διαδήλωση του Ρεθύμνου το παρών έδωσε και το «Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ».

Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Από την κινητοποίηση στο Ρέθυμνο

Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Πρωτοβουλία αναφέρει τα εξής:

«Ήμασταν εκεί με τα πανό μας, το λόγο και τη δράση μας. Ήμασταν εκεί για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αγωνίζονται ενάντια στην αρπαγή από το κράτος του μικρού κλήρου που κατέχουν για βιοποριστικούς λόγους. Ήμασταν εκεί για να κάνουμε ξεκάθαρο στον καθένα και στην καθεμία ότι πίσω από αυτή τη μεθόδευση κρύβεται το σχέδιο λεηλασίας του τόπου μας από το κράτος των επενδυτών.

Παίρνουν χωράφια και βοσκοτόπια για να μπορούν να φυτέψουν παντού -όχι δέντρα, αλλά- ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ξενοδοχειακές μονάδες, αεροδρόμια, καζίνο, γήπεδα γκολφ και χερσαίες υποδομές που θα πλαισιώνουν τις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας. Ήμασταν εκεί και ξέρουμε πως ήρθαμε πιο κοντά μεταξύ μας όσοι και όσες βρεθήκαμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις!

Γιατί αυτό σου μαθαίνει ο δρόμος: Μόνο με αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ μας θα βρούμε την δύναμη να αντισταθούμε στα σχέδια τους. ‘Ενώνουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις μας απέναντι στην επίθεση τους στα στοιχειώδη και τα βασικά για τις ανάγκες μας, στην επίθεση τους ενάντια στους τόπους μας και τις ζωές μας!

Ήμασταν και θα είμαστε εκεί και θα τους αναγκάσουμε να κάνουν πίσω και να ακυρώσουν τα σχέδια τους ως έχουν. Δε θα δεχτούμε μια «λύση» της πλάκας σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα όπως οι δασικοί χάρτες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα του νησιού, όσο και την ποιότητα του περιβάλλοντος του, ούτε θα πειστούμε από δήθεν βοηθητικές αναβολές της επιβολής των σχεδίων τους.

Θα είμαστε εκεί διότι το δασολόγιο και ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα θέμα για το οποίο κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να έχει άποψη. Να απαιτήσουμε ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες για να προκύψει μια λύση εφαρμόσιμη και βιώσιμη, με στήριξη του γεωκτηνοτροφικού τομέα, στελέχωση και αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, ενίσχυση υποδομών δασοπυρόσβεσης, σοβαρές επενδύσεις στις περιοχές και στους πληθυσμούς που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

Η γη ανήκει σε αυτούς που την κατοικούν και τη δουλεύουν ασχέτως καταγωγής, ηλικίας και φύλου και όχι στα αρπαχτικά των πολυεθνικών και τους τεχνοκράτες των κυβερνήσεων! Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Θα είμαστε εκεί και θα νικήσουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τους δασικούς χάρτες
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη πραγματοποίησαν οι αγροτικοί σύλλογοι των τεσσάρων νομών της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.
Κρήτη: Μεγάλες οι κινητοποιήσεις των αγροτών για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους οι Κρητικοί τη Δευτέρα για τη λεηλασία μέσω των δασικών χαρτών
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη ενάντια στον νόμο για τους δασικούς χάρτες, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη λεηλασία της δημόσιας γης από επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλουν φορείς και...
Στους δρόμους οι Κρητικοί τη Δευτέρα για τη λεηλασία μέσω των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη οργανώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι των τεσσάρων νομών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους νέους δασικούς χάρτες.
Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Τρίτη οι αγρότες του Ρεθύμνου για τους δασικούς χάρτες - Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από αγρότες και συλλόγους σε όλη...
Υπό κατάληψη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου - Νέες κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εξώδικο από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες
Δύο μέρες μετά τις μηχανοκίνητες πορείες των αγροτών της Κρήτης για τους δασικούς χάρτες, επιδόθηκε εξώδικο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Δασών).
Κρήτη: Εξώδικο από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας