• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  91%

Εικόνα από το παραλιακό μέτωπο στις Γούβες Ηρακλείου

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Πλημμυροπαθείς Χερσονήσου: «Ακόμα περιμένουμε αποζημιώσεις και έργα»

 • A-
 • A+
Πέντε μήνες πέρασαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου στο Ηράκλειο και οι κάτοικοι που επλήγησαν στις περιοχές του Δήμου Χερσονήσου δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις.

Όπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών, οι αποζημιώσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί, πέρα από τα 600 ευρώ που και αυτά τα έχουν πάρει 300 από τις 700 αιτήσεις που έγιναν, αφού κάποιες αποκλείονται και κάποιες καθυστερούν για διάφορους λόγους. 

Επίσης τονίζουν πως έργα για την αποκατάσταση των ζημιών δεν έχουν γίνει όπως π.χ. στο Γουρνιώτη ποταμό, με πρόσχημα ότι η Επιτροπή δεν άφησε να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, δεν προχώρησαν ούτε στις αποκαταστάσεις των ζημιών, ούτε σε καθαρισμό της εκβολής του ποταμού με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως μελέτες και έργα οριοθέτησης-διευθέτησης των ποταμών και ρεμάτων στην περιοχή είτε δεν σχεδιάζονται (π.χ. ρέμα Ανάληψης, Γουρνιώτη ποταμό), είτε προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ αντίθετα γίνονται παρεμβάσεις στους ποταμούς όπως π.χ. αυτή στον Γουβιανό ποταμό, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται και δικαίως ότι με την επόμενη νεροποντή θα περάσουν μια από τα ίδια και χειρότερα.

Η Επιτροπή, σε συνάντησή της στην Περιφέρεια με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη, ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ενώ κατέθεσε αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στις πληγείσες περιοχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών:

«Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/3/2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει και πρωτοκολλήσει η Επιτροπή για να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ζήτημα των αποζημιώσεων και των έργων στο Δήμο Χερσονήσου.

Στη συζήτηση που έγινε η Επιτροπή ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα, μετά από πέντε μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι κάτοικοι που επλήγησαν στις περιοχές του Δήμου Χερσονήσου. Οι αποζημιώσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί, πέρα από τα 600 ευρώ που και αυτά τα έχουν πάρει 300 από τις 700 αιτήσεις που έγιναν, αφού κάποιες αποκλείονται και κάποιες καθυστερούν για διάφορους λόγους. Έργα για την αποκατάσταση των ζημιών δεν έχουν γίνει όπως π.χ. στο Γουρνιώτη ποταμό όπου με πρόσχημα το ότι η Επιτροπή δεν άφησε να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, δεν προχώρησαν ούτε στις αποκαταστάσεις των ζημιών, ούτε σε καθαρισμό της εκβολής του ποταμού με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Μελέτες και έργα οριοθέτησης-διευθέτησης των ποταμών και ρεμάτων στην περιοχή είτε δεν σχεδιάζονται (π.χ. ρέμα Ανάληψης, Γουρνιώτη ποταμό), είτε προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Αντίθετα γίνονται παρεμβάσεις στους ποταμούς όπως π.χ. αυτή στον Γουβιανό ποταμό, χωρίς τις απαραίτητες μελέτες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται και δικαίως ότι με την επόμενη νεροποντή θα περάσουν μια από τα ίδια και χειρότερα.

Η Περιφερειακή Αρχή με τη σειρά της αποποιείται τις ευθύνες της και ρίχνει το μπαλάκι σε Κυβέρνηση και Δήμο. Έτσι για το ζήτημα των αποζημιώσεων είπε ότι ευθύνη έχει η Κυβέρνηση που δεν θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στα κτίρια κι ο Δήμος Χερσονήσου που καθυστέρησε να φτιάξει τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των ζημιών για τις αποζημιώσεις μέχρι και 6000 ευρώ για οικοσκευή. Η ίδια η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ότι δεν μπορεί να πιέσει για  τα παραπάνω ζητήματα. Για το ζήτημα των παρεμβάσεων στους ποταμούς, δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι κι ότι ο Δήμος Χερσονήσου δρα από μόνος του.

Τέλος να τονίσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν δέχεται να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βρίσκοντας προφάσεις του τύπου ότι πρέπει να γίνει εισήγηση από τον Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, διευθυντές και χίλιες δυο άλλες δικαιολογίες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ο καθένας αναρμόδιος. Ο εμπαιγμός τους δεν έχει όρια!

Η Επιτροπή δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά της και θα επιμείνει να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος έχουν ευθύνες και να τις αναλάβουν».

Το αίτημα που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης:

Εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών Γουρνών-Γουβών, είδαμε με τις πρόσφατες πλημμύρες τις περιουσίες, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τις αγροτικές καλλιέργειές μας, τους κόπους μιας ζωής, να καταστρέφονται, επειδή το κράτος (Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος) ποτέ μέχρι σήμερα δεν μερίμνησε για σχεδιασμένα, ολοκληρωμένα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή και όχι μόνο.

Επιπλέον, μετά τις μεγάλες καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία, οξύνθηκε η αναρχία στις παρεμβάσεις, η κρατική αυθαιρεσία στην πληγείσα περιοχή. Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες διαπιστώνουμε ότι εκτελούνται αυθαίρετες επεμβάσεις, με σκοπό την διαπλάτυνση του Γουβιανού ποταμού, με καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά στις περιουσίες μας, σε κρίσιμη περιοχή με οικιστική ανάπτυξη, χωρίς την προστασία των πρανών του ποταμού, χωρίς μελέτες (η σχετική μελέτη διευθέτησης του Γουβιανού ποταμού ανατέθηκε πρόσφατα) και χωρίς την παρουσία επιβλέποντα μηχανικού. Ο συγκεκριμένος ποταμός έχει εκτραπεί με τα έργα διάνοιξης του ΒΟΑΚ, με αναπάντητο το ερώτημα γιατί εγκρίνονται και υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομών (π.χ. οδικοί άξονες), χωρίς ολοκληρωμένες συνοδευτικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ είναι προφανείς οι μετασχηματισμοί που αυτά επιφέρουν σε περιοχές με ρέματα. Και το «έγκλημα» ολοκληρώνεται με τη μεταφορά των προϊόντων εκσκαφής (άγνωστο από ποιους) από τον Γουβιανό ποταμό στον Γουρνιώτη ποταμό, με την επιχωμάτωση σε σημείο κοντά στην εκβολή του, ανοίγοντας το έδαφος για νέες καταστροφές με την επόμενη νεροποντή.

Είναι πρόδηλο ότι τα παραπάνω απειλούν με τον κίνδυνο, να βρεθούμε στην ίδια απελπιστική κατάσταση, με την προηγούμενη νεροποντή. Δεν είμαστε ειδικοί, μηχανικοί, όμως έχουμε δίκαιη και βάσιμη ανησυχία για τα έργα αυτά και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι μέχρι την επόμενη καταστροφή. Η διαμορφωμένη κατάσταση είναι ευθύνη όλων των θεσμών του κράτους. Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση ανάμεσα σε Δήμους-Περιφέρεια-Κυβέρνηση, απλώς συσκοτίζει τις ευθύνες όλων των επιπέδων κρατικής διοίκησης. Για παράδειγμα, η αρμοδιότητα για τη διευθέτηση και οριοθέτηση των ρεμάτων: πέρασε στις Περιφέρειες, αφού γίνεται «μπαλάκι» μετά από κάθε καταστροφή, καθώς το «ποιος έχει την ευθύνη;» είναι βολικό, για να κρύβεται η εγκληματική υστέρηση στην πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Υστέρηση που δεν μπορούν να την κουκουλώσουν οι γνωστές χιλιοειπωμένες δηλώσεις από όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης για τα αντιπλημμυρικά έργα «που καθυστερούν και πρέπει να γίνουν». Πληρώνουμε φόρους στην εφορία, τέλη στους δήμους, δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο. Θέλουμε, επί τέλους, να μας επιστρέψει το κράτος υποδομές και έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής μας, των σπιτιών μας και των περιουσιών μας. Θέλουμε το κράτος, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησής, και η Περιφέρεια ειδικότερα, να αναλάβει τις ευθύνες της, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, αλλά και να τοποθετηθεί πάνω στα ζητήματα που θέτουμε.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο:

Να συζητηθεί άμεσα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή ή παρουσία της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών, κατοίκων και φορέων, ο συνολικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σε αυτή την κατεύθυνση που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, και η ένταξη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας όλων των αναγκαίων έργων για τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης. Να τοποθετηθεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, στα πλαίσια των δικών της ευθυνών για τις παρεμβάσεις στον Γουβιανό και Γουρνιώτη ποταμό. Να συζητηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, οι διεκδικήσεις μας, για πλήρη αποζημίωση των καταστροφών.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνας Πληγέντων Γουρνών-Γουβών: Μιχελάκης Μηνάς – Σακκαλή Ειρήνη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών ζητούν οι πληγέντες των Γουρνών – Γουβών
Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Χερσονήσου τον Νεοέμβριο του 2020, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητά η Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων...
Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών ζητούν οι πληγέντες των Γουρνών – Γουβών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έργα μόνο με μελέτες ζητούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες Γουρνών – Γουβών
Ολοκληρωμένα έργα με δημόσιες μελέτες για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν, ζητά η Επιτροπή Πληγέντων Γουρνών- Γουβών.
Έργα μόνο με μελέτες ζητούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες Γουρνών – Γουβών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρες σε Λασίθι και Ηράκλειο
Έντονα καιρικά φαινόμενα καταγράφονται στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι βόρειοι άνεμοι και...
Πλημμύρες σε Λασίθι και Ηράκλειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
Καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια, Σταλίδα και άλλα τουριστικοποιημένα σημεία της Κρήτης ● Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες οι τουριστικές περιοχές μετρούν πληγές από την κακοκαιρία ● Μεγάλες ζημιές και στο...
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε δήμους για τις πλημμύρες του Νοεμβρίου
Στην έγκριση των πρώτων χρηματοδοτήσεων προς δήμους της Κρήτης, με σκοπό την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστη το οδικό δίκτυο και οι υποδομές του νησιού από τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου...
Κρήτη: Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε δήμους για τις πλημμύρες του Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία στις επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία.
Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία στις επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας