• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.8°C / 34.5°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 32.6°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.3°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.7°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 30.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.2°C
  4 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  22%

Οι εγκαταστάσεις της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας ΑΒΕΑ, στην παραλία της Νέας Χώρας Χανίων. 

Chania Aerial Creations

Στα «χέρια» του Δήμου Χανίων το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

 • A-
 • A+
Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η έγκριση της συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το ποσόν της αποζημίωσης που θα πληρώσει ο Δήμος για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ, προκειμένου να βρεθεί στην κατοχή του - Για νίκη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των κινημάτων των πολιτών κάνει λόγο η Οικολογική Πρωτοβουλία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tο ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει ο Δήμος για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ανέρχεται στα 4.940.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η αποδοχή δωρεάς ύψους 400.000, από την εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το παρακείμενο οικόπεδο που βρίσκεται δυτικά εκείνου της ΑΒΕΑ.

Συνεπώς, το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες για την αγορά του οικοπέδου είναι 4.540.000 δηλαδή είναι η τιμή της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, όπως αυτή έχει θεσμικά προσδιορισθεί, και κάτω από την εμπορική του αξία, που είναι περίπου 5.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πριν από περίπου 1,5 χρόνο αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τ. Βάμβουκα και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση με πολεοδομική χρήση «Ελεύθεροι Χώροι- Αστικό Πράσινο». Αυτή η αλλαγή έφερε κόντρα με την Τράπεζα Χανίων, η οποία ζητούσε το αντίτιμο σε περίπτωση που άλλαζαν οι όροι χρήσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα», η οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για ανάκληση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που αφορούσε στην κοινωφελή χρήση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων.

Το ιστορικό

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1889 από τον Γάλλο χημικό Ιούλιο Δέη και το 1894 αγοράστηκε από την εταιρία Sahel Tunisien. Το 1917 εξαγοράστηκε από τέσσερις Χανιώτες επιχειρηματίες , που συνέστησαν ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΗ» (ΑΒΕΑ). Το 2004 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της εταιρίας ενώ το 2014 το 51% των μετοχών της μεταβιβάζεται στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Παρά τις προτάσεις που έγιναν για αναστήλωση των σημαντικότερων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου για την πόλη ή για τη χρήση του χώρου προς πολιτιστικές δραστηριότητες, κομμάτι του εργοστασίου κατεδαφίστηκε και κτίστηκαν σχολεία. Τα κτίρια που απέμειναν περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», εταιρίας που ανήκει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία με τη σειρά της πούλησε τις εγκαταστάσεις στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία “Leptos”. Η εταιρία αυτή έχει πλέον τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου των 3 στρεμμάτων, μετά την άρση της απαλλοτρίωσης από τον Δήμο.   

Τον Απρίλιο του 2019, οι δύο καμινάδες του κτιριακού συγκροτήματος κηρύχθηκαν διατηρητέες με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και πλέον απαγορεύεται η κατεδάφισή τους. 

Νίκη των κινημάτων

Νίκη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των κινημάτων των πολιτών είναι η απόκτηση του ελεύθερου χώρου της ΑΒΕΑ από το Δήμο Χανίων, χαρακτηρίζει σε σχετική της ανακοίνωση, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Διασφαλίζεται έτσι ότι δε θα τσιμεντοποιηθεί με πολυώροφες πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες, όπως ήταν τα σχέδια, κάτι που θα έπνιγε το σχολείο και τη γειτονιά που έχει απόλυτη ανάγκη από ελεύθερους χώρους πρασίνου κι απρόσκοπτη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Η νίκη αυτή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των κινημάτων των πολιτών έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες της παραχώρησης στο Δήμο Χανίων της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων και του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Και οι τρεις αυτές νίκες έγιναν εφικτές μόνο μετά από πολύχρονη κινητοποίηση κινημάτων των πολιτών ξεπερνώντας κομματικά και παραταξιακά όρια. Κατάφεραν έτσι τα κινήματα των πολιτών, με επίμονες και τεκμηριωμένες εκστρατείες να αλλάξουν τους συσχετισμούς και στα δημοτικά συμβούλια και στην τοπική κοινωνία, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους πολίτες. Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων στήριξε και συμμετείχε σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.

Την εποχή της πανδημίας συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ύπαρξης ελεύθερων πράσινων χώρων σε όλες τις γειτονιές για την υγεία μας, για το οξυγόνο που χρειαζόμαστε, για την ψυχική μας ισορροπία, για την αναψυχή και την άθλησή μας.

Να θυμίσουμε μόνο την πρόσφατη απαγόρευση της κυβέρνησης για «άθληση και περπάτημα μόνο εντός Δήμου κι όπου μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια και το ποδήλατο». Η απαγόρευση αυτή ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την κοινωνική ανισότητα και τη σοβαρή έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στις περισσότερες γειτονιές των πόλεων σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες ή κι εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους διαμερισμάτων και σε τσιμεντουπόλεις χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις γειτονιές, σε απόσταση 5-10 λεπτών με περπάτημα, εάν θέλουμε όλοι οι πολίτες, ακόμη κι οι πιο ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γονείς με τα παιδιά, θα έχουν τη δυνατότητα αναψυχής, τη δυνατότητα να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να καθίσουν κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου στις πανδημίες και στους καύσωνες που έρχονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που προκαλέσαμε καίγοντας ορυκτά καύσιμα και καταστρέφοντας τη φύση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του οικοπέδου που στέγαζε την ελαιουργική βιομηχανία ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας.  Κάτοικοι και φορείς ζητούν την απαλλοτρίωση...
Χανιά: Προς οικοδόμηση το οικόπεδο ΑΒΕΑ - Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει η Τράπεζα Χανίων για το ακίνητο της ΑΒΕΑ
Εξωδικαστικά θέλει να λύσει το θέμα του ακινήτου της ΑΒΕΑ η Τράπεζα Χανίων η οποία αξιώνει 5,5 εκ. ευρώ από τον Δήμο Χανίων προκειμένου να του παραχωρήσει πίσω το ακίνητο, τονίζοντας πως σε ενδεχόμενη...
Επιμένει η Τράπεζα Χανίων για το ακίνητο της ΑΒΕΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
Την απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως νεότερο μνημείο του εναπομείναντος συγκροτήματος του παλιού εργοστασίου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων, πήρε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας η εισήγηση αφορά το...
Χανιά: Διατηρητέα μνημεία οι καμινάδες της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
Στην αυριανή (Τρίτη 24/09) συνεδρίαση του ΔΣ των Χανίων θα συζητηθεί η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομικό...
Χανιά: Ζητούν να διαφυλαχθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ΑΒΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απορρίφθηκε η προσφυγή από τα «Κρητικά Ακίνητα» για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας «Κρητικά Ακίνητα», η οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για ανάκληση της απόφασης του προηγούμενου...
Απορρίφθηκε η προσφυγή από τα «Κρητικά Ακίνητα» για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας